Savaş ŞENEL

Bana Mı Vuruyorsunuz? Yoksa Hayata Mı?

[email protected]
Savaş sanatlarında bir ilke vardır. Birisine vururken onu değil, onun arkasında hayal ettiğiniz bir başka insanı hedeflersiniz.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Savaş sanatlarında bir ilke vardır. Birisine vururken onu değil, onun arkasında hayal ettiğiniz bir başka insanı hedeflersiniz. Bu şekilde gerçek kişiye indirdiğiniz darbe daha kuvvetli olur. Bir kavgayı ayırmaya çalışan kişilerin yumruk yedikleri zaman çok kötü olmalarının sebebi de budur. Çünkü başkasına giden bir yumruğu yarı yolda yemiş olurlar!

Buna benzer bir şeyi biz de soyut olarak da yaşayabilirsiniz. Birisi başka bir şeye kızgındır ve siz araya girersiniz, başka bir şey atılmış olan yumrukları yolun yarısındayken siz yiyebilirsiniz! Veya vurmak istediği şey, orada, yanında değildir de, onun yerine size vurur!

Yukarda saydığım her şey sevdiklerimiz için de geçerlidirler. Bazen asıl hedef, bazen aradaki kişi veya bazen de kırmak istediğimiz, bulamadığımız şeyin yerine geçen bir kum torbası olurlar.

Bir gün dişim ağrıyordu ve dolayısıyla canım fena yanıyordu. Kendi bedenime, kendi ihmalime veya kadere kızmak sonuç getirmeyecekti. Çünkü bedenim bana kulak asmayacak, ihmalimin sonuçları iyileşmeyecek ve kader de kendi programını takip edecekti. Kısaca hiç birisinden bir ''ses'' çıkmayacaktı. Dolayısıyla kendisine çatabileceğim ve sevdiğim birisi gelsin diye bekliyordum. Sonra sevdiğim birisi durumu sorunca ve ben ona sudan bir sebepten dolayı sitem ettim! Neyse ki benim o ''mızmız'' hâlimi bilen birisiydi! Ne yapayım? Beni önemseyen ve bana kırılabilecek birisine sitem etmeliydim!

Bir yandan da sevdiğimiz kişiler, insanlara ölçülü bir şekilde ''vurmayı'' veya dokunmayı bizim üzerimizden öğrenirler. Mesela benim küçük kızım canı istedikçe (bugünlerde ''Kung Fu Panda'' adlı filmin de etkisiyle) bana yumruklar atıyor. Laf aramızda, ufaklığın eli de biraz ağırdır. ''Bana vurma'' deyip neşesini elinden almak istemiyorum. Dolayısıyla kendimi ve aslında daha çok onu korurken, ona nasıl vurması gerektiğini anlatıyorum. Bunu birkaç vuruşla öğrenemeyeceğine göre, bir süre daha ve canı istedikçe bana ''acıtıcı'' bir şekilde vurmaya devam edecek demektir!

İlişkilerdeki en tehlikeli şeylerden birisi budur; yani başka bir şeye kızınken sevdiklerinize sitem etmek veya onlara sitem ederken, başka şeylere olan veya başka şeylerden doğmuş olan öfkeyi de o siteme eklemek! Aslında bu çok normal bir şeydir. Bununla birlikte, bu konuda ayarı kaçırırsanız, sevdiklerinizi incitebilirsiniz. Belki, incinseler de size karşı sabırlı olmak isterler; ama ayarı kaçırırsanız, bu yükü kaldıramadıkları için, istemedikleri hâlde sizden kopup-gidebilirler!

Anne-babalarda ve eğitimcilerde durum daha farklıdır. Başka şeylerin kızgınlığını bir siteme eklemek şöyle dursun, görünüşte hak edilen tepkiyi bile veremezsiniz. Çünkü karşıdaki insanın hatasında da sadece aklının payı yoktur, kalbinin, başka bir şeye olan kızgınlığının, konuyu anlamamış olmasının, yorgunluğu ve daha birçok şeyin payı vardır! Siz de olaya böyle bakar ve başkaları gibi kişisel tepkiler veremezsiniz. Mesela sizin bir hatanız oldu ve aşırı bir tepki geldi. Siz bunun sebeplerine bakarsınız; muhatabınızın genel tavırları aslında size sevgi ve daha önemlisi saygı duyduğunu gösteriyorsa, bu tepkisinin asıl sebeplerini anlamaya çalışır veya ortalık sakinleşene kadar sessiz kalırsınız!

Zamanı gelince konuyu ele alırsınız veya alamazsınız. Ama bu süreçlerin yarısı uygun zamanı beklemektir.

Hayatın yarısı uygun zamanı beklemekle geçer!

Böylece, sadece yaşlanmakla kalmaz; aynı zamanda olgunlaşırsınız da!

-------------Bu yazıya eşlik eden melodi: ''Daim Yusuf Orti-Ağıt'' (Ayşenur Kolivar)
Bu yazıya eşlik eden tütsü: Jamaican Fruit
Konuyla ilgili kitap Önerim: Desmond Morris: ''Sevmek Dokunmaktır''
Konuyla ilgili film önerim: Black (2005)
---------------


Savaş ŞENEL

İngilizce Eğitim Danışmanı

& İletişim ve Yazarlık Koçu

[email protected]
[email protected]

Duyuru: ''Az Acılı İngilizce''-Verimli İngilizce Öğrenme Yöntemleri'', ''Yeniden Genç Olsaydım, Neleri Farklı Yapardım?'' veya ''Latif-Ergonomik ve Sohbeti Çekici Bir İnsan Olmak'' adlı seminerlerimle ilgili olarak beni davet etmek istediğiniz takdirde, talebinizi aşağıda verilmiş olan her iki email adresine birden göndermenizi tavsiye ediyorum.

[email protected] ve [email protected]

Daha sonra gerekli bilgiler size ulaştırılacaktır.

-------------

Not: ''Hayatı Iskalama Lüksün Yok!'' adlı kitabımın ikinci ve özel baskısı Neden Kitap Yayınevi tarafından yapılmıştır. Değerli Okurlarımıza duyurulur.

Hayatı Iskalama Lüksün Yok! - Savaş Şenel

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir