Yalçın SOYSEVİNÇ

YUVA .....

[email protected]
Güzelim yuvamız dünyamız tehdit altında. Su kaynakları baskı altında küresel ısınma arttığından dolayı tarımsal arazilerde baskı altında.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Güzelim yuvamız dünyamız tehdit altında. Su kaynakları baskı altında küresel ısınma arttığından dolayı tarımsal arazilerde baskı altında. İsrail’de ve Suudi Arabistan’da yapılan çölde tarım çalışmaları hüsranla sonuçlandı. Suudi Arabistan gibi ülkelerde enerji var, petrol var, para var, ama tarım yapabildiği alanları gitgide yok oluyor. Dubai gibi ülkelerde petrol gelirine dayalı muazzam yatırımlar yapılıyor ama doğal dengeler göz ardı ediliyor. Güney Amerika’da yağmur alanları yıllardır tarım alanlarını arttırmak için kesiliyor, yok ediliyor. Benzer hatalar dünyanın her yanında artan insan nüfusunu doyurmak için yapılıyor. Bir de olayın diğer yanı var. Yağmur ormanlarının yok edilmesi ile elde edilen tarım alanlarına hayvan yemi olarak kullanmak üzere soya ve mısır ekiliyor. Elde edilen ürün hayvani ürün, elde etmek için besicilikte kullanılıyor. Daha çok tüketim, daha çok et de gelişmiş ülkelerin pazarlarına arz ediliyor.
 
Gelişmemiş ülkeler ise açlık sınırlarında bu ürünlere ulaşamıyor bile. Bundan elli yıl önce kat be kat artan üretim ve tüketin dünyamıza çok hoyrat davranmasına yol açtı. Doğal hammadde tüketimi bir yandan atmosferin yapısını bozdu, küresel ısınmaya davetiye çıkardı. Bir yandan da geriye dönülmez adımlar atılmasına yol açtı.
 
Grönlanda buzullar erimeye tahmin edilenden de önce çözülmeye başladı. Akarsu haline gelen çözülen sular tekrar donacak sanırken buzullarda bölünmeyi ve çözülmeyi arttırdı. Grönland’ın tamamının erimesi dünya su yüzeyini metrelerce arttırabilir. Tüm doğal dengeleri alt üst edebilir, ve denizden az yüksek olan kıyı şehirlerini ve devletlerini sular altında bırakabilir.
 
Birkaç on yıl sonra artan erozyon yüzünden ve suya erişimin zorlanmasından dolayı tarım ürünlerinin ülkemiz açısından da tahıl ve sebzenin önemi kat be kat artacak.
 
O yüzden Suriye sınırında binlerce hektar alanın mayından temizlenip tarıma açılmasını çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Ama organik tarım yapılabilecek böyle bir alanında 49 yıllığına mayınları temizleyecek şirkete verilmesini olumlu bulmuyorum. Aslında belkide binlerce insana mayın temizlerken olsun ve sonrasında tarım yapılırken olsun faydası olacak faaliyetin yerli firmalarca yapılmasını ve bu tip tarım alanlarının korunması konusunda tüm yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum.
 
Bunun yanında aklıma Fethiye’deki 1.sınıf tarım arazilerinin olduğu tarım işletmesi geliyor. Yarın, öbür gün vatandaşlarımızın karnını doyuracak bu gibi alanlar turizme ve konut alanlarına feda edilmemeli.
 
Konut ve yazlıkların baskısı altındaki tarım alanlarına koruma gelmeli, miras yolu ile tarım alanlarının bölünmesine engel olunmalı, birleşmeler teşvik edilmeli. Biz şehirlerde yaşayanlar ise ortak alanlarda bulunan yeşil dokuyu korumalıyız. Bana ATA-2’de sürekli bu tür şikayetler gelir, bu çınar ağaçlarını evimin önünde istemiyorum, yaprakları bahçemi kirletiyor diye, veya top akasyaları buradan çıkartın başka yere dikin, bunun yaprakları küçük çimlerimizi bozuyor diye gülibrişim ağaçları yazın tohumlarından altına siyahlaşan akarlar oluşturur, onları da çıkarın derler.
 
Anaokullarına biraz dikkat edin, çoğu bahçelerindeki tüm bitkileri söküp attılar, önlerinde bulunanları da zamanla kesip yok ettiler. Reklamları görünsün diye. Ne acı değil mi?
 
Biz yeşili, ağacı severiz deriz ama utanmazca söküp atarız, çok oldu örnekleri çok, yazmaya yerim yetmez. Bosna Bulvarında ve Zübeyde Hanım Caddesinde de çok ağaç yok edildi, manzaraları kapatıyor diye.
 
 
 
Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir