Elektrik faturasını ödemeyene kredi yok

Yeni yıldan itibaren telefon, elektrik ve doğalgaz gibi borçlarını aksatan kişiler bankadan kredi alamayacak.

Elektrik faturasını ödemeyene kredi yok
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Vatandaşın banka borçlarını takip eden Kredi Kayıt Bürosu (KKB), yeni yıldan itibaren telefon, elektrik ve doğalgaz gibi ödemeleri de takip edecek. Borcunu aksatan kişiler notları düşeceği için bankadan kredi alamayacak.

Düzgün ödeme yapanlar ise daha cazip şartlarda kredi kullanacak. Şu anda bireylerin kredi notunu sadece bankacılık verileri etkiliyor. Ancak önümüzdeki dönem Merkez Bankası'nda olan risk merkezi fiilen Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) geçtiğinde Kredi Kayıt Bürosu, GSM, elektrik, doğalgaz ödemeleri üzerinden de kredi notu üretmeye başlayacak.

Sistem 2014'ten itibaren risk raporlarına da girecek ve kredi notunu etkilemeye başlayacak. Konu hakkında daha önce bir açıklama yapan KBB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ''Bireyler küçük büyük diye bakmadan ödemlerini vadesinde yapmalılar. Sistem parası mı yok, ödemeyi mi unuttu diye bakmıyor. Ödenmeyen bir borç notu etkiliyor. Asgariyi ödemiş, tamamını ödemiş sistem buna da bakmıyor. Ama uzun dönemde sürekli asgariyi ödemiş ise bunu dikkate alır'' ifadelerini kullandı.

Sistemin yeni yılda fiilen uygulamaya geçeceğini belirten KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, elektrik, doğalgaz ve telefon borçlarını ödemeyen kişilerin banka kredisi almalarının zorlaşacağını açıkladı. Yeni sistemle ayrıca vatandaşlar, internet üzerinden kredi notunu da öğrenip, neden düşük olduğunu görecek ve aksaklıkları düzelterek notunu artıracak. Kart taksiti gelirin yarısını aşmayacak.

Fişte internet adresi olacak

Yeni yıldan itibaren, fatura, perakende satış fişi, gider pusulası gibi belgelerde tacirle ilgili bilgilerin gösterilmesi zorunlu olacak. Yürürlüğe girecek maddeye göre, tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarasının, ticaret unvanının, işletmesinin merkezinin ve tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi gösterilecek. Belgelerde bu bilgilerin bulunmaması halinde ise 2 bin 240 lira para cezası uygulanacak. Ayrıca, söz konusu bilgiler e-fatura kullanacak firmaların kullanacağı e-faturalarda da yer alması gerekecek.

Çipli kimlik dağıtılıyor

Yeni çipli kimlik kartları yeni yıldan itibaren dağıtılmaya başlanacak. 10 yıllık kullanım süresi olacak çipli kimlik kartları, seyahat belgesi ve e-imza olarak da kullanılabilecek. Kartla, e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetten ulaşılacak. Hayatın her alanında kolaylık sağlayacak nüfus kimlik kartlarının 18 TL karşılığında verilmesi planlanıyor. İçerisinde pek çok özelliği de barındıran akıllı kimlik kartları ile vatandaşlar vize istemeyen ülkelere gidebilecek. Akıllı kartlarda, vatandaşların banka hesap numaralarının, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip yer alacak. Kimliklerin üzerinde 1 GB'ye kadar veri depolanabilecek. Bakanlar Kurulu'ndan da onay alan akıllı kimlik kartlarının dağıtımı 3 yılı bulacak. Her yıl 25-30 milyon aralığında akıllı kimlik kartı dağıtılacak.


İstanbul Ajansı


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir