Gıda Bakanlığı'ndan peynire ince ayar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, peynirlerin içerdiği maksimum tuz oranını yüzde 35 ile yüzde 61 arasında azaltacak.

Gıda Bakanlığı'ndan peynire ince ayar
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından peynirin çeşidine göre tüm standartları belirleyecek olan tebliğ taslağı yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

106 kurumun görüşü alınarak hazırlanan taslak, Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartlara göre yürütülen iş ve işlemleri genişleterek mevzuat kapsamına alıyor.

Taslağa göre, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edirne Beyaz Peyniri, Erzurum Civil Peyniri, Erzincan Tulum Peyniri ve Ezine Peyniri gibi coğrafi işaret alan peynirlerin, hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması gerekiyor. Peynirlerin aldıkları tescile göre istisnai olarak üretimi yapılabilecek.

Düzenlemeyle peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak.

Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan ibarelere yer verilemeyecek.

Peynirlerde yaygın olarak kullanılan ve tüketicinin yanıltılmasına neden olan süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımı da yasaklanıyor.

Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde de etiket bilgilerinde üretim tarihinin ve ''çiğ sütten üretilmiştir'' ibaresinin en az 3 milimetre yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak.

KÜFLÜ PEYNİR ÜRETİMİ DE KONTROL ALTINA ALINACAK

Peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri için 2015 sonuna kadar, mevcut işletmelerin yayım tarihinden önce piyasaya arz ettiği ürünler için 2016 sonuna kadar geçiş süresi olacak.


İstanbul Ajansı


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir