Yalçın SOYSEVİNÇ

Bağkurluya Kim Sahip Çıkacak

[email protected]
Biliyorsunuz Ekim 2008'den itibaren Sosyal Güvenlik Kanunları uygulamaya geçti ve üç sosyal güvenlik kurumu ile ilgili pek çok yeni uygulama başladı.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Biliyorsunuz Ekim 2008'den itibaren Sosyal Güvenlik Kanunları uygulamaya geçti ve üç sosyal güvenlik kurumu ile ilgili pek çok yeni uygulama başladı. Bu kurumlar emekli sandığı (4A), Sosyal sigortalar (4C) ve Bağkur (4B) dan oluşuyor.

Aslında bu kanunların temeli DSP hükümeti döneminde atılmıştı. Emekli olmak için prim gün sayılarını ve emeklilik yaşını arttırmaya yönelik yasalardı bunlar. 2002 sonrası uygulanması planlanan yasalar AK Parti hükümetinin döneminde uygulama şansı buldu. Ancak büyük bir gecikme yaşandı. Çünkü anaysa Mahkemesi memurlar aleyhine olan maddeleri uygulatmadı. Sendikalar da SSK'lılarn emekli olmak için getirilen prim gün sayılarının arttırılmasına tepkide bulundu. Kademeli yaşı kabul etti prim günlerinin artırılmasına direndi sendikalar.

Fark ettiğiniz gibi emekli sandığı mensuplarının ve SSK'lıların yakın dönemlerde emekli olacakları için yaş beklemekten başka bir sıkıntıları oluşmadı. Çünkü kanun halen sigortalı çalışanlara emeklilik yaşı konusunda kademeli bir geçiş sağlamıştı.

Yıllarca 35-45 yaşlarında 5000 gün prim ödeyerek emekli olanların acısını bizlerden çıkardılar.

Bu yazıyı kaleme alan arkadaşınız okul yaşamı yüzünden geç sigortalı olanlardan biri. 1986 Aralık ayında başlayan askerliği ile başlayan sigortası söz konusu. Ondan sonra Akbank sandık, SSK 6,5 yıl ve 1994 Nisandan beri 17 yıllık bağkurluluk dönemi.

Eylül 2011 itibariyle toplam 24 yıl 9 ay ödenmiş prim söz konusu. Yani 9000 gün prim ödenmesine 3 ay kaldı. Ancak kademeli yaş yüzünden 50 yaşını beklemek zorunda olduğumdan 3 yıl daha prim ödemek zorundayım. SSK'lılar 5000-6000 ünlerle emekli olabilirken Bağkurluların 9000 gün prim ödediği halde yaş beklemeleri çok büyük adaletsizlik. Ali TEZEL gibi uzmanların fazla yıl prim ödemenin Bağkur emeklisinin maaşının fazla bağlanmasına katkı yapmadığını öğrenmek daha da acı.

Bağkur demek, bağımsız çalışanlar demek, ama bunların hepsi trilyonluk ciro yapan şirketlerin ortağı değil çoğunluğu küçük ortaboy işletme sahibi insanlar. Bağlana ekmeli maaşlarının da ne kadar düşük olduğunu hatırlatmaya gerek yok.

Her ay işletmesi para kazansa da kazanmasa da primini ödemek zorunda olan Bağkurlulara sorunları konusunda kimse yardımcı olmadı.

Hele hele 5000 gün prim ödeyerek emekli olan SSK'lının 9000 gün prim ödeyerek emekli olan Bağkurludan daha fazla emekli maaşı almasını, ya da emekli sandığı emeklilerinin bu konuda çok daha avantajlı olmasını açıklayacak yetkili arıyorum.

Sık dişini Yalçın aksatmadan 25 yıl prim ödedin. 3 yıl daha ödeyip anca emekli olabileceksin Binlerce insan gibi işyerini kapatıp hülle yapıp SSK ya da geçemedin, sabret bakalım üç yıl sonra ne ile karşılaşacaksın.

Eminim yüz binlerce emekliliği yaklaşan insan bu sorunlarla karşı karşıya. Sosyal güvenlik uzmanlarını gazetelerde okuduğunuzda hep Bağkur'u bırak SSK'ya geçmeye çalış diyor. Neden Bağkur'lu olmak cazip hale getirilmiyor?


Yalçın SOYSEVİNÇ


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir