'Tarih İçinde İstanbul ve Boğaziçi Kültürü' gezisi

Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansınca düzenlenen ''Tarih İçinde İstanbul ve Boğaziçi Kültürü Gezisi'' kapsamında İstanbul ve Boğaziçi tarihi hakkında bilgiler verdi.

'Tarih İçinde İstanbul ve Boğaziçi Kültürü' gezisi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansınca düzenlenen ''Tarih İçinde İstanbul ve Boğaziçi Kültürü Gezisi'' kapsamında İstanbul ve Boğaziçi tarihi hakkında bilgiler verdi.

İstanbul'un tanıtılması ve anlatılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde Kabataş'tan fasıl müziği eşliğinde hareket eden gemi, Üsküdar, Kanlıca, Rumeli ve Anadolu hisarları, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini geçerek Boğaz'ı dolaştı.

Gezi süresince İstanbul'un tarihi, sosyal ve toplumsal yapısı, korulukları, ağaçları ve musikisi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dursun, tarihi yarımada bölgesindeki yapılara ilişkin bilgileri de davetlilerle paylaştı.

Üsküdar Meydanı'ndaki Mihrimah ve Rabia Gülnuş Emetullah camileri hakkında bilgi veren Dursun, Üsküdar'ın hanım sultanlar tarafından imar edilen bir semt olduğunu ve ''Kabe Toprağı'' tabiriyle anıldığını söyledi.

Dursun, ''Üsküdar'da sabah oldu'' tabirinin, İstanbul'a ilk güneşin Üsküdar'da doğmasından kaynaklandığını ifade etti.

Üsküdar'daki Nurbanu Sultan Külliyesi'nin, Mimar Sinan'ın yaptığı en güzel külliye olduğunu dile getiren Dursun, Mahpeyker Külliyesi'nin de bugün Çinili Cami olarak bilindiğini anlattı.

Boğaziçi'nde özgünlüğünü koruyan en önemli tarihi yalılardan birinin Fethi Ahmet Paşa Yalısı olduğunu belirten Dursun, yakın döneme kadar birçok yalının klasik üslubunu ve özelliklerini kaybettiğini hatırlattı.

Dursun, ''Boğaziçi, 1985'ten sonra yoğun olarak yapılaşmaya açıldı. Boğaziçi, tarihi ve tabii kimliğini kaybetmeye başladı. Birçok koru içine Boğaz'ın doğasına uymayan villalar yapıldı. Bu villalar çok yüksek fiyatlarla alıcı buluyor'' dedi.

Rumeli Hisarı önlerinden geçerken fasıl ekibinin ''İstanbul'da/Boğaziçi'nde Bir Garip Orhan Veliyim/Velinin Oğluyum'' şarkısını okuması üzerine Dursun, ''Şair Orhan Veli Kanık, şiirlerinde Boğaziçi'nin simgelerini yoğun şekilde kullandı. Yahya Kemal ve Ahmet Rasim gibi önemli yazar ve şairlerin de İstanbul ve Boğaz kültürüne büyük katkıları var'' diye konuştu. Gezinin sonunda Dursun, ''İstanbul'da Yaşama Sanatı'' adlı kitabını imzalayarak davetlilere hediye etti.


SonDakika.com



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Kültür/Sanat

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 1.09 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir