Mustafa Kara : ''Başkan deniz seyretmesin''

Sahil halka kaldı, TCDD '5 milyar dolarlık proje değer yitirdi' itirazı yaptı

Mustafa Kara : ''Başkan deniz seyretmesin''
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Haydarpaşa Port Projesi'ni hayata geçirecek 2'nci etap plana da onay verdi.

Haydarpaşa ve Harem bölgesini ticari ve turistik merkez haline dönüştürmeyi amaçlayan planın onay aşaması, Üsküdar Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arasında yer çekişmesine sahne oldu. İki kurum arasındaki kavgaya son noktayı koyan İBB Meclisi, oy çokluğuyla geçen kararla, sahil bölgesinde yapılması düşünülen belediye hizmet alanı ile TCDD'nin istediği sosyal tesis alanı, planlara ''turizm ve ticaret alanı'' olarak işlendi.

Yeşil alan olarak kaldı

Önceki planda, Harem'den başlayan ve tamamı TCDD'ye ait olan yeşil alanın olduğu yerde deniz manzarasını kapatacak TCDD sosyal tesisleri ile belediye hizmet alanları öneriliyordu. Bu süreçte, kıyı şeridinde bina yapımına karşı çıkan Üsküdar Belediyesi, kendi hakkından da feragat etti ve planlarda kıyı şeridinin tamamı, halka açık yeşil alan olarak kaldı. 5 milyar dolarlık yatırımın planlandığı projede ekonomik kayba uğradığını belirten TCDD, Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği yazıda, arsaları üzerindeki Belediye Hizmet Alanı ve Sosyal tesis imarının değiştirilmesini istedi.

Başkan deniz seyretmesin

Üsküdar'da sahilde yürüyecek, Sarayburnu ve Kızkulesi'nin güzelliğini görecek alanların kavgasını verdiklerini anlatan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, şöyle konuştu: ''45 bin metrekare yeşil alan kazandık. Maltepe sahil yolu gibi, Üsküdar'ın da geniş bir sahil şeridi olacak. Varsın burada başkanlık binası da olmasın. Belediyeler hizmet yeri. Belediye başkanları oturup makamından denizi seyretmeyecek. Buna manzaraya başkanların değil halkın ihtiyacı var. Zaten mevcut binamızı da yıkıp, Çavuşdere'ye taşıyoruz.''

Plan yenilendi

- Koruma Kurulu'nun Kadıköy tarafını onaylayıp, Üsküdar'da değişiklik istemesinden sonra plan yenilendi.
- Belediye İmar ve Bayındırlık Komisyonu, TCDD mülkiyetindeki arsanın, turizm ve ticaret alanına alınarak ekonomik değer kazanması sağladı.
- Hazırlanan plan nihai onay için İBB. Meclisi'ne sunuldu.
- Belediye Meclisi komisyonun plan teklifini oy çokluğuyla kabul etti.

Üsküdar'a kruvaziyer gemisi yanaşacak

Koruma kurullarına gönderilecek plan onaylandıktan sonra, arazi Özelleştirme İdaresi'ne devredilip, Yap-İşlet-Devret ya da geliş paylaşımı yoluyla ihaleye çıkacak. Haydarpaşa Port tamamlandığında, oteller, kongre salonları ve alışveriş merkezleri ve yat limanı yapılıp, bölge turizme açılacak. Kartal-Kadıköy Metro Hattı ile Marmaray İstasyonu arasında hafif metro yapılacak. Harem otogarının olduğu yerin tamamı yeşil alan ve rekreasyon alanı olacak. Yüzer otel adı verilen kruvaziyer gemiler Üsküdar'a yanaşacak.

Yükseklik 2 katla sınırlandırıldı

Yeni planda, eski planda yer alan Belediye Hizmet Alanı ve Sosyal Tesisler kaldırıldı, Osmanlı padişahlarının ''Harem Toprağı'' olarak kabul ettiği yerde de ''Sürre Alayları''nı temsilen, bir cami yapılmasına karar verildi. Ayrıca yeni planda TCDD'nin görüşü doğrultusunda plan hazırlayan İBB, planlara yeni bir plan notu ekleyerek, inşaat yapma hakkını arazideki inşaat alanını yüzde 3, yüksekliği de 2 kat olarak sınırladı.


Hüriyet


Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4Puan Ver 4

Üsküdar

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir