Musa GÜMUŞ

Üsküdar Karadavut Paşa Camii

[email protected]
İstanbul, tarihi dokusu, bağrında medfun bulunan manevi büyükleri ve mabetleriyle doğuya göre batıyı temsil etmenin yanında, batıya göre de eşi benzeri olmayan mistik...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
İstanbul, tarihi dokusu, bağrında medfun bulunan manevi büyükleri ve mabetleriyle doğuya göre batıyı temsil etmenin yanında, batıya göre de eşi benzeri olmayan mistik zenginliğe sahip bir şehir. Bu, ağlayanı dahi bahtiyar şehrin sakinleri bizlerin, bazen güzellikler ayağına kadar geliveriyor. Bu da Dersaadet'in kerameti olsa gerek.

Üsküdar İlçemiz, Eyüp ve Fatih ile birlikte İstanbul'un mânevî renginin temsilcileri olarak görünseler de, çevre ve halk kompozisyonu itibarıyla; Üsküdar'ın, şehrin Anadolu'ya bakan yüzü konumunda olduğunu söylemek mümkündür. Hem taşranın sadeliğini, hem de pâyitahtın zenginliğini yaşayabiliyorsunuz.

Bu girizgâhı, Karadavut Paşa Camii'nden bahsedebilmek için yaptık. Üsküdar İlçemiz'de Belediyenin önünden postahaneye doğru giderken, Hâkimiyet-i Milliye Caddesi'nde, sol tarafta Karadavut Paşa Camii bulunmaktadır. Bu şehirde, bazen güzellikler ayağına kadar geliveriyor, demiştik. İmamı Harun hoca ile Müezzini Yakub hoca dostlarımız, ibadethane kimliğinin güzelliklerini, coşkuyla bizlere sunmaktadırlar. Ağaçlar ile mâbedin gölgesinin bizleri şefkatle kuşattığı mekânda, hazzına vardığımız manevi güzelliklerin formülü bu hocalarımızda. Bizim farkına vardığımız ise; camide namazın zevkini hissedebildiğimiz, Harun hocanın dualarına âminlerde cemaatin ruhunu duyabildiğimizdir.

Büyük şehrin karmaşasını hakkıyla temsil eden caddenin, hemen yanında, bu mâbeddeki sâkin ve vakur hareketlilik, pejmürde gönüllerimize ilaç olmaktadır. Ülkemizin dört bir yanından göçedip, şehrin sakini olmuş insanlarımızın hep birlikte Rabbin huzurunda, sükûnetle kıyamları, ta'zimle rükuları ve secdeye kapanışları, hâsılı Sultanlar Sultanının huzurunda omuz omuza yer almaları, ümit kaynağımızdır. Yapılan dualara yaşlı gözlerle, titreyen dudaklarla gönülden âminler, izzet, şeref ve bereketin müjdecisi olarak kalplere huzur ve ümit vermektedir.

Bu mekânda, beş vakit İstanbul'un ilim, irfân ve mâneviyat zenginliği ile Anadolu'nun samimiyet ve masumiyetini yaşayabiliyorsunuz. Böyle ziyafetlere, gönüllerimizin ne kadar da muhtaç olduğunun, hasret olduğunun bazen farkına varamayabiliyoruz.

Metropol hayat tarzı, bizleri şuuraltımıza yerleşmiş kodlarımızdan alıp götürüyor. Bu süreçte, yabancı olduğumuz, özümseyemeyeceğimiz ve tahammül edemeyeceğimiz tarz ve üslupları dayatıyor. Bazen de biz, açgözlülükle yeni bulduğumuz bu hayat tarzını tercih ediyoruz. Bahçe içindeki güzel bir evin, daha kârlı diye apartman denilen hapishaneye çevrilmesi, hep içimi sızlatır. Biz mekânları evirirken, mekânlar da bizi eviriyor. Talim edilen yeni hayat tarzının da, bizi mutlu ettiğini söylemek mümkün değil. Hâsılı, bizler hayat denilen yolculukta, bazen tercihlerimizi sorgularken, kaybettiklerimizi de arayabiliyoruz.

Bugün evlerimizde, işyerlerimizde zamanı doyasıya huzurla yaşayamıyor isek de, mâbedlerde muhtaç olduğumuz şifayı bulabiliyoruz. Hocalarımızın ibadetlerin îfâsındaki riâyet, samimiyet ve hizmet arzuları, bizlere muhteşem bir mânevî ziyafet olarak yansımaktadır. Mescid kimlik ve ulviyeti vasatında cemaate sunulan hizmet; icra edilen her ef'ale ayrı ayrı feyizler katıyor.

Ruhumuzun muhtaç olduğu tebliğ ve irşad şerbetini, mâbedlerde aramamız ve bulmamız tabiîdir. Gösteri merkezlerinde, düğün salonlarında veya spor salonlarında zaruret hasıl olmadıkça mâneviyat aramanın yanlış olduğu kanaatindeyiz. Kaldı ki, buralarda hoca sıfatı olmayanların duygu ve hatıralarını dinlemek ile vakit geçirmenin de, mâbedi incitmek ve mirası zâyi olduğu düşüncesindeyiz. Zira, mübarek gece ve kandilleri îfânın muhteşem Osmanlı'dan mîras; tarzı, tavrı ve üslubu vardır. Bunu da; hafız, mevlidhan ve duâhan imam ve müezzin dostlarımız liyakatle icra etmektedirler.

Mutlaka ki, birçok camimizde benzer coşku, cemaate sunuluyordur. Biz, Karadavut Paşa Camiinde hergün beş vakit yaşadığımız bu güzellikleri, Ramazan ayında da talebeleri, hafız kardeşlerimizle birlikte, bizlere rahmet iklimini doya doya yaşatmalarını, takdirle dile getirme ihtiyacı hissettik.

Taşlar yerine oturdukça, zemin daha güzel oluyor.

Bayram namazından sonraki günlerde de bu ziyafetlerden faydalanmanız tavsiyesiyle hayırlı bayramlar dilerim.

Not : Yazımı tamamladığım esnada, yine şehit haberleri aldım. İnsanlıktan nasipsiz, katilleri yalnızca bizim lânetlememiz yetmiyor. Vatanımın doğusundan da gür lânet sesleri bekliyoruz. Bunu beklemek hakkımızdır. O sesi duyduğumuzda, bu fitne daha çabuk bertaraf edilecektir. Milletimin başı sağolsun!


Av. Musa GÜMÜŞ


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir