Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen görkemli törenle asrın projesi Marmaray hizmete girdi. Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak, dünyanın alanındaki en önemli projelerinden Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Emine Erdoğan ve yabancı konukların katılımıyla gerçekleştirildi.
Üsküdar Meydanı'nda gerçekleştirilen törene devletin üst düzey protokolü dışında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden 9 konuk bakan katıldı. Törende, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birçok belediye başkanı da yer aldı.
Hayaldi, Gerçek Oldu.. Asrın Projesi ''Marmaray'' Hizmete Girdi
Tüm konuklar kürsüye çıktıktan sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez açılış için dua etti. Görmez ile birlikte kürsüde bulunan Japon Başbakanı Abe de ellerini açarak dua etti. Daha sonra tren düdükleri ile birlikte açılış kurdelası kesilmeden önce Cumhurbaşkanı Gül Başbakan Erdoğan ile pazarlık yaptı. Başbakan Erdoğan, marmaray'da 15 gün ücretsiz geçiş olması müjdesini verdi.
Abdullah Gül : Bu proje ile herkes gurur duysun
Törende kürsüye en son çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, ''Cumhuriyetin 90. yaş günü kutlanırken hükümette çok büyük bir projeyi halkın hizmetine sunuyor. Marmaray, dünyanın sayılı projelerinden biridir. Her proje önce hayal edilir, sonra projelendirilir gerçekleştirilir. 150 yıl önce hayal edilen bir olay bugün gerçekleşiyor'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada şunları söyledi:
- İstanbul 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptı. İmparatorluklar tarihe iz bırakırken İstanbul'a da iz bıraktılar. Tarihe iz bırakan projelerden biri de budur.
- Bu sadece Asya ile Avrupa kıtasının en yakın uçlarını birleştirmek değil aynı zamanda iki kıtanın en uzun iki noktasını da birleştiriyoruz.
- Bakü - Tiflis Kars demiryolu önümüzdeki yıl ağırlık kazanacak. Bu sadece İstanbul'u ilgilendiren değil kıtaları ilgilendiren bir projedir. Bu projeden dolayı gurur duyulmalıdır. İstikrar ile birlikte çok büyük projeler hayata geçirilme imkânı bulmuştur. İstikrar devam ettiği sürece projeler hayat bulmaya devam edecektir.
- Değerli kardeşim projeyi yakından takip etti, değerli bakan Yıldırım, bu projelerle birlikte diğer projeleri de yakından takip ettiler. Diğer bakanlar da gerekli desteği verdiler ve bu rüya bu hayal gerçek oldu.
- Bu proje çok büyük bir mühendislik şahikasıdır. Bu projeyi gerçekleştiren teknik ekip, TCDD olmak üzere her kademede yerli yabancı şirketler tüm çalışanlara çok çok teşekkür ediyorum. Bu proje ile gurur duyacağız. Yeni projeleri de hayata geçireceğiz.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, her milletin kendisi için şükredeceği günler olduğunu bu günün de Türkiye için şükredilecek günlerden biri olduğunu söyledi. Çiçek, daha dün maaş verecek para bulamayan, borç alamayan bir ülkeden böyle bir yatırımın gerçekleştiğini görmekten dolayı herkesin şükretmesi gerektiğini söyledi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Daha dün denecek kadar kısa bir süre evvel, yatırım yapamayan, maaş ödeyemeyen, borç bulamayan, iki yakası bir araya gelemeyen bir Türkiye'den, iki kıtanın yakasını bir araya getiren bir güne, bir mutluluğa ulaştıysak gerçekten bugün Cenab-ı Hakk'a çok şükretmeliyiz'' dedi.
Çiçek, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, toplumların hayatında heyecan duyduğu, gurur duyduğu, şükredeceği günler olduğunu, Marmaray'ın açılışının yapıldığı gün olan bugünün de böyle olduğuna inandığını belirtti.
''Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum'' diyen Çiçek, ''Böylesine anlamlı ve muhteşem bir hizmeti, eseri, milletimize ve tüm insanlığa kazandırdığı için Sayın Başbakanımıza, hükümetimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.
Erdoğan ''Marmaray'a kardeş geliyor''
Japonya Başbakanı'ndan sonra kürsüye Başbakan Erdoğan çıktı. Erdoğan, Fatih'in 1453'e şehre girdiğinde söylediği sözleri hatırlattı ve halkın gönlünü kazanma vazifesini verdiğini belirterek ''Bu hayali kuran, bu hayali kağıtlara döken Sultan Abdülmecid ve Abdulhamid'e Allah'tan rahmet diliyorum. Bu proje için katkı sunmuş, emek vermiş herkese şükranlarımı ifade ediyorum.
- Asrın projesini anlamlı bir günde anlamlı bir tarihte hizmete açıyoruz. Cumhuriyet'in 90. yılında hizmete açıyoruz. Marmaray'ı özellikle bu günde açmak istedik.
- Demokratik bir cumhuriyetin kardeşlik içinde neler başarabileceğini ispat ediyoruz.
- Cumhuriyetin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Gazi Mustafa Kemal İstanbul'dan Samsun'a ulaşmak için Karadeniz'in hırçın dalgaları ile mücadele etmiş öyle ulaşmıştır. Kurtuluş savaşını kağnılar ile kazanılmıştır. Allah şehitlerimize rahmet etsin.
- Cumhuriyet'in kuruluşu ile başlayan ulaştırma projeleri böyle bir projenin temelini oluşturur. 11 yıllık iktidar döneminde ulaşıma büyük önem verdik. Cumhuriyet tarihince yapılanlardan kat kat fazlasını yaptık.
- İnşa ettiğimiz bölünmüş yollarlar, demiryolları ve uçaklarla kuzeyi güneye doğuyu batı ile kucaklaştırdık.
- Cumhuriyeti sadece ulaştırma yatırımları ile ayağa kaldırma noktasında kalmadık. Cumhuriyeti kardeşlik eşitlik ve gelişen demokrasi ile nakış nakış işledik.
- Marmaray sadece iki kıtayı birleştirmekle kalmıyor, 150 yıllık hayali bugüne kavuşturuyor. Marmaray geçmişi gelecekle buluşturuyor.
- Marmaray inanınca nelerin başarılacağını gösteriyor.
- Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir.
- Marmaray aynı zamanda İzmir'in Trabzon'un tüm Türkiye'nin projesidir.
- Tokyo'dan Pekin'den Londra'ya kadar bir barış projesidir.
- Japonya ile bir başka adım daha atıyoruz. Sinop'taki nükleer santrali Japonya, Fransa ve Türkiye birlikte inşa edeceğiz.
- İki yıl sonra buranın 300 metre yakınından boğazın altından tekerlekli araçların geçeği tüneli açacağız. 2015 yılında aynı zamanda 3. köprüyü de hizmete açığız. Bugün ikinci tünel için denizin altında çalışmalar sürüyor.
- Bizi sevsin sevmesin bu ülkedeki herkes bu proje ile gurur duysun. Bugün bu ülkede yaşayan herkes bu projede pay sahibidir. Marmaray milletimizin ülkemizin eseriyiz. Biz bu milletin efendisi değil hizmetkârıyız.
- Marmaray'a kısa zamanda bir kardeş kazandıracağız. Hızlı treni yılbaşına varmadan İstanbul'a ulaştıracağız. İzmir'den Sivas'a birçok ile hızlı trenle tanıştıracağız.
''Üsküdarlı hemşerilerim haklarını helal etsin''
Başbakan Erdoğan konuşmasında bu projeyi yaparken azami çevre duyarlılığı gösterdiklerini belirtirken tarihin en eski dönemlerini gün yüzüne çıkardıklarının altını çizdi. Tek yönde saatte 75 bin yolcunun bir yönden diğer yöne geçeceğini belirten Erdoğan, Sivas, Ankara, Konya Eskişehir'den hızlı trene binen yolcunun saatler içinde İstanbul'a ve tünelle Avrupa'ya ulaşacağını belirtti.
İnşaat dolayısıyla Üsküdar'da özellikle esnafın büyük sıkıntılar çektiğini belirten Başbakan Erdoğan, ''Üsküdarlı hemşerilerim haklarını helal etsinler. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu da bir kutlu doğumdur'' diye konuştu.
Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Artık İstanbul, Marmaray'dan önce, Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. Marmaray projesi, İstanbul'un bilinen tarihini 6 bin yıldan, 8 bin 500 yıla çıkarıyor. İstanbul'un tarihini, Marmaray'la yeniden yazıyoruz'' ifadelerini kullandı.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Marmaray ile İstanbul'un tarihine ve ismine layık bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da ''Marmaray, sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için önemli bir projedir'' diye konuştu.
Açılış kurdelesi protokolün katılımıyla kesildi
Marmaray'ın açılış kurdelesi kesilirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve üst düzey protokol davetlileri Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptığı duaya eşlik ettiler. Duanın ardından kurdela kesilerek, Marmaray resmen açılmış oldu.
Marmaray tarihi yolculuğunu gerçekleştirdi
Vatmanlığını Cumhurbaşkanı Gül'ün yaptığı ilk seferde, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ile diğer konuklar makinist dairesinde yolculuk yaptı.
Asya ile Avrupa'yı denizaltından birbirine bağlayan, ''Asrın Projesi'' Marmaray'da ilk sefer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün vatmanlığında gerçekleşti.
Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, makinist dairesinde yolculuk etti.
İlk seferde bakanlar, yabancı konuklar, belediye başkanları, bürokratlar da yer aldı. Marmaray'ın Üsküdar istasyonunda saat 17.19'da başlayan yolculuk, Asya ve Avrupa kıtalarının tam ortasında 10 dakikalık molanın ardından devam etti. Molada, Gül, Çiçek, Erdoğan ve yabancı konuklar, üzerinde Asya ve Avrupa yazan levhayı duvara sabitledi.
İlk yolculuk, Yenikapı İstasyonu'nda saat 17.39'da sona erdi.