Yalçın SOYSEVİNÇ

Liseler zorunlu SBS ye devam

[email protected]
Yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak 4+4+4 şeklinde kademelendirilen eğitim sistemi ne getiriyor?
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak 4+4+4 şeklinde kademelendirilen eğitim sistemi ne getiriyor?

Zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendirerek, 12 yıla çıkaran yeni eğitim sistemi 2012-2013 eğitim öğretim yılı başında uygulanmaya başlanacak. 2012-2013 eğitim öğretim yılı için yeni sistem ile ilgili en merak edilen cevaplar.

30 Eylül 2012 itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri, e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacak. 60-66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteği ile ilkokula kayıtları yapılabilecek. Buna göre, önümüzdeki eylül ayında başlayacak yeni eğitim öğretim yılında,''1. sınıfa hazır'' olduğuna karar verilen çocukların kaydı yapılabilecek. Çocuğunu ''küçük'' olduğu için okula göndermek istemeyen veliler ise çocuğu okula göndermediği her gün için 15 TL para cezasına çarptırılacak. Cezaya rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli ayrıca 500 TL daha para ceza ödemek zorunda kalacak.

Okul öncesi eğitime kayıt zorunlu mu? Hangi yıl doğan çocuklar anaokuluna kayıt yaptırabilir?

- Yeni sistemde okul öncesi eğitim zorunlu tutulmayacak. Ancak, 30 Eylül 2012 itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocuklar anaokulunda veya uygulama sınıflarında; 48-66 ay arasındaki çocuklar da ana sınıflarında eğitim alabilecek. İlkokul 1. sınıf öğrencileri, eğitim yılının ilk döneminde okulöncesi eğitime yakın bir müfredata tabi olacak.

İmam hatip kaydı

İkinci 4 yıla geçiş nasıl olacak? Bu yıl 4. sınıfı okuyan öğrenciler, önümüzdeki yıl ne yapacak?

Birinci kademeyi bitiren öğrenciler, ikinci kademeye geçişte herhangi bir sınava tabi tutulmayacak. Öğrenciler ilk 4'ten sonra diploma almayacak; istedikleri bir ortaokula gidebilecek. Yani bu yıl ilköğretim 4. sınıfta okuyan öğrenciler, önümüzdeki eğitim yılında 5. sınıflara otomatik olarak kaydedilecek; imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacak.

5. sınıflar ilköğretimin devamı şeklinde eğitim verecek. 5. sınıftaki öğrencilerin dersine de sınıf öğretmenleri girecek. Mevcut sistemde 5. sınıflarda görev yapan branş öğretmenleri de ikinci 4'ün ilk yılında branş derslerini vermeye devam edecek. Bu yıl 4. sınıfta okuyan ve gelecek yıl ortaokul öğrencisi olacak öğrenciler mevcut müfredatta eğitimine devam edecek.

Mesleki okul seçimi

Öğrenciler, 4. sınıftan sonra meslek seçebilecekler mi?

- Yeni sistemde ilk 4'ten sonra öğrenci ya genel ortaokulları ya da imam hatip ortaokullarını seçebilecek. Yani bu yıl ilköğretim 4. sınıfta okuyan öğrenciler, önümüzdeki yıl imam hatip ortaokullarına başlayabilecek. İmam hatip ortaokullarının dışında meslek seçimi yapılmasına olanak sağlayacak ortaokul bulunmayacak.

Öğrenciler, 2. kademede aldıkları seçmeli derslerle bir meslek türüne yönlendirilecek; ancak mesleki okul seçimi 3. kademede yapılacak.

Liseye devam edilecek

Bu yıl 8. sınıfı bitiren öğrenciler diploma alabilecek mi? 8. sınıftan sonra ne olacak?

- Yasa, yürürlüğe girdiği andan itibaren uygulanmaya başlandığı için, öğrenciler bu yıl 8. sınıftan sonra, diplomasını alıp, eğitimi bırakamayacak; liseye devam etmek zorunda olacak. Orta kısmı bitiren öğrenciler sınav ile öğrenci alan Anadolu ya da fen liselerine, düz liselere, mesleki ve teknik liselere ya da imam hatip liselerinden birine devam etmek zorunda olacak. İmam hatip ortaokullarında okuyan öğrenciler, imam hatip liselerinden başka bir liseye devam edebilecek. Kademeler arası geçişlerde öğrenciler, durumlarını belgeleyen sertifikalar alacak. Diploma, 12 yıllık eğitimin sonunda verilecek.

- SBS kaldırıldı mı?

- Bu sene SBS'ye girecek öğrenciler için uygulamada bir değişiklik yapılmayacak. Bu yıl 8. sınıfta okuyan öğrenciler yine SBS'ye girecek. SBS sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamı da tercihleri doğrultusunda istedikleri ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıracak. Yani öğrenci, ?SBS'yi kazanamadım' diye ortaokuldan sonra okulu bırakamayacak; Anadolu ve fen liseleri gibi SBS ile öğrenci alan okullar dışında bir okula kaydını yaptıracak.

Katsayı kalkıyor mu?

- İkinci 4'te kimler açıköğretimde okuyabilecek?

- İlkokul 4. sınıftan sonra her isteyen öğrenci okula açıköğretimden devam edemeyecek. Açıköğretimden yalnızca bedensel ya da zihinsel engelli çocuklar gibi dezavantajlı durumda bulunanlar ile üstün zekalı çocuklar yararlanabilecek.

Bu öğrencilerin sayısı örgün eğitime devam edecek öğrencilerin yüzde 1'ini geçmeyecek. Kimlerin açıköğretimde okula devam edebileceği ise Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.

- Meslek lisesini bitirenler için katsayı farkı ortadan kaldırıldı mı?

- YÖK geçtiğimiz yıl meslek liselerine üniversiteye girişte uygulanan katsayı farkını kaldırmıştı. Yeni yasayla meslek lisesi mezunu adaylara kendi alanlarında yaptıkları tercihlerde eklenen artı puanın kat sayısı da kaldırıldı. Öğrenci üniversiteye yerleşirken puanı, okulların başarı puanı temelinde hesaplanan AOBP yerine, öğrencinin bireysel başarısını ön plana çıkartan ortaöğretim başarı puanı (OBP) üzerinden hesaplanacak.

Öğrenciler ilgi duydukları alana göre seçmeli dersler alacak ve liseye yönlendirilecek. İmam hatip lisesi bünyesinde olan bir ortaokulda bu lisenin seçmeli dersleri, meslek lisesi bünyesinde açılacak bir ortaokulda ise meslek dersleri ağırlıklı seçmeli olacak.


Yalçın SOYSEVİNÇ



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir