Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı

Asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını yaptı. İkinci toplantı 18 Aralık'ta üçüncü toplantı ise 23 Aralık'ta gerçekleşecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Reşat Moralı Toplantı salonunda Bakan Faruk Çelik'in başkanlığında asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısı yapıldı.

Toplantıya 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti.

Toplantı öncesi açılış konuşması yapan Bakan Faruk Çelik, 2014 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandıklarını söyledi.

Çelik, asgari ücretin bir taban ücret olduğunu vurgulayarak, çalışanlara ödenebilecek ücretin komisyon tarafından belirlenen miktarın altında olamayacağını ortaya koyan bir sosyal koruma ücreti olduğunu ifade etti.

Belirlenen asgari ücret miktarının üzerinde bir ücretin ise işçi ve işverenin özgür iradesiyle her zaman mümkün olduğunu vurgulayan Çelik, "Asgari ücreti bir geçim ücreti olarak ele almak değil, asgari ücreti bir taban ücreti olarak değerlendirilmesi gerektiği inancındayız" dedi.

"Dünya piyasalarındaki rekabet durumu"

Bakan Çelik, 2014 yılında uygulanacak asgari ücretin, Türkiye'nin ekonomik durumunun ve çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurularak tespit edilmesinin son derece önemli olduğunun özellikle altını çizdi.

"Bu ayrımın ortadan kaldırılması isabetli olacak"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da asgari ücretin emek sömürüsünü önlemek için etkin bir sosyal politika aracı olduğunu belirterek, "Ücret gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş ve yaşam düzeyini sağlayan bir ücret olmalıdır" dedi.

Yıllık programda asgari ücretin 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında artırılmasının öngörüldüğünü anlatan Irgat, bunun kabul edilemez bir öngörü olduğunu ifade etti.

Bugün, net asgari ücretin günlük 26,79 lira olduğunu kaydeden Irgat, var olan asgari ücret dikkate alındığında, yıllık programda öngörülen yüzde 3 oranındaki artışın yüzde 4 veya 5 olmasının da bir anlam taşımadığını ifade etti. Irgat, "Asgari ücretin belirlenmesinde temel alınan esaslar arasında yer alan 'yaş' üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum. Bilindiği üzere, asgari ücret işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına ayrı ayrı belirlenmektedir. Bu ayrımın ortadan kaldırılması isabetli olacaktır" diye konuştu.

İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir ise asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artışın sağlanması gerektiğini belirtti.

Mevcut asgari ücret 804 lira

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 803 lira 68 kuruş olarak uygulanıyor.

16 yaşından küçükler için brüt 877 lira 50 kuruş net 700 lira 73 kuruş olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 868 lira 27 kuruş düzeyinde bulunuyor.

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 217 lira 82 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için 176 lira 77 kuruş, kapıcılar için ise 153 lira 23 kuruş kesinti yapılıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 190 lira 5 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için bin 22 lira 29 kuruş, kapıcılar içinse bin 190 lira 5 kuruşu buluyor.

Anadolu Ajansı


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir