Vatandaşı sürgün edip, rant dağıtmayacağız

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara yeni ''kentsel dönüşüm'' planını açıkladı

Vatandaşı sürgün edip, rant dağıtmayacağız
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Kentsel dönüşüm, seçim kaybettirmeden nasıl olacak?

Başbakan'ın Van depreminin ardından yaptığı ''Seçim kaybetmeyi göze aldım. Depreme dayanıksız binalar yıkılacak'' açıklamasıyla bütün Türkiye'de kentsel dönüşüm seferberliği başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul'da ve diğer illerde depreme karşı kentsel dönüşümün nasıl yapılacağı ilgili bazı bilgiler verdi. Hazırlanmakta olan yasa taslağına göre, belediyeler, dayanıksız binaların yıkılması ve kentsel dönüşüm konusunda yetkisiz bırakılıyor. Şehirlerle ilgili pek çok yetkiyi Bakanlığa devreden 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile altyapısı hazırlanan kentsel dönüşüm modeli, Başbakan'a sunulan ve çok yakında Meclis'e gelecek olan yasa tasarısıyla son halini alacak.

Her ne kadar Başbakan seçimi kaybetmeyi göze aldığını söylese de siyasetçiler, seçimleri öyle kolay kolay gözden çıkaramazlar. AK Parti çevrelerinde de altyapısı hazırlanan radikal kentsel dönüşüm projesiyle ilgili tartışmalar başlamış durumda. Her ne kadar yetki yerellerden, Bakanlar Kurulu ve ilgili Bakanlığa devredilse de seçim bölgelerinde seçmenle birebir ilişkide olan AK Partili belediye başkanları, yaklaşmakta olan yerel seçimlerde kendilerini zor durumda bırakmayacak projeler üzerinde duruyor. İlleri, ilçeleri başka partilere kaptırmayacakları alternatifler üzerinde çalışıyor.

Aynı zamanda Boğaz Belediyeler Birliği Başkanı da olan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya göre İstanbul'da 2004'den beri uygulanan ''kentsel dönüşüm'', üzerinde çok fazla spekülasyon yapılan son derece yıpranmış bir uygulama. İstanbullular için kentsel dönüşümün ''Vatandaşı sürgün edip, rant dağıtma'' sloganıyla özdeşleştirildiğini söyleyen Mustafa Kara, Van depreminin ardından hız kazanan ve merkezîleştirilen kentsel dönüşüme karşı popülist bir muhalefetin yerel seçimleri etkileyebileceği görüşünde.

Kartal ve Maltepe belediyelerinin geçen seçimlerde CHP'ye geçtiğini hatırlatan Mustafa Kara, bu ilçelerin AK Parti açısından kaybedilmesinde kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik muhalefetin etkili olduğunu söyledi.

Kartal'da 2009 yılında ünlü mimar Zaha Hadid'e çizdirilen sahil ve liman projesine karşı ilçede seferberlik başlatan CHP'nin ''vatandaşı yerinden edecekler'' propagandası etkili olmuş, yerel seçimde Kartal Belediyesi CHP'ye geçmişti. Yine Maltepe ilçesinde de seçmenleri CHP'ye yönelten özellikle sahil şeridindeki kentsel dönüşüm projeleriydi.

Sarıyer Belediyesi'nin son seçimde CHPye geçmesinde de seçmenlerin benzeri kaygıları belirleyici olmuştu.

TOKİ Anadolu'da sosyal amaçlı, ucuz konutlar yaparken, İstanbul'da gelir getirecek lüks projeler üzerinde duruyor. Üzerinde lüks konutların inşa edileceği parsellere biçilen fiyatla inşaatlar bittikten sonra daireler için belirlenen fiyat arasında büyük bir uçurum olduğu için mülk sahipleriyle TOKİ karşı karşıya geliyor, istanbul gibi her parseli son derece değerli olan bir şehirde bu türden değerleme sorunları yaşanması kaçınılmaz. Ancak bir de her beş yılda bir yapılan belediye seçimleri var. Bakanlık kentsel dönüşüm modeliyle ilgili çeşitli açıklamalar yapsa da uygulamada neyle karşılaşılacağı henüz belirsiz. Ancak TOKİ'nin bugüne kadarki uygulamaları, CHP'nin ''vatandaşı yerinden edecekler'' propagandası ve son derece merkezî hale getirilen dönüşüm modeli birarada düşünüldüğünde istanbul'un yerel seçimlerde sürprizlere açık olduğunu söyleyebiliriz.

Mustafa Kara, çok tartışılan kentsel dönüşüm yerine ''deprem odaklı yerinde dönüşüm'' modelini öneriyor. Mustafa Kara'nın, 39 ilçe belediyesiyle yapılan büyük toplantıda da dile getirdiği öneriye göre, yıkım ve yenileme çalışmaları merkezî değil mahalle bazında ele alınmalı ve yıkılacak binalarda oturanların yakın parsellere yerleştirilmesi sağlanmalı. Kiracıların da dahil edildiği bu sistemde kimsenin yerinden edilmeyeceğini söyleyen Kara'ya göre, şehri daha yaşanabilir bir hale getirecek mevcut kentsel dönüşüm CHP'nin popülist muhalefetinin kurbanı oldu. Artık bunda ısrar etmenin anlamı yok.


Emlak Kulisi



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Politika

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir