Av. Cihan TUFAN

İki Dilli

[email protected]
İki dilli ya da çatal dilli. Exeter Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ian Markham'ın ''Said Nursi'nin başarısı: Hakikat ve Hoşgörü'' başlıklı makalesinin ''İki Dil'' tartışmalarıyla ne ilgisi olabilir ki?
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
İki dilli ya da çatal dilli. Exeter Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ian Markham'ın ''Said Nursi'nin başarısı: Hakikat ve Hoşgörü'' başlıklı makalesinin ''İki Dil'' tartışmalarıyla ne ilgisi olabilir ki?

Üniversite yayınlarından Irak'ın kuzeyinden neden ''Irak Kürdistanı'' diye söz edilir? Exeter Üniversitesi ''Kürt Araştırmaları Enstitüsü'' Türkiye'deki ''İki Dil'' tartışmaları konusunda ne gibi çalışmalar içersindedir?

İki dilli, bilhassa Komodor Ejderi ve bazı sürüngenler ile yılanlarda bulunan iki dilli, çatal dil yapısı, bu hayvanların havadaki moleküllerden kokuyu almalarını ve avlarını belirlemeyi mümkün kılar.

Son günlerde BDP'li yetkililerin Kürtçülük gerekçesiyle başlattıkları ve bazılarınca da tartışılan şu iki dil meselesine gelince: BDP'li temsilcilerin Türkçe'ye karşılık Kürtçe'yi ileri sürerek iki dil tartışmalarını başlatmaları süreci, Türkiye'deki Türkçe'nin sadece resmi dil mi, yoksa aynı zamanda hem fiili, hem de ortak yerleşmiş bir dil olması konusunda problem nedir ki, şimdi Türkçe'nin karşısına bir de Kürtçe dil dayatması hem de ''Meclis Başkanı Kürtçe bilmiyorsa öğrenecek'' türündeki tahrik edici sunumlarla dillendiriliyor?

Bugün Türkiye'de yaşayan Lazlar hem Lazca biliyorlar hem de Türkçe biliyorlar. Kendi aralarında Lazca anlaşabildikleri gibi Türklerle de, Kürtlerle de Türkçe konuşarak anlaşıyorlar.

Abazalar, Çerkezler kendi aralarında kendi dilleriyle anlaşırlarken yine kendi aralarında ve diğer görüştükleriyle Türkçe de anlaşıyorlar. Velhasılı Türkiye'de Türkçe sadece Türkler'in kendi aralarında anlaştıkları bir dil değil diğer kendi lehçeleri ya da dilleriyle konuşan topluluklarında bir ve beraber oldukları, anlaştıkları, paylaştıkları bir dildir.

Türkçe artık sadece Boşnakların, Gürcülerin, Kürtlerin, Abazaların, Çerkezlerin ve diğerlerinin paylaştıkları bir dil değil artık İngilizlerin, Almanların, Rusların ve diğer dilleri kullananların da paylaşmak istedikleri ve öğrenmeye çalıştıkları ortak bir ''Dünya Dili''dir.

Eğer BDP'liler ve Kürtler kendi aralarında, Türklerle, Lazlarla, Abazalarla, Çerkezlerle Türkçe konuşarak anlaşmaktan rahatsızlarsa, ne kendi aralarında ne de kendilerinden saymadıklarıyla asla ve asla Kürtçe'den başka bir dille konuşmasınlar.

Böylelikle hem Meclis Başkanını hem de diğer Kürtçe bilmeyenleri Kürtçe öğrenmeye mecbur bıraksınlar.

Kürtçe öğreten dil kurslarını yine açsınlar... Hem belki ''İki Dil'' yetmez. Niye Türkçe'ye karşı illa ki Kürtçe? İki yetmez Lazca da olsun üç olsun, Abazaca, Çerkezce de olsun dört olsun, dört de yetmez beş olsun beş, de yetmez altı olsun ver ver ver ver ver Allahım ver !

Ya da hepsi yerine İncuLazca olsun hocası da Exetar üniversitesi olsun !..


Av. Cihan Tufan


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir