Kilo verirken enerjisiz kalmayın

Bir diyetisyene gidip "Bazal Metabolizma Testi" yaptırın ve buna uygun bir diyet reçetesi alın.

Kilo verirken enerjisiz kalmayın
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Reçeteyi uygularken günde yarım saat yapacağınız yürüyüş de kilo vermenizi hızlandıracaktır. Bu arada, enerjinin ne olduğunu ve vücudunuzdaki işlevini de mutlaka öğrenmelisiniz.

Öncelikle enerjinin zayıflamakla ilgisini açıklamak yerinde olacaktır. Günlük hayatımızda yaptığımız bütün zihinsel ve fiziksel aktiviteler için enerjiye ihtiyaç duyarız. Nefes almamızı, kalbimizin atmasını, beynimizin çalışmasını sağlayan tek şey enerjidir.

Vücudun, fiziksel ve zihinsel aktivite için ihtiyaç duyduğu enerjinin tümü Bazal Metabolizma Hızı (BMH) olarak tanımlanır. BMH'yi belirleyen pek çok faktör vardır. Bunlar; cinsiyetimiz, kilomuz, yaşımız ve sahip olduğumuz kas oranıdır. Kadınların çoğu, erkeklerden daha düşük bazal metabolizma hızına sahiptir; çünkü kadınların kas oranı erkeklerden daha azdır.

BMH'mizi tam olarak karşıladığımızda ortaya çıkan ekstra enerjiyi harcamamız gerekir. Örneğin, spor yaparak bu enerjiyi harcarız. İnsan ne kadar kilolu olursa, hareket etmek için o kadar çok enerjiye gereksinim duyar.

Enerji, kaloriyle ölçülür. Yiyeceklerin içinde bu değer çok az bir enerji miktarını verebildiği için, bin ile çarpılır ve bize kilokaloriyi verir. Ancak pek çoğumuz günlük konuşmalarımızda kilokalori yerine kalori kelimesini kullanırız. Zayıflamak isteyenlerin kalori hesabı yapmaları da buradan kaynaklanır.

Bütün yiyecekler enerji verir; ama bazıları içerdikleri vitamin ve mineraller yüzünden diğerlerinden daha fazla enerjiye sahip bulunur. Sözgelimi 1 gram yağ 9 kalori içerirken, 1 gram karbonhidratın içinde 3.75 kalori vardır.1 gram alkolde ise 7 kalori bulunur.

Peki günlük ihtiyacımız olan kaloriyi nasıl hesaplayacağız? Kilomuzu koruyabilmemiz için, yiyecek ve içeceklerden aldığımız enerjinin, harcadığımız enerjiyle eşit olması gerekiyor. Genel olarak kadınlar günlük 2 bin kaloriye, erkekler ise 2 bin 500 kaloriye ihtiyaç duyar. İhtiyacımızdan fazla alacağımız kalori, kilo almamıza neden olur.

Düzenli olarak kilo verebilmek için ise, günlük kalori ihtiyacımızı 500 kalori azaltmalıyız; ama bu uygulamadan önce Bazal Metabolizma Hızı Testi yaptırmakta yarar var. Günlük kısılacak kalori miktarına, bu testin sonunda beslenme uzmanı karar vermeli.

Çoğunlukla, çok şişmanların daha az yemek yemeleri gerektiği düşünülür. Oysa doğru olan bunun tam tersidir. Vermemiz gereken 10 kilodan fazlaysa günlük alacağımız kalori miktarı bin 500, daha az kilo vereceksek bin kaloridir.

Günlük aldığımız kalori miktarı binin altına düşerse sakıncalar doğurabilir. Vücut, kendisine gereken enerjiyi karşılayamadığı için kaslardan ve depoladığı yağlardan harcamaya başlar. Kaslardan kaybedilince, bazal metabolizma hızı süratle düşer ve sadece kilonuzu koruyabilmek için bile çok az yemek zorunda kalırsınız.

Sonuç olarak; kilo verirken enerjinizi kaybetmek istemiyorsanız atmanız gereken ilk adım, bir diyetisyene gidip Bazal Metabolizma Testi yaptırmak ve buna uygun bir diyet reçetesi almaktır. Reçeteyi uygularken günde yarım saat yapacağınız yürüyüş de kilo vermenizi hızlandıracaktır.



Puan Ver 0Puan Ver 0Puan Ver 0Puan Ver 0Puan Ver 0

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir