Ümraniye Belediyesi, "Engelleri Birlikte Aşıyoruz" sloganıyla aralıksız sürdürdüğü hizmet yürüyüşünde; İstanbul Müftülüğü, İBB Engelliler Müdürlüğü ve Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı ile birlikte engelleri aşmanın yollarının arandığı, "Engelliler ve Dini-Manevi Bakım" adlı bir sempozyum düzenledi. Ümraniye Belediyesi Nikah Sarayı'nda gerçekleştirilen sempozyuma Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr Rahmi Yaran, İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürü Bekir Köksal, Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Usta, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur, Ümraniye Müftüsü Ercan Aksu, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvalı, Karabük Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hür Mahmut Yücer, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çiçek, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Karaaslan, Katip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehmet Bahçekapılı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Taşpınar, Çanakkale Üniversitesi Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Kaplan, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Mesut Özdemir ve Serap Eşit Elveren, Ümraniye EKM Başkanı Abdulhamit Öz, STK?Lar, Akademisyenler, birçok engelli vatandaş ve aileleri katıldı. yoğun katılımın gerçekleştiği sempozyum 4 oturumda gerçekleşti.
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Uslu başkanlığında yapılan sempozyumun birinci oturumunda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürü Bekir Köksal engellilerin sahip olduğu haklar ve onlara yönelik yapılan çalışmaları masaya yatırdı. İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürü Bekir Köksal, engellilerin iş yaşamında daha aktif olması gerektiğini fakat eğitim seviyesinin düşük olduğunu belirterek, engellilerin eğitimi için daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğine değindi. Oturuma başkanlık yapan Prof. Dr. Mustafa Usta ise, otistik bir çocuğun ailesiyle birlikte otobüsten indirilmesi ile ilgili yaşadığı bir anıyı anlattı. Usta, "Özürlü olmak bir sorun, özürlü bir çocuğa sahip olmak daha başka bir sorun" dedi.
İstanbul İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur ise, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak engellilerin haklarına yönelik birçok çalışma yürüttüklerini belirterek, engellilerin ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için ibadet yerlerinin yeniden düzenlendiğini söyledi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvalı, engellinin tanımını yaparak, "Daha önce özürlü sakat gibi tabirler kullanıyordu engelli kardeşlerimiz bundan rahatsız oluyordu. Kanunen bir düzenleme yapılarak bütün hukuki metinlerden bu kelimeler çıkarılarak, engelli tanımı konuldu" diye konuştu. Herkesin potansiyel engelli olduğunu belirten Ayvalı, engelin sadece doğuştan değil, sonradan da olunabileceği gerçeğini hatırlattı. Dünyanın yüzde 10'unun, Türkiye'nin ise yüzde 12'sinin engelli olduğunu ifade eden Ramazan Ayvalı, Türkiye'de 7,5 milyon vatandaşın engelli olduğunu söyledi.
Başkan Hasan Can, "Onların Dünyaları Da Aydınlık Ve Mutlu Olsun Diye Gayret Ediyoruz"2004 yılından bu yana gerçekleştirdikleri hizmetlere değinen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, engellilerin her türlü manevi ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirtti. Başkan Hasan Can, "Her türlü ihtiyaçlarını karşılarsınız. Ama ruh dünyasındaki açlığı gidermezseniz sanıyorum ki yine mutsuzluktan kurtaramazsınız. Engelli kardeşlerimiz de birçok insan içerisinde bu manevi rehabilitasyona en çok ihtiyacı olan kardeşlerimiz arasındadır" dedi. AK Parti hükümetinin iktidara gelmesiyle engellilerin sosyal hayatta daha çok yer aldığını ifade eden Başkan Hasan Can, "AK Parti iktidarından önce Türkiye'de engelli var mıydı, yok muydu kimse bunun farkında değildi. Kayıtlarda belliydi ama toplum bunun farkında değildi. Artık engellilerin farkında olan bir toplum bilinci oluştu. Engellilerin farkında olan bir devlet mantığı ve engellilerin her türlü sorununu çözmeye çalışan bir yerel yönetimler var.Bu kapsamda Ümraniye Belediyesi olarak, Engellilere ulaşım noktasında ilk asansörlü araç ile hizmet eden belediye başkanıyım. Tam 4 tane engelli aracımız var. Engelli kültür merkezimiz var. Orada rehabilitasyon çalışmalarımız var. Sınır tanımıyoruz. Dilerim ki onların dünyaları da herkes gibi aydınlık ve mutlu olsun" dedi. Engelli üyelerden oluşan İBB Mehteran Takımı ve Engelli Korosu seslendirdikleri birbirinden güzel eser ile dinleyicilere eğlenceli dakikalar yaşattı. Sempozyumda gerçekleştirilen 4. oturumun ardından katılımcılara günün anısına katılımcılara, Ümraniye Belediyesi Meslek Edindirme Kursiyerleri tarafından yapılan Ebru Kıravat ve çiçek takdim edildi.