Anne sütüyle beslenen bebek oranı arttı

Sağlık Bakanlığı, bebeklere ilk 6 ay, beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunmaları için ideal içeriğe sahip anne sütünün verilmesi gerektiğini bildirdi.

Anne sütüyle beslenen bebek oranı arttı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Sağlık Bakanlığı, bebeklere ilk 6 ay, beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunmaları için ideal içeriğe sahip anne sütünün verilmesi gerektiğini bildirdi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, UNICEF işbirliğiyle Türkiye'de 1991'den beri anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında, çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi konusunda, diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı' yürütüldüğü hatırlatıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF ortak bildirisi olan 'Başarılı Emzirmede 10 Adım' stratejilerinin, programda yürütülen tüm çalışmaların temelini oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin öneminin, bu sütün, bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklandığı vurgulandı.

Bu nedenlerle birçok uluslararası ve ulusal kuruluşun, bebek beslenmesinde emzirmeyi öncelikle tercih edilmesi gereken yöntem olarak belirlediği kaydedilen açıklamada, 'DSÖ'nün önerdiği ve yürütülen programa göre, 'ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6'ncı aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi' temel mesajdır. Bu öneri DSÖ'nün, 55. Dünya Sağlık Asamblesi'nde (16 Nisan 2002) kaleme alınmıştır' ifadelerine yer verildi.

Doğumların büyük çoğunluğu Bebek Dostu Hastanelerde
Açıklamada, Türkiye'de 2012 itibarıyla 'Bebek Dostu Hastane' sayısının 913'e ulaştığı, doğumların büyük çoğunluğunun bu hastanelerde gerçekleştirildiği belirtildi.

Bu çalışmalar sonucunda, bebeklerin hayata daha sağlıklı başlayabildiği vurgulanan açıklamada, 'Bebek Dostu Hastaneler' kavramıyla başlayan programda, 2000'li yıllara gelindiğinde 'Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları' olarak ilerleme kaydedildiği bildirildi.

'Bebek Dostu İl' kavramının da geliştirildiği ifade edilen açıklamada, bugüne kadar 78 kente bu unvanın verildiği, ayrıca 41 ilin de yapılan çalışmalar sonucunda, 'Altın Bebek Dostu İl' olarak ödüllendirildiği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Ülkemizde de programın temelini oluşturan 'Başarılı Emzirmede 10 Adım'ın onuncu adımının uygulanması ve bebek dostu sağlık kuruluşlarında doğum yapan annelerin, hastaneden ayrıldıktan sonra emzirme problemleriyle ilgili başvurabileceği merkezlerin oluşturulması amacıyla 'Anne Destek Grupları ve Anneden Anneye Destek Grupları Eğitimleri' gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu kapsamda, birçok sivil toplum kuruluşumuza anne destek grubu eğitimleri verilerek, anne sütünün desteklenmesiyle ilgili mesajlarımızın ortak dille diğer sektörlerce iletilmesi sağlanmıştır. Bugüne kadar 33 ilimizde anne destek ve anneden anneye destek grupları oluşturulmuş ve 81 ilde bu çalışmanın yaygınlaştırılması hedeflerimiz arasına alınmıştır.'

'Yasanın Türkiye'ye uyarlanması çalışmaları sürüyor'
Programın başından bugüne kadar yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda, sadece anne sütüyle beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlandığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebek oranının 2003'te yüzde 21 iken, 2008'de yüzde 42'ye çıktığı vurgulandı.

Ayrıca ortanca emzirme süresinin, 5 yılda bir yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, 1993 ve 1998'de 12 ayken, 2003'te 14 aya, 2008'de 16 aya yükseldiği bildirilen açıklamada, yeni verilerin ise 2013 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması sonuçlarına göre şekilleneceği kaydedildi.

Gelinen noktayı daha da geliştirmek ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlandığı ifade edilen açıklamada, emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla DSÖ ve UNICEF tarafından oluşturulan Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasına Ait Uluslararası Yasa'nın Türkiye koşullarına uyarlanması çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiği belirtildi.


Üsküdar 34


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir