Bülent ŞİRİN

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve düşündürdükleri...

[email protected]
10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hakkında kimsenin kafasında fazla bir soru işareti bulunmuyor.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hakkında kimsenin kafasında fazla bir soru işareti bulunmuyor. Futbol tabiriyle hiçbir maç oynanmadan kazanılmaz, ancak görünen köy kılavuz istemez atasözü galiba bu duruma daha fazla denk düşüyor.

Toplum bir konu ya da alanda değişim istiyorsa, o değişim eninde sonunda gerçekleşir. Kendini toplumun üzerinde gören bir takım güçler bu değişimi zor kullanarak bir süre engelleyebilir ya da erteleyebilir, fakat su er ya da geç yatağını bulur.

Bu seçimde Başbakan Tayyip Erdoğan kesin favori görünüyor, anketlerde açık ara önde gidiyorsa, toplum da Başbakan'ın gerçekleştirmek istediği değişimlere onay veriyor demektir. Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi götürdüğü çizgiye itirazlar giderek daha düşük ses tonlarıyla ifade ediliyor. Belli bir kesim hâlâ yüksek sesle Türkiye'nin bölüneceğini, bir felakete doğru sürüklendiğini, ülkeyi hiç de iyi bir geleceğin beklemediğini bağıra bağıra söylüyor ama ciddiye alınma oranları git gide azalıyor. Eskiden toplumun istediği değişimlere direnen, toplumu kendi bildiği istikametlere zorlayan güçlerin uzun süredir her hamlelerinde yenildiğini, hâttâ yurt içindeki odakların artık takatlerinin kalmadığını herkes görüyor.

Küresel güçlerin de Başbakan Erdoğan'ın kalemini kırdıkları söylenip duruyor, son bir yıldaki olağan dışı gelişmeler de (Gezi, 17-24 Aralık vs.) bunu doğrular nitelikte görünüyor ama Başbakan kendi yolunda emin adımlarla yürüyor. Yani artık bir işaretle Türkiye'yi tepe taklak götüren, diz çöktüren güçler istediklerini eskisi kadar rahat yapamıyorlar. Pekâlâ, nasıl gelindi bu noktaya? Bildiğimiz kadarıyla açıklamaya çalışalım ve önce biraz gerilere gidelim:

8-10 yıl kadar önceydi sanırım, bir ahbabım ''Türkiye'nin kişi başı milli geliri 15-20 bin dolar olsa ne Kürt sorunu olur ne de baş örtüsü sorunu'' demişti. İlk bakışta ilgi kurulamıyor, değil mi? Ama bire bir ilişkili ve Türkiye'nin şu anda Dünya'da eskisinden daha güçlü bir pozisyonda bulunmasının en önemli sebebi Milli Gelir'in önemli düzeyde artmış olmasıdır.

Bütün bir Cumhuriyet tarihi boyunca eğitim öğretim sisteminde (sadece okulda öğretilenlerden bahsetmiyoruz. Filmler, romanlar, hikâyeler vs.) fakirlik kutsanmış, zenginlik lanetlenmiştir. ''Fakir ama mutlu, fakir ama huzurlu...'' klişeleri ne kadar da zihin dünyamıza kazınmış, değil mi? Zenginler ise mutlaka çalmış, çırpmış, gayrı meşru yollardan zengin olmuşlardır. Bütün eski Türk filmlerinde zenginler kötü adamlardır; ya şehirdeki huzur adası mahallede yaşayan sevimli ve masum insanların evlerini ellerinden alıp apartmanlar dikmeye çalışan kodamanlar ya da köyde gariban insanların mahsullerini ellerinden alıp servetine servet katan zalim ağalardır. Üzerine tez yazılsa yeri olan Lütfi Akad'ın ''Gelin, Düğün, Diyet'' üçlemesinin ise ana fikri bu paradigmaya başkaldırıp köyden şehre gelerek zengin olmaya çalışan ailenin para hırsıyla gözü dönmüş insanlık dışı mahlûklar olduğunu anlatır esas olarak.

Toplum da bu öğretiye uyum sağlamış, fakir ama mutlu ve huzurlu (!) kalmayı tercih etmiştir. Ülkenin serveti ise hep belli zümrelerin elinde toplanmış, uzun süre yurt içi ve yurt dışı politikaları onlar belirlemiştir. Çok değil, 14 sene önce bir gecede Türkiye'den çekilen 5-6 milyar dolar para ülkeye krizlerden kriz beğendirmiş, ortada ne huzur kalmıştır ne de mutluluk... Ve 17 Aralık sürecinde Türkiye'den çıkan paranın boyutunun 100 milyar doların üzerinde olduğu ifade edilmektedir, buna rağmen bırakın krizi takip eden 2014'ün ilk çeyreğinde Türkiye hatırımda yanlış kalmadıysa yüzde dört de büyüme sağlamıştır.

Üzerine bütün gücüyle abanan odaklara karşı bu kadar sağlam bir direniş gösteren bir ülke artık kolay kolay yıkılmaz, eski günlere de dönmez. Elbette Türkiye başta ekonomi alanı olmak üzere hiçbir alanda sorunsuz değildir. Endişelerin tamamen yersiz olması için daha kat etmesi gereken çok yol vardır. O yol statüko ile yürünmez. Sıra dışı metotlar uygulamak, ezberin dışına çıkmak lazımdır.

Bize göre Recep Tayyip Erdoğan'ın çizgisi bu tasvire uymaktadır. Anketlere bakılırsa sadece bize göre de değildir.


Bülent ŞİRİN

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir