Av. Cihan TUFAN

10 Kasım'da Yeni Anayasa

[email protected]
Söylemler,söylemler,söylemler ve yine herkes Atatürk'çü...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Söylemler, söylemler, söylemler ve yine herkes Atatürk'çü...

Atatürkçülük nedir, ne değildir?

Atatürkçülük ve Demokrasi nedir ne değildir ve yeni özgür Anayasa tartışmaları...

Alon Liel 2003'te Ali Bulaç'ın dergisinde Mehmet Gündem ile yaptığı röportajda ''Kemalizm bitti Erdoğanizm geldi'' mealinde açıklamalarda bulunmuştu. Kemalizm bir ideoloji ise bunun demokrasi ile açıklanması ne şekilde olacaktır?

Şimdi yeni anayasa tartışmalarına bakıyoruz; daha özgür anayasa söylemleri, daha fazla demokrasi açıklamaları hep daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasiden bahsediliyor ancak bir yere gelince ne özgürlük kalıyor ne demokrasi.

Alon Liel bir zamanlar acaba söyle söylemiş olabilir mi, ne Atatürkçülük'ten vazgeçilebilir, ne Erdoğanizm'den.

Demokrasi ve özgürlükler bunlara uyduğu sürece vardır ve vaasa vardır yoksaa yoktur, demokrasinin düğmesi vaadamı basmıyoz...

Madem yani anayasa hazırlıklarında daha fazla özgürlüklerden ve daha fazla demokrasiden bahsediyoruz ve bir de AB uyum yasaları çerçevesinde AB'ye girme hazırlıkları yapıyoruz, O zaman nasıl izah edeceğiz ve kimlerin hangi konuda samimi olduğunu görebileceğiz?

Mustafa Kemal'i sevmek, Atatürkçü olmak illa ki resmi ideoloji savunuculuğunu mu gerektiriyor?

Pekii, demokrasilerde Devletin resmi ideolojisi olabilir mi, İdeeolojik devlet yapısı olan devlette demokrasi olabilir mi, Yeni anayasada daha fazla özgürlüklerden ve daha fazla demokrasiden bahsederken yine asla dokunulamayacağı bütün taraflarca da ifade edilen mevcut Anayasanın ilk 3 maddesini nasıl özgürlükçü ve demokratik devlet anayasası ile bağdaştıracağız?

Demokrasilerde Devletin resmi ideolojisi olamaz. Batı Avrupa'da demokratik olduklarını söyleyen devletlerin yazılı Anayasası bulunanlarda resmi ideolojileri var mı? Almanya'da Bismarkizm mi var Amerika Washingtonizm ile mi yasa yapıyor ve Washingtonizmin ilkeleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez mi diyor?

İngiltere'de zaten yazılı bir anayasa bile yok, Fransa'da Degolizm ile Anayasa yapmıyor, Rusya'da bile Komünizm ile anayasa yapılamazken bizde hala Kemalizm Devletin resmi ideolojisi olarak gösterilmeye çalışılırken, hem de yani daha fazla özgürlükçü ve daha fazla demokratik söylemleriyle yine Anayasanın ilk üç maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez peşin kabulüyle bir de yeni anayasa yapıyoruz açıklamaları yapılıyor.

Yapılacak bir anayasa da ''Anayasadaki resmi ideoloji maddeleri değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez'' diye bir madde varken daha hangi özgürlükten ve hangi daha fazla demokrasiden bahsediliyor?

Bu Atatürk'e karşı çıkmak ya da Mustafa Kemali sevip sevmemekle alakalı bir şey değil ki, kaldı ki zaten gerçek günlük hayatta ve yapılan hukuki, yasal düzenlemelerle artık resmi ideoloji ve Kemalizm mi kaldı...

Çıkartılan Yerel Yönetim Yasaları Anayasanın giriş maddelerini zaten değiştirdi. Kamu Reformu Yasaları, Yabancılara Toprak Satışını Serbest Bırakan Yasalar, hatta şimdi yabancıların emlak sahibi olmasını serbest bırakan düzenlemeler hangi Atatürkçülüğü ve Kemalizmi bıraktı.?!!

İstediğiniz kadar Anayasanın giriş maddesinde sıralananlar ve sonraki maddelerinde ifade edilen ''değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez'' densin, artık Halkçılık mı kaldı, Milliyetçilik madddesi her nerede yaşanıyor ve yaşatılıyor?

Konvertibile geçeli ne kadar olmuş, özelleştirmelerle satılmayan neresi kalmış, devletçilik artık uygulanabiliyor mu, haa sahi acaba bugün yöneticiler de dahil halkın arasına katılıp sorulsa bir defada fazlaca düşünmeden ve teklemeden kaç kişi Atatürk İlke ve İnkılaplarını sayabilir?!!

Eee daha nasıl oluyor Anayasanın giriş maddesi değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Türkiye'de Merkezi Hükümet mi yoksa Üst Kurullar mı daha etkili ve yetkili, Bölge Kalkınma Ajansları ve yetkileri tek başına şehir devletlerine dönüştürülen yerel Yönetimler mi Kemalizm ve resmi İdeolojiyi anlatıyor.

Meslektaşım ve değerli arkadaşım, Anayasa Hazırlık Komisyonu üyesi Mustafa Şentop şöyyle bir araştırsa Acaba Avrupa'da ve demokrasi ile idare edildikleri söylenilen yerlerdeki kaç yazılı anayasa da ''Resmi ideoloji ve bunun korunması için de değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez'' maddeleri bulunuyor. Var mı bir tek örneği.

Mustafa Şentop arkadaşım sanıyorum ki bu konuyu Yeni Anayasa hazırlayıcı hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun ile de bu konuyu tartışmıştır belki.

Yani Anayasa, daha özgürlükçü anayasa, daha fazla demokrasi anayasası, sonra da ''Değiştirilemez,değiştirilmesi teklif dahi edilemez'' Neyin değiştirilmesi teklif edilemez. Zaten hazırlanan bu yeni Anayasa ile belki de Türkiye Cumhuriyeti Devleti Üniter yapıdan, Federal yapıya dönüştürülecek, belki de Eyalet Sistemine geçilecek.

Baksanıza her gün birileri -Ersoy Dede bile- Zorunlu Askerlik kaldırılsın, Vicdani retçilik kabul edilsin diyor... Hem dünyada ki tek Milli Ordu, topraklarında yaşayan Milletin kendisine ait olan Silahlı gücü Türk Silahlı Kuvvetleri Vicdani retçilik diye ortadan
kaldırılacak hem de yine Kemalizm'den Atatürkücülük'ten ve Anayasanın giriş maddeleri değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerine dokunmayız, dokundurtur -mayız diyeceksiniz.

Demek ki o zaman yeni, özgürlükçü, daha fazla demokrasici Anayasa falan hazırlanmıyor; Federatif Yapı, Eyalet Sistemi ve Vicdani Retçi.

Değerli Anayasa Hukukçusu Arkadaşım Mustafa Şentop'a soruyorum: Demokrasilerde devletin resmi İdeolojisi olabilir mi, Anayasasında ideolojik devlet yapısını ve resmi ideolojiyi muhafaza eden bir Anayasada daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi nasıl olabilir?


Av. Cihan Tufan


Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir