Atık yağdan devletin zararı 1 milyar TL

Kızartma yağı motorinle karışıyor, kamyon ve otobüsler için kaçak akaryakıta dönüyor.

Atık yağdan devletin zararı 1 milyar TL
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Kızartma yağı motorinle karışıyor, kamyon ve otobüsler için kaçak akaryakıta dönüyor. Bu yüzden devletin 1 milyar TL zarara uğradığını öne süren Ezici Yağ Başkanı Mustafa Ezici, ''Atık yağda litre başına 1,120 TL ÖTV elimizi kolumuzu bağlıyor'' diyor.

Atık yağdaki yüksek ÖTV, kaçakçılara yeni ''ekmek kapısı'' yarattı. El altından kaçak atık yağ toplayanlar, bunu kamyon ve otobüslere depolarında yakıt olarak kullanmaları için satıyor. Kaçak pazarı yüzünden devlet de 1 milyar TL'lik gelirden oluyor. Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Üretimi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, ''Çiftçinin ürettiği bitkilerden elde edilen biodizele sıfır ÖTV uygulanırken, atık yağlardan elde edilen biodizelden litre başına 1,120 TL ÖTV isteniyor. Bu nedenle bizim gibi lisanslı atık yağ toplayıcıların eli kolu bağlanıyor. Biz lisanslı toplayıcılar iş yapamayınca meydan kaçakçılara kalıyor'' dedi.

Devletin bu yüzden 1 milyar TL'lik gelirden olduğunu öne süren Ezici, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Her ne kadar kamu idaresi biodizel üretimini teşvik etmek amacıyla ÖTV mevzuatında kolaylıklar sağlasa ve motorine biodizel katma zorunluluğu getirse de, biodizel üretiminin en kolay ve hızlı şekilde yapılabileceği bitkisel atık yağlardan üretilen biodizel hakkında yerli tarım ürünlerinden elde edilip edilmediği konusunda bir belirsizlik var. Bu konuda yapılması gereken 13 no'lu ÖTV Genel Tebliği'ne ve 22 seri no'lu Akaryakıt Tebliği'ne 'Atık Bitkisel Yağlardan Üretilenler dahil' ibaresinin  eklenmesidir.''

5 litre atık yağ verene 1 litre ayçiçeği yağı
Bir çok belediye ile çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ezici, ''Haneler için başlattığımız kampanyada 5 litre atık yağ veren hanelere, 1 litre temiz ayçiçeği yağı veriyoruz'' dedi. Kartal, Tuzla, Fethine, Şişli, Kağıthane Belediyesi ile çalışmanın sürdüğünü belirten Ezici, sıradaki belediyelerin Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye, Adalar, Beşiktaş, Konyaaltı, Karadeniz Ereğli ve Kastamonu olduğunu söyledi.

Yüzde 70'i evden yüzde 30'u işten
Ezici, Türkiye'de 1 milyon 500 ton bitkisel yağın gıda sektöründe kullanıldığını söyledi. Bu yağlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ çıktığını belirten Ezici, ''Bu atık yağların yüzde 70'i evlerden, yüzde 30'u ise işyerlerinden çıkıyor'' diye konuştu.


Akşam


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Ekonomi

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir