Fatma Adeviye Tekkesi tarihi vasfına kavuştu

Üsküdar Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından yeniden restorasyonu yapılıp hizmete kazandırılan tarihi Fatma Adeviye Tekkesi hizmete açıldı

Fatma Adeviye Tekkesi tarihi vasfına kavuştu
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Tarih ve kültür şehri Üsküdar'da, geçmişine ayna, geleceğine ışık tutan tarihi miraslardan biri daha yenilenerek eski günlerine geri döndürüldü. Üsküdar Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından yeniden restorasyonu yapılıp hizmete kazandırılan tarihi Fatma Adeviye Tekkesi 29 Haziran Pazar günü düzenlenen törenle açıldı.

Bedevi tarikatı mensuplarından İbrahim Bey'in kızı Fatma Adeviye Hanım tarafından 1871 yılında Çengelköy'de inşa ettirilip vakfedilen tekke, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra kapısı mühürlenerek metruk ve harabe bir hale dönüşmüştü. Restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış töreni ve iftar yemeği programına Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 6. dönem Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, AK Parti MKYK Üyesi Hakkı Şanlı, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Mehmet Demirkan, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, siyasiler ile çok sayıda seçkin misafir katıldı.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Üsküdar Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından yeniden restorasyonu yapılıp hizmete kazandırılan tarihi Fatma Adeviye Tekkesi hizmete açıldı

İSTANBUL'UN TAŞI ALTIN, ÜSKÜDAR'IN YAKUT

Tekke'nin açılış töreninde konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, restorasyondan geçerek yenilenen ve kullanılabilir hale dönüşen binanın güzel görünümü karşısında çok heyecanlandığını belirterek, ''Hani derler ya İstanbul'un taşı toprağı altın.Gerçekten toprağı kazsak neler çıkacak neler. Hiç unutmuyorum, Mustafa Demirkan Hocam ile birlikte uzun bir süre evvel buraya gelmiştik. Birkaç sene önce bu gördüğünüz mekâna giremedik. Dikenler, çalılıklar nedeniyle kapıdan buraya zor girdik, geri çıkmaya çalıştık, âdete dikenlerin arasından çıkmak için çaba harcadık. Verilen emekler boşa gitmedi ve hamdolsun ne güzel bir eser ortaya çıktı. İstanbul'un taşı toprağı altınsa bizim Üsküdar'ımızın taşı toprağı yakut'' dedi.

HİZMETLER SÜRECEK HAFIZLAR YETİŞECEK

Çengelköy'ün bir marka olduğunu hatırlatan Başkan Türkmen, Fatma Adeviye Tekkesi'nin bu beldeye çok önemli bir katkı sağladığının altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü. ''Bu Tekke'nin hayata geçirilmesinde Başkanımız Mustafa Kara'nın büyük emeği var. Onun tarihimize ve kültürümüze kazandırdığı bu esere hep beraber şahit oluyoruz. Bedevi dergahımızda, inşallah Kur'an-ı Kerim hizmetleriyle, hafızlık hizmetleriyle Çengelköy'ümüze  ve Üsküdar'ımıza güzel hizmetler yapılacaktır. Dergâhta hafızlık kuran hizmeti olur mu? Tabii ki de olur, neden olmasın! Necip Fazıl'ın bir sözü var: 'Bütün sanatlar bütün hizmetler Kur'an'ı anlamak içinmiş gerisi çelik çomakmış' diye söylüyor.

HERŞEY KURAN-I KERİMİ ANLAMAK İÇİN

Bütün kitaplar bütün eserler Kuran-ı Kerim'i anlamak için yazılmış. İşte bu güzel dergahta inşallah özellikle hanım kızlarımız, kız kuran kurslarımız burada güzel hizmet sunacaklar. Hem yüce kitabımızı anlayacaklar hem de anlama adına eğitim görecekler. Hem de burada tüm ülkemize, milletimize güzel bir hizmeti sunmuş olacaklar. Bu vesileyle hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ramazanınızı tebrik ediyorum. Cenabı Allah bu güzel ayın rahmetinden feyzinden bereketinden cümlemizi istifade eden kullarından eylesin diyor saygıyla selamlıyorum''.

VAKIF MANTIĞI İNSANLARI KUCAKLIYOR

6. dönem Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise restorasyonu ile bizzat ilgilendiği Tekke'nin açılışının Ramazan ayına gelmesinin tarifi imkansız bir mutluluk olduğunu belirterek, ''Kurulurken bir vakıf mantığı ile inşaa edilen Fatma Adeviye Tekkesi'nin bugün Kur'an-ı Kerim'e hizmet etmesi,  insanları birleştirmesi, bir araya getirmesi tarihi tevekkül anlamında ve özellikle yalnızlaşan insanların küreselleşmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutmuş insanlığı yeniden bir araya gelmesini sağlayacak hizmetler çok yararlıdır. Başkanıma özellikle teşekkür ederim. Üsküdarımızı çiçek tarlası haline getirip Türkiye'den değil dünyanın birçok yerinden de misafirimiz olduğunu dün orda şahitlik ettik. Üsküdar'ımızda çok güzel başlayan 1994'te Başbakanımızın başlattığı o güzel ramazan sofralarını bugün apayrı noktalara getirdiği için başkanımıza, ekibine tüm çalışanlara teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum'' dedi.

FATMA HANIM'IN RUHU HUZURA KAVUŞTU

Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, açılışta söz alarak ''Bir mutluluğumu bir memnuniyetimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Fatma Adviye Dergah'ı bir Mübarek hanımın adını taşıyor ve burası hanımlara hizmet edecek, bundan dolayı büyük mutluluk duyuyorum gerçekten. Üsküdar Belediyemiz çok güzel çalışmalara imza atıyor Allah razı olsun. Milletin değerlerine sahip çıkmak geçmişine sahip çıkmak aynı zamanda geleceğine sahip çıkmak demektir. Fatma Adeviye Hanım, tekke kapandığında muhtemelen ruhu bir garip olmuş mahsunlaşmıştır. Burası ihya edildiğinde inanıyorum ki ruhu tekrardan huzura kavuştu'' şeklinde konuştu.

MANEVİ İKLİMİNE UYGUN MEKANA DÖNÜŞTÜ

Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ise programın kapanış konuşmasını yaparak ''Yaklaşık 143 yıl önce yapılmış ve uzun yıllar Kur'an-ı Kerim hizmeti vermiş bir mekanın doksan yıllık mahzun halinin tekrar bu hale dönüştürülmesi son derece sevindiricidir. Bugün Üsküdar'ın manevi iklimine ve tarihine uygun yeni bir mekanın ayağa kaldırılması dolayısıyla bir araya geldik. Öncelikle bu ve benzeri cami ve tekkeleri yeniden ihya eden, gayret sarfedenleri tebrik ediyoruz. İnanıyorum ki Fatma Adeviye Hanım'ın ruhu şad olmuştur ve oda buradadır bizi alkışlıyordur'' dedi.


Üsküdar 34


Puan Ver 0Puan Ver 0Puan Ver 0Puan Ver 0Puan Ver 0

Kültür/Sanat

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir