Mesut Kaymakçı

Dijital bir gelecekte ders kitapları tarih mi oluyor?

[email protected]
Arizona Eyaletinin Vail kentindeki Empire Lisesi'nde öğrenciler derslerini çalışmak...
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Arizona Eyaletinin Vail kentindeki Empire Lisesi'nde öğrenciler derslerini çalışmak, ev ödevlerini yapabilmek ve öğretmenlerinin İnternet ortamında hazırlanan ders anlatımlarını İnternetten izleyebilmek için okul tarafından temin edilen bilgisayarları kullanıyorlar.

Yakın gelecekte Cienega Lisesi'ndeki laptopları olan öğrenciler, İngilizce, fen ve tarih derslerinin çeşitli dijital bölümlerini kendi bilgisayarlarına kaydedebilecekler. Ayrıca, bölge genelinde ''Metinsiz Kitap Girişimi'' güvenilir internet sitelerinde öğretmenler tarafından bulunan araştırma maddeleri, videoları ve kendilerinin Power Point sunumlarını birleştirerek canlandırdıkları derslerini paylaşmaya ve oluşturmaya teşvik etti.

Klasik ders kitapları ekranda kayma şeklinde kullanılır hale henüz gelmedi ama çoğu eğitimci dijital versiyonlarının hem klasik ders kitapların yerini almasının hem de Web'deki projeler, videolar, eğitim oyunları ve bedava eğitim yazılımının zenginliği sayesinde bir araya getirilmiş derslerin tamamen yerine geçmesinin uzun sürmeyeceğini savunmaktadır.

Los Angeles eyaletinin Lake Charleste kentindeki Calcasieu Parish Okul Sistemi Teknoloji Şefi Sheryl R. Abshire, ''Çocukların bu günlerde farklı bir gerginliği var.'' dedi.

''Çocuklar dijital olarak çok yetenekliler. Onların çoğu anlam çıkarmak, aktarmak gibi birçok işi yapabiliyorlar, yerini değiştirebiliyorlar. Çocuklar bilginin sınırsız olduğunu düşünüyorlar.

Onlar ezberci, doğrusal ve sınırlı klasik ders kitapları ile pek ilgilenmiyorlar.'' şeklinde devam etti. ''Öğretmenlerin klasik ders kitaplarındaki sade, sıkıcı müfredatın sınırlarını aşan bu dokümanlara ve bloglara ulaşabilmek için dijital kaynaklarla bilgi sayfalarına ihtiyacı var.''

Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger, bu yaz bazı liselerde fen ve matematik klasik ders kitaplarının yerine bedava ve tamamen halka açık kaynak dijital versiyonlarının kullanılmasını amaçlayan bir girişimi duyurdu.

Kaliforniya'daki problemde Vali ücretsiz dijital kitaplar ile (kağıt israfını önleyerek) senelik yüz milyon dolarlık bir tasarruf sağlanabileceğini ümit ediyor. Öğrencilerin Twitter ve Ipodlar yoluyla İnternetten ne kadar çok bilgi edindiğini düşündüğümüzde, Vali: ''Sıkıcı, pahalı ve çağdışı kullanım yerine dijital metinlerle tasarruf yapabiliriz.'' dedi. Kaliforniya ve Teksas eyaleti birlikte ulusal kitap pazarında hâkim olduğu için eyalet çapındaki girişimin bu ilk başarısı geniş çapta ilgi uyandırdı.

Çoğu müdür bu konuda çok hevesli, çok istekli görünüyorlar.

Mesela, 500. 000 öğrencili Orange County okullarının Müdürü William M. Habermehl, ''Önümüzdeki beş sene içerisinde öğrencilerin büyük çoğunluğunun dijital kitapları kullanacağını tahmin ediyorum.'' dedi. Ayrıca, dijital kitapların klasik ders kitaplarından daha iyi olabileceğini ve kendilerini bu anlamda yenilemeyen okullar öğrencilerini kaybedebileceklerini sözlerine ekledi.

''Biz şu anda geleneksel bir şekilde halen 30 öğrenciye bir öğretmen modelinden çıkamadık.Bizim artık kabuğumuzu kırarak 200 -300 öğrencinin istedikleri her zaman 7 gün 24 saat gece gündüz online yanıt verebilen bir eğitim sistemine geçmeye ihtiyacımız var. Belgelerin ve sözleşmelerin Orange County'deki okullara yönelik bir tehdit oluşturduğuna inanmıyorum.'' dedi.

Dijital dünyanın tehdidi, Fransa'da dünyaca bilinen en iyi öğretmenler tarafından verilen geometri dersi için muhteşem kurslarla beraber yatırım yapan kişilere yöneliktir.Fakat dijital gelecek şimdilik çoğu sınıflarda uygulanabilecek gibi görünmüyor. Her şeyden evvel, bu alanda halen çok büyük bir sayısal bir dengesizlik var. Her öğrencinin ulaşabileceği elektronik okuyucu cihazı, akıllı telefonu veya bir bilgisayarı bulunmamaktadır.

Bunların sağlandığı yeterli zenginliğe sahip çok az bölge olması nedeniyle, dijital kitap girişimi zengin ve fakir arasındaki dengesizliği de arttırabilir. 24.000 öğrencili Chaffey Joint Union Lisesi'nin Müdür Yardımcısı Tim Ward, ''Bizim çocuklarımızın büyük bir kısmının evinde bilgisayar yok ve dijital kitapların çıktısının alınması çok pahalı bir metot olabilir. Kaliforniya'daki öğrencilerin neredeyse yarısı düşük gelirli ailelerden oluşmaktadır.'' dedi.

Not : Bu yazıyı dünyada eğitim alanında neler konuşulduğunu objektif bir şekilde gözler önüne sermek amacıyla İngilizceden dilimize çevirmek istedim. Bu yazı, eğitimde yeni bir çağın başladığını göstermektedir. Çünkü İnternetle beraber bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. Artık öğrenciler bilgi hamallığından ziyade tablet bilgisayar, iPhone taşımayı tercih ediyorlar.

Dolayısı ile öğretmenlik tanımı da ister istemez değişecektir. Artık öğretmenler öğrencilerine bilgi aktarmak yerine, sentez yapmayı öğretmek durumunda kalacaklar. Yazıda 200 ? 300 öğrenciye online eğitim vermekten bahsediliyor. Bu demektir ki, artık eğitim için bir binada sabahları içtima vaziyeti alarak marş okumaya gerek kalmayacaktır. Öğretmenler bir nevi danışmanlık yapacaktır. Buna mukabil, birçok eğitim kavramını, araç ve gerecini tekrar tanımlamamız gerekmektedir.

Belki de eğitim sürecini baştan kurmamız dahi gerekebilir. Ayrıca, kâğıt tüketimi azalacak ve dolayısı ile ormanlarımız da az zarar görecektir. Yılda 1000 öğrencinin takriben 7.5 ton kağıt kullandığını yani 120 ağacı doğadan imha ettiğini düşünürsek, her sene doğaya biraz daha borçlu kalmamız engelleyemediğimizi görüyoruz.

Şimdi oturup bir karar vermek zorundayız; ya matbaayı 300 sene sonra kullanmaya başladığımız gibi çok büyük hata yapacağız ya da çağı takip edip ona ayak uyduracağız.

Bütün büyük değişimlerin kıvılcımı yürekte başlar.


Mesut Kaymakçı

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.01 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir