İşadamlarına yaka silktiren ''son gün şantajcıları''nın aldıkları ''haracın'' vergisini de işadamları ödüyor. İşadamları, buzdağının görünmeyen kısmının inanılmaz boyutlara vardığını ve bir an önce önlem alınması gerektiğini söylüyor. Sabah Gazetesi'nin gündeme taşıdığı ihalelerdeki son gün şantajcıları ile işadamları ve belediyelerden şikayet yağıyor.
Belediye, hastane ve üniversitelerin çöp, temizlik gibi ihalelerine giren çok sayıda firma, ihaleye son üç gün kala dilekçe verip itiraz eden, sonra da kendilerinden itirazı çekme karşılığında haraç alan şirketlerden dertli. İşadamlarının ''Son gün vurguncuları'' diye nitelendirdiği bu firmalar, ihale bedelleri 5 milyon TL'den başlayıp, 50 - 60 milyon TL'ye çıkan dosyalarda, itirazlarını geri çekmeleri karşılığında ihalenin büyüklüğüne göre 50 bin ila 1 milyon TL arasında para alıyorlar. Son gün fırsatçılarının çalışma yöntemleri şöyle:
İhalelerle ilgili sadece dosya alıp, ihaleye üç gün kala ilgili idareye, ''dosyada eksiklik var'' gerekçesi ile itirazda bulunuyor.
İhaleyi kazanan firma, itiraz dilekçesini veren firmayla görüşüyor.
Dilekçeciler ''anlaşalım'' diyerek, karşı taraftan para alıp, yaptıkları itirazı geri çekiyor.
Son gün fırsatçılarına 'haraç vermem' diyerek, anlaşmayan şirketlerin ihale dosyalarının son itiraz yeri ise Kamu İhale Kurumu (KİK).
Fırsatçılar, 20 günde tamamlanan ihale sürecinin son günü KİK'e itiraz ediyorlar.
KİK'e itirazdan sonra şirketi arayarak, 'dilekçe verdik' diyorlar. İtirazlarını geri çekme karşılığında ise 50 bin ile 1 milyon TL arasında para alıyorlar.
Bu yöntemi kullanan ''uyanık'' şirketleri tek tek tespit eden Ankaralı bir işadamı 'vurgun çarkına'' karşı suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
'Çantacılar, kamunun elini kolunu bağlıyor'
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise bu konuda şu açıklamayı yaptı. İhalelerimizde rekabet olsun istiyoruz. Bu rekabetin olması için de açık ihaleler yapıyoruz. Ancak bu işi meslek edinmiş profesyoneller belediyecilik deyimiyle, 'Çantacılar' var. 6 ay uğraşıp ihaleye çıkıyoruz. Ancak ihale mevzuatındaki boşluklardan yararlanan 'çantacılar' Türkiye'nin çok önemli şirketlerinin aldığı ihalelerden nemalanıyorlar. İşadamı, 'işin yürümesi' için ses çıkarmıyor. Ama buna artık dur denilmesi gerekiyor. Yeterliliği olmayan ile olanların mutlaka ayrılması lazım. Her firma her ihaleye girmemeli. KİK'in bu mevzuatı değiştirilmeli. KİK'te bu sistem mutlaka değişmeli. Elimizi, kolumuzu bağlıyorlar. Hizmet işi yapıyoruz. Vatandaşa bunları anlatamayız. Bu 'çantacılar'dan mutlaka kurtulmalıyız.