''İstanbul bir İslam şehridir!''

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çamlıca Projesini eleştirenleri topa tuttu!

''İstanbul bir İslam şehridir!''
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. Çamlıca camisiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Mustafa Kara, İstanbul'un bir İslam şehri olduğunu söyleyerek, ''sözde aydın'' ve ''cami karşıtı'' diye tanımladığı bir kesim hakkında çok sert konuştu.

İşte o açıklamalar...

İSTANBUL BİR İSLAM ŞEHRİDİR
İstanbul'un fethinin 570. yılını kutluyoruz. Birçok hristiyan inancında İstanbul hal bir hristiyan şehri olarak anılıyor. Biz İstanbul'un zenginliğini buradan görüyoruz. 3 semavi din, çok kültürlülük... Ama hala İstanbul'u yeniden ele almakla ilgili hristiyanların ''aşırı''larının düşünceleri var. Biz bundan endişeliyiz... Biz çalışmalarımızda Bizans eserlerine geldiğimizde öyle bir mukavemetle karşı karşıyayız ki. Bizans'ın kalıntıları korunmalı, evet, çok doğru. Ama camilerimize geldiğimizde, eski eserlerimize geldiğimizde, tek parti döneminde onların çoğu satılmış... İstanbul bir islam şehridir. Ramazanı İstanbul'da geçirmek için Anadolu'dan Avrupa'dan insanlar gelir. İnsanlar Hacca gitmek ister, Umreye gitmek ister, bir de İstanbul'a gelmek isterler.

ÇAMLICA'YA CAMİ HİÇ AKLIMIZA GELMEZDİ
Üsküdar'da bir cami arayışı olduğunu ve bunun için Başbakan ile görüşmeler yapıldığını anlatan Mustafa Kara şunları söyledi: Kolay ulaşım açısından birçok yeri araştırdık, arazi tepitleri yaptık. Ancak itiraf edeyim, bizim vizyonumuz Çamlıca Tepesi'ni görmedi. Orayı önermeye biz cesaret edemedik Ne kadar baskı altındayız ki Çamlıca aklımıza gelmiyor. Çünkü Türkiye'de yıllardır bir baskı var. Yıllar önce birçok yerde camilerimiz yıkılmış, camileri hep dernekler yapmış. Devlet adamları cami yapamaz, camiden bahsedemez, bu konuyu konuşamaz diye bir baskı var. Mimarlarımız yarışmaya katılmaya korkuyorlar.

''AYDIN MİMAR, CAMİ ÇİZEMEZ''
Üsküdar Belediye Başkanı mimarlar üzerindeki mahalle baskısından da yakındı: Birincisi bugüne kadar pek fazla yarışma yapılmamış. Cami projesi ile ilgili yarışmalar açılmamış ki bu bir gelenek. İkincisi birçok yerde bir mimari tarz ortaya kondu. Bir mimar namaz kılamaz, bir mimar kendi köklerinden bahsedemez, kendi köklerinden değil başka medeniyetlerden bahsederse daha çağdaştır, kim gelenekselle ilgileniyorsa o taklitçidir gibi. Olaya böyle bakan baskı grupları var. Mesela Mimarlar Odası'nın bakışı böyle: Çağdaş, ilerici, aydın mimar cami çizmez. Artık bu kalıplardan, bu baskılardan kurtulmamız lazım.

CAMİ DÜŞMANI, SAHTE ÇEVRECİLER VAR
Çamlıca'ya itirazda bulunanları iki gruba ayırıyorum. Gerçekten samimi, çevreyi seven, antenlerden kurtulsun ama şirin, küçük bir cami olsun diyenler var. bir de cami karşıtlığını mimari tarz üzerinden adeta saklayan, sahte çevreciler var. Ne zaman Çamlıca'da cami konuşulmaya başlandı o zaman orası bir kuş yolu, ağaçlar var demeye başladılar. Bu insanların bu zamana kadar ne yaptığını soruyorum. Ayrıca bu proje için bir tek ağaç kesilmeyecek ve ağaç ilave edilecek Arazinin sadece yüzde altısına cami yapılacak. Geri kalan alanda çocuk oyun alanları, seyir terasları, kafeteryalar olacak. Cami düşmanlığını açık açık ifade etmiyorlar, bunun yerine çevreyi, ulaşımı öne çıkarıyorlar. Çok cidid bir kesim bu ve şimdilerde sözlerini değiştirdiler. ''Biz camiye karşı değiliz, caminin mimari tarzına karşıyız'' diyorlar.

DÜCANE CÜNDİOĞLU'NU YENİ KEŞFETTİLER
İslami kesimden olduğu için Dücane Cündioğlu'nu bugüne kadar hiç görmeyenler de Dücane Bey'i keşfettiler. Camiye karşı olduğu an Dücane Bey Türkiye'nin önemli bir düşünürü olmaya başladı. Aslında ben Dücane Bey'i farketmiş olmalarından da son derece memnunum.

CAMİYİ MÜSLÜMANLAR YAPAR
''Camiyi müslümanların yapması daha doğru olur.'' diyen Mustafa Kara'ya Balçiçek İlter, ''O zaman gayrimüslimler yarışmaya boşuna katılacakmış.'' diye cevap verdi. Üsküdar Belediye Başkanı sözlerine şöyle devam etti: Jürinin öyle bir duruşu yoktu. Ama doğrusu budur. İnananların, ona inanmış olanların yapması daha doğrudur. Ayetlerde, hadislerde bu var. İnananların bunu yapması gerekiyor... O ruhu yaşaması lazım. O namazı kılan biri olmalı. Müslüman bir mimar da modernlik adı altında camiye gitmeyi ayıp sayıyor olabilir.

CAMİ İSTEYEN BİNLERCE İNSAN TOPLARIZ
Mustafa Kara, Çamlıca projesini eleştirenlere şu sözlerle çağrıda bulundu: Gelin bizimle beraber olun, biz işin içindeyiz, çalışıyoruz. Bizim aydınımızın şöyle bir huyu vardır; sadece eleştirir, sadece konuşur. Çamlıca'yı çok seviyorlarsa, cami karşıtı da değillerse gelsinler. Balçiçek İlter'in, ''İnsanlar neden cami karşıtı olsun?'' sorusu üzerine ise Kara, ''Kendi camiamızdaki entelektüellerin arkasına sığınarak, 'Daha iyi bir proje olmalıydı.' diyorlar... Basın-yayın gücünü ellerinde tutarak cami karşıtlığı yapanların karşısına, bizler de rahatlıkla cami isteyen binlerce insan toplayabiliriz...

AYDINLARA ÖFKELİYİM, SAMİMİ DEĞİLLER
Bu sözümona aydınlar gelsinler, cuma günleri insanların nerelerde namaz kıldıklarını görsünler. Kaldırımda, ıslak karton üzerinde namaz kılanları görsünler... Ben öfkeliyim bu insanlara. Kızgınım. Çünkü samimi değiller. Bu şehir için çaba sarfetmemişler.


Habertürk


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Üsküdar

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir