7 Haziran'da oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

7 Haziran Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesi, seçmenlerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar haberimizde.

7 Haziran'da oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Seçmenlerin 7 Haziran'daki milletvekili genel seçimlerinde oylarının geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde, ''evet'' ya da ''tercih'' mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor.

İşte 7 Haziran seçimleri ile ilgili bazı önemli bilgiler:

NEREDE OY KULLANACAKSINIZ?

Seçmenin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı, adreslerine gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer alıyor. Ayrıca seçmen oy kullanacağı yeri ve sandık numarasını www.ysk.gov.tr adresinden öğrenebiliyor.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

- MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yer almayanlar,
- Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, (Türk Medeni Kanunu'nun 405, 406 Md.)
- Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar,
- Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler,
- Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.

OYLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI HALLER

- Arkasında ''Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu'' filigranı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine ''evet'' ya da ''tercih'' mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları da geçerli kabul edilmeyecek.

- Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde ''evet'' ya da ''tercih'' mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

- Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.

- Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.

OYLARIN GEÇERLİ SAYILACAĞI HALLER

- Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda oylar geçerli sayılacak.

- Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda, bu oy geçerli kabul edilecek.

- Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle ''evet'' mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mührü izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi halinde de pusula geçerli olacak.

- Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan ''evet'' mührünün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması durumunda oy geçerli sayılacak.

- Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla bir siyasi partinin alanına birden çok ''evet'' mührü basılması halinde de oy geçerli kabul edilecek.

HAMİLE, HASTA VE ENGELLİLER BEKLETİLMEYECEK

Sandık seçmen listesine yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenecek.

Oy vermeye gelen hamile, hasta ve engelliler bekletilmeyecek, yaşlılara öncelik tanınacak.

KAYIT CİHAZLARINA İZİN VERİLMEYECEK

Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek.

Oyların sayımı ve dökümü açık olarak yapılacak. Oy verme yerinde hazır bulunanlar, sayım ve dökümü takip edebilecek. Sayım ve döküm cetvelinde siyasi partilerin ve bağımsız adayların aldığı oylar, orada bulunanlara başkan tarafından yüksek sesle ilan edilecek.

Kullanılmayan zarflar veya birleşik oy pusulaları, bir paket halinde mühürlenecek ve üzerine sayısı yazılacak.

Seçmenler, www.ysk.gov.tr internet adresinden oy kullanacakları yeri, kimlik bilgilerini kullanarak öğrenebilecekler.

NÜFUS CÜZDANINIZI UNUTMAYIN

Oy verme günü seçmenlerin yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi getirmeleri gerekiyor.

İstanbul Ajansı


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Seçim 2015

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir