Mesut Kaymakçı

Yabancı Akademisyenler mi Geliyor?

[email protected]
Yabancı futbolcu, yabancı doktor ve yabancı İngilizce öğretmeni derken yakında yabancı akademisyen de gündemimize girerse hiç şaşırmayın.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Yabancı Akademisyenler mi Geliyor?

Yabancı futbolcu, yabancı doktor ve yabancı İngilizce öğretmeni derken yakında yabancı akademisyen de gündemimize girerse hiç şaşırmayın. Peki, yabancı akademisyenlerin ülkemize gelmesi nereden çıktı? Bu sorunun cevabını bulabilmek için ülkemizdeki üniversite alanında gelişen olaylara şöyle bir göz atmamız gerekmektedir.

Ülkemizde 2002 yılına kadar 76 üniversite bulunuyordu. Son on yılda açılan 92 üniversite ile bu yazı 168i buldu. Yeni açılan üniversitelerle açılması ile birlikte aşırı bir şekilde akademisyen açığı oluşmuştu.

Son on yılda bu kadar çok sayıda üniversite açılınca herkes akademisyen olmanın şartlarının kolaylaştırılacağı düşünüldü. Yani en azından akademik çalışma yapanlar ve akademik çalışma yapmaya heveslenenler böyle düşündüler. Çünkü bu kadar üniversite açılınca insanlar da doğal olarak akademik çalışmaya daha sıcak bakmaya başladılar.

Fakat hiç de gelişmeler hiç de beklenildiği gibi olmadı. Hatta akademisyen olmak daha da zorlaştırıldı. Yeni YÖK Yasası ile gündeme gelen bazı maddeler bu anlamda çok tartışılacağa benziyor. Şu anda gerek yüksek lisans yapan, gerek doktora yapan ya da akademik çalışmanın herhangi bir alanında olanlar son gelişmelerden ciddi anlamda rahatsız olmaktadırlar.

Peki, Yeni YÖK Yasası'yla birlikte gündeme gelen ve akademisyenlerimizi ciddi anlamda rahatsız eden son gelişmeler nelerdir?

YÖK, yeni yasa ile doçentliğe ''bekleme'' süresi getiriliyor. Yasa taslağına göre bir öğretim üyesi doçent olabilmek için doktora sonrası beş yıl beklemek zorunda kalacak. Yardımcı doçentlik için doktora sonrası 2 yıl, doçentlik için 5 yıl bekleme süresi getiriliyor. Ayrıca, yardımcı doçentlik için de yabancı dil mecburiyeti de geliyor. Yeni YÖK yasası ile doçentlikte aranan ''dil şartı'' nı yardımcı doçentlik ataması için de zorunlu hale geliyor.

Yeni yasa ile yardımcı doçent olabilmek için merkezi yabancı dil sınavından (YDS) 70 alma zorunlu hale gelecek. Mevcut yasaya göre dil puanı 65′i aldıktan sonra tekrar dil sınavına girme zorunluluğu yoktu. Yeni yasa da ise ''müracaat tarihi itibariyle son iki yıl içinde 70 almak'' şartı ile doçent adayları iki yılda bir yabancı dil sınavına girmek zorunda. Bu maddeyle beraber doçent adayları devamlı surette ''yabancı dil'' kıskacında çalışma yapmak zorunda kalacaklar. Yabancı dile sürekli hazırlanmak zorunda kaldıkları için de dil öğrenmekten kendi alanlarına çalışmaya fırsat bulamayacaklar.

Dünyanın hiçbir ülkesinde, kendi resmi dili dışında başka bir dil, akademik yükseltmelerde ön şart haline getirilmemiştir. Bu üzerinde çok düşünülecek bir durumdur.

Üniversitelerde bu kadar akademisyen açığı varken akademisyen olmanın bu kadar zorlaştırılması ''Acaba yabancı akademisyenlerin gelmesi için bir zemin mi oluşturuluyor?'' sorusunu akla getirmektedir. Yeni YÖK Yasası'na göre özel ve yabancı üniversitelerin açılmasına izin verilmesi de yine bu kuşkuları artırmaktadır. Belki sınırlı sayıda yabancı akademisyenlerin gelmesi üniversitelerimize bazı açılardan faydalı olabilir. Fakat aşırı bir şekilde yabancı akademisyenin gelmesi ülkemiz açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Eğer yeni yasa ile yabancı akademisyenlerin önü açılacak olursa, gelen yabancı akademisyenler ülkemizde mevcut YÖK Yasası gibi katı bir uygulama sonucunda mı mevcut unvanlarını almış olacaklar acaba?

Gelen akademisyenlerin Türkiye'de yeterlikleri konusunda aranacak şartlar neler olacaktır?

Sonuçta amacı ne olursa olsun Yeni YÖK Yasası'yla birlikte getirilen bu değişiklikler akademik çalışmaların önüne çok ciddi bir engel olarak çıkacaktır. Şimdi, ülkemizde akademisyen olmaya çalışanlara kolaylık tanımak yerine bu insanların ayağına taş bağlanmaktadır. İnsanların akademik kariyer yerine başka alanları seçmelerine sebep olabilecektir. Hükümet bir yandan beyin göçünü tersine çevirmek için uğraşırken, diğer yandan bu yasayla getirilen engeller insanların yurt dışında akademik kariyer yapmayı tercih etmeleri sonucunu getirecektir. Durum onu gösteriyor ki bu Yeni YÖK Yasa tasarısı daha çok tartışma götürür.


Mesut Kaymakçı

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir