Mesut Kaymakçı

Parçalanmış Aile Çocukları

[email protected]
Aile kurumunun en fazla zedelendiği bir çağda yaşıyoruz.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

PARÇALANMIŞ AİLE ÇOCUKLARI

Aile kurumunun en fazla zedelendiği bir çağda yaşıyoruz. Aile içi geçimsizlik bana göre ''çağımızın vebası''. Modern hayatın zorlaması ile birlikte önce bu geniş aile tipi kaybolmaya yüz tutarken şimdi de çekirdek aile yavaş yavaş şehirlerde hatta köylerde bile yara almaya başladı.

Ekonomik özgürlüğünü kazanan bireyler artık bütün işlerini kendileri yapar oldular. Birey güçlendikçe bir başka bireye olan bağlılığını sorgulamaya başladı. Topumda yalnız yaşama eğilimi ağır basmaya başladı. Bireyin güçlenmesi önce geniş aile tipini zedelerken daha sonra çekirdek ailenin de sınırlarını zorlamaya başladı. Hatta insanlar studyo dairelerde tek başlarına yaşayabilecekleri bir ortamı hedeflemeye başladılar. Zaten modern hayat da onların bu isteklerine uygun cevap verebilecek niteliktedir. Örneğin: Yemek ihtiyacınız var; bunun karşılayabileceğiniz bir sürü seçenek var. Lokanta, fast food vs... Belki bir arkadaşınız aniden size geldi . Bir telefon edin hemen size pizza getirsinler. Ya da ütü ve temizlik problemi, bu işi yapan profesyonel ekipler var. Ya da canınız sohbet etmek istedi. Bu iş için bir sürü alternatifler arkadaş grupları var herkesin ilgisine göre. Özellikle sosyal medya seçenekleri bu konudaki ihtiyacı karşılar nitelikte. Hatta birçok işi hiç kımıldamadan internetten ya da telefonla halledebilirsiniz. Doğal olarak bu kadar rahatlığı yaşayan bir insan bilinçaltında ''Ben nasılsa bir şekilde işimi halledebiliyorum. Neden bir başka insana tahammül etmek durumunda kalayım.'' demeye başladı. Bu da evlilik kurumunu zedelemeye başladı. Günümüzde evliliklerin erken bitmesinin ya da problemli devam etmesinin tabii ki başka sebepleri var. Yalnız bugünkü konumuz dağılmasın diye diğer etkenler üzerinde durmayacağım.

Son yıllarda boşanan ailelerin çocukları toplumda ciddi bir yer tutmaya başladı. Devlet sosyal hizmetler, sevgi evleri ve bunun gibi çalışmalarla parçalanmış ailelerin çocuklarını topluma kazandırmaya çalışıyor. Fakat her ne kadar çalışmalar faydalı olsa bile çocuklara aile sevgisi, anne şefkati ve bunun gibi veremez. Parçalanmış ailelerin çocuklarının zihni de parçalanmış oluyor. Bu çocukların yaşları küçüldükçe olumsuz etkilenme daha fazla oluyor ve zihinlerini de bir türlü toplayamıyorlar. Bu toparlanamamış zihin bazen hayat boyu sürebiliyor. Aradan 40-50 sene bile geçse çocukluk dönemindeki bu acılar kolay kolay atlatılamıyor. Her yaşanan kötü olay onları biraz daha kendilerine itiyor ve toplumdan soyutlanmaya başlıyorlar. Dışarıdan gelen birçok müdahaleye de sevgi içerikli iyi niyetli bile olsa sert tepkiler verebiliyorlar. Yani, bütün herkesin onlara karşı kötü niyetli olduğunu ya da acıyarak baktıklarını düşünebiliyorlar. Daha kötüsü hayata karşı daha acımasız hale gelebiliyorlar ve suça karşı daha eğilimli olabiliyorlar.

Parçalanmış ailelerin çocuklarının rolü son yıllarda toplumumuzda artan suç oranlarındaki araştırılmış olsa olayın ciddiyeti daha da artacaktır. Anne ya da baba veya ikisinin eksikliğini çeken çocuklar sürekli diğer çocuklara gıpta eder durumda yaşıyorlar. Örneğin: Sokakta arkadaşları arasında kavga eden bir çocuk şöyle düşünebiliyor. '' Benim babam olsaydı, bunları döverdi. Hâlbuki bu çocuk için bir avuntudur. Örneğin: Benim babam ben bir çocukla kavga ettiğimde kesinlikle taraf olmazdı. Hatta olay büyürse karşı tarafı tutardı. Ama maalesef çocuksu duyguların verdiği korunma içgüdüsü ile çocuklar ''babalarının gerçek birer kahraman'' olduklarına inanmasına yol açıyor ve sürekli onun eksikliği ve ezikliğini yaşayabiliyor. Bu çocukların erken yaşta yaşadığı bu olumsuzluklar ileride telafisi mümkün olmayan yıkımların temelini oluşturuyor. Dikkat ederseniz bir psikologa gidildiğinde hemen konu çocukluk yaşantısına geliyor. Yani psikologlar bireylerin küçük yaşta yaşadığı olumsuzlukları araştırıyor. Bu olumsuzlukların birey üzerindeki etkilerini inceliyor.

Bugün okul rehberlik servislerinin yaptığı öğrenci hizmetlerinin büyük bir bölümünü parçalanmış aile çocukları oluşturmaktadır. Okul rehberlik servisleri sınava hazırlık ve sınav etkinlikleri haricinde tamamen öğrenci sorunları ile ilgilenir. Öğrencilerin sorunları ya arkadaşla geçinememe, sınıf ortamına uymama, öğretmenle problem yaşama, ders çalışamama ya da özgüven eksikliğidir. Bu başlıklar çoğaltılabilir. Bu sayılan bütün maddeleri parçalanmış aile çocukları en acı bir şekilde yaşamaktadır. Bugün bir araştırma yapılsa ya da rehberlik servislerine danışılsa bu çocukların okul ortamında yaşadığı sorunların derinliği de ortaya çıkacaktır. Parçalanmış aile çocukları genel olarak zaten toplumda % 20'leri bulmaktadır. Bu rakam bazı yerlerde % 50'ye ulaşmaktadır. Bizler öğrenciyken rehberlik servisi diye bir bölüm yoktu. Fakat bugün en az iki hatta daha fazla olan okullar var. Toplumdaki boşanmalar sürdükçe ve parçalanmış aile çocukları arttıkça belki de bundan 20 yıl kadar sonra bu rakam sınıf başına bir rehberlik öğretmeni düşecek şekilde yükselecektir.

Bizler bu toplumun bireyleri olarak hepimiz bu konuya değişik çözüm metotları prensipleri getirebiliriz. Ben kişisel olarak hepsine saygı duyarım. Yalnız tek istediğim bu konuya dikkat çekilmesi ve ortak akıl yürütme yapılarak kalıcı çözümler üretilmesidir. Ayrıca, boşanmayı düşünen ebeveynlerin bu konuyu biraz daha detaylı düşünerek günlük hayatlarını ona göre düzenlemeleri çocukları açısından daha faydalı olacağına inanıyorum.


Mesut Kaymakçı

Eğitimci - Yazar

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir