2013 YGS sonuçları açıklandı

2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı

2013 YGS sonuçları açıklandı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Adaylar, sonuçları http://www.osym.gov.tr veya http://sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek. ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 yılında yapılan YGS'de 8 bin kişinin '0' aldığını söyledi. Sınav sonuçlarının 9 gün gibi kısa bir zamanda açıklanmasının bir rekor olduğunu söyleyen Demir, bunu takım ruhuna bağladı. Sınavda en başarılı iller Ankara, Karabük, Denizli, Aydın ve Isparta oldu.

Demir, 234 adayın sınavının da geçersiz sayıldığını, sınavın sorunsuz ve kurallara uygun gerçekleştiğini belirtti.

Canlı yayında sınav sonuçlarını açıklayan Demir, şunları söyledi:
Şeffaf ve kayıt altındayız. Çağdaş teknolojileri kullandık
YGS'ye giren 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavı geçerli kabul edildi.
Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234.
Sınav sorunsuz ve kurallara uygun gerçekleşti
Kullanılan kalem silgilerin bile kalitesi yükseltildi
Sonuçların bu kadar kısa sürede açıklanması takım ruhundan kaynaklandı

ADAYLARA BELGE GÖNDERİLMEYECEK

Bundan sonra bir LYS süreci var. Adaylara belge gönderilmeyecek.
180 ve üzeri puan alanlar LYS'ye girmeye hak kazanacaktır
LYS için özel bir kitapçık hazırlanmayacaktır, ÖSYM kılavuzundan bilgi alınabilir
LYS 5 oturum halinde gerçekleşecek
En az 2 LYS'ye girmelerini öneriyoruz
LYS'ler 81 ilde ve Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.

9 GÜNDE AÇIKLANDI

9 gün sürede 1 milyon 805 bin adayın sınav sonuçlarının okunması, taranması, sonuçlanması ÖSYM'de bir başarı oluşturmuştur
Tüm çalışanlara teşekkür ediyorum
Çok titiz bir çalışma gerçekleştiren sınav görevlilerine de çok teşekkür ediyorum

SONUÇLAR ÖSYM'NİN İNTERNET SİTESİNDEN ÖĞRENİLECEK

Adaylar, sonuçları http://www.osym.gov.tr veya http://sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.

İŞTE YGS ŞAMPİYONLARI

ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS'de, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak ve Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender'in tüm puan türlerinde 500 puan alarak birinci olduğunu bildirdi.

EN BAŞARILI İLLER

YGS sonuçlarına göre, en başarılı il Ankara oldu. Ankara'yı Karabük, Denizli, Aydın ve Isparta takip ederken, başarı sıralamasının en sonunda Hakkari yer aldı.

EN BAŞARILI OKUL TÜRLERİ

YGS puan ortalamasına göre en başarılı okulların sıralaması; fen liseleri, özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, öğretmen liseleri ve askeri liseler şeklinde oldu.

2013-YGS sonuçlarına göre, sınava giren kızların yüzde 89,5'i, erkeklerin ise yüzde 84,21'i 140 ve üzeri puan aldı.Sınava giren kızların yüzde 72,4 ile erkeklerin yüzde 65,3'ü ise 180 ve üzeri puan çıkardı.

KPSS'DE KOPYA İDDİASI

ÖSYM Başkanı Ali Demir, ''KPSS soruşturması''na yönelik, ''Şu an itibarıyla ÖSYM'deki bütün çalışanlarımızın hesap veremeyeceği hiçbir boyut ve konu söz konusu değildir'' dedi.

İŞTE AÇIKLAMANIN TAM METNİ:
2013-Yükseköğretime Geçiş Sınavının (2013-YGS) Değerlendirilmesi
24 Mart 2013 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2013-YGS) girerek sonuçlarını bekleyen 1.805.125 aday ve ailelerinin heyecanlı bekleyişini en kısa sürede bitirebilmek amacıyla tüm ÖSYM personeli, sınavın yapıldığı tarihten bu yana 24 saat büyük bir özveri ile çalışarak sınav sonuçlarını 1 Nisan 2013 tarihinde açıklama aşamasına getirmiştir.

2013-YGS süreci Eylül 2012'de başlamış ve bugün itibarıyla sona ermiştir. 2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında başvurular alınmış, 24 Mart 2013 tarihinde ise sınav 167 sınav merkezinde ve Lefkoşa'da uygulanmıştır. 2010 yılında bir kopya skandalı sonrası devralınan ÖSYM'nin, tarihinde ilk kez 1 hafta gibi kısa sürede sonuçları açıklayabilir bir noktaya gelmiş olması, tümüyle bir ekip çalışmasının sonucudur.
ÖSYM'de devam eden yeniden yapılanmaya ilave olarak sonucun açıklanmasını hızlandıran bazı detayların kamuoyu ile paylaşılmasında da yarar görülmektedir: 2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında kabul edilen başvuruların süresinin uzatılmamış olması, işlem-zaman çizelgesine göre yürüyen süreçte gecikmeleri ve aksamaları önlemiştir.

Sınav görevlileri dâhil sürece destek veren tüm birimlerin eş güdümünün sağlanması süreci hızlandırmıştır. Bina Sınav Sorumlularının eğitilmesi sayesinde sınav sorunsuz olarak uygulanmıştır.

Sınav salonlarında sınavın uygulanmasının kamera ile kayıt altına alınmasıyla salonda ortaya çıkması olası sorunların görevlilerin de yardımıyla hemen çözülmesi sağlanmış, kural ihlallerinin önüne geçilmiştir. İlk kez 2011-YGS ile uygulamaya konulan ''Cevap Kâğıtlarına Kırmızı Kutu'' uygulaması sınav görevlileri tarafından başarıyla uygulanmıştır.

İlk kez bu sınavda uygulamaya konulan Soru Kitapçıkları üzerinde ''Karekod Etiket'' uygulaması, sürecin hızlanmasına yönelik başarılı sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Süreci ile Optik Okuma ve Değerlendirme ve Yedek Sınav Evrakı Yönetimi Süreçleri yeniden tanımlanmış, evrak kabul noktalarının sayısı artırılmıştır.

Adaylardan gelen eleştiriler dikkate alınarak kırtasiye gereçlerinin kalitesi artırılmış ve kalem, silgiye ilişkin sorunlar minimize edilmiştir.

Cevap kâğıdı tarayıcılarının ve optik okuyucuların kapasiteleri %40 oranında artırılmıştır.

Tarama ve optik okuma eş zamanlı yapılmıştır.
Optik okuma süreci geliştirilen yazılım desteği ile iyileştirilmiştir.
Değerlendirme işlemi iki farklı yazılım ile doğrulanarak sonuçlandırılmıştır.
Kısaca; tüm bu işlemlerin yanında sonuçların kısa sürede açıklanmasının temel nedeni, ÖSYM'nin tüm birimlerinde tam bir TAKIM RUHU ile çalışılmış olmasıdır.

2013-YGS HAKKINDA SAYISAL BİLGİLER

ÖSYS'ye başvuran aday sayısı: 1.924.563
Sınava giren aday sayısı: 1.805.125
Sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı: 71.746
Ceza infaz kurumlarında sınava giren aday sayısı: 2.327
Kullanılan bina sayısı: 6.467
Kullanılan salon sayısı: 100.452
Sınavda görev yapan görevli sayısı: 282.542
Sınav evrakının taşınması için kullanılan kutu sayısı: 56.670
Sınav evrakı naklinde kullanılan araç sayısı: 75
Şehir içi nakliye aracı sayısı: 3.150
Oluşturulan Sınav Koordinasyon Kurulu sayısı: 163
Görevlendirilen sınav denetçisi (ÖSYM Temsilcisi) sayısı: 2726

TEŞEKKÜR

Sınav sürecinin aksatılmadan yürütülmesine katkıda bulunan tüm ÖSYM çalışanlarına,
Soruların hazırlanması sürecinde görev alan tüm akademisyen ve uzmanlarımıza,
Başta Sayın Rektörlerimiz olmak üzere il ve ilçelerde Sınav Koordinasyon Kurulunda görev alarak sınavın sorunsuz yapılmasına destek olan Koordinasyon Kurulu üyelerimize,
Sınavın sahada yürütülmesine destek veren ve çok titiz bir çalışma gerçekleştiren tüm sınav görevlilerine,
Sınav evrakının basılması ve dağıtımını sorunsuz yaparak sınav sonrasında merkezimize ulaşmasını sağlayan yüklenici firmaların tüm çalışanlarına,
Matbaada, saklama merkezlerinde, ÖSYM Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Alanında, ÖSYM Optik Okuma alanında ve diğer Sınav Komisyonlarında 24 saat gözlemci olarak çalışan akademisyenlerimize,
Adayların sorunsuz olarak sınava alınmalarını sağlayan başta emniyet güçleri, valilikler, belediyeler, nüfus müdürlükleri ve diğer kamu kurum kuruluşlarının personeline,
Sınavın her aşamasını titizlikle izleyen, veliler ve adayların görüşlerini dile getirmelerine olanak sağlayan medya mensuplarına
Teşekkür ederiz?

2013-YGS SONUÇLARININ AÇIKLANMASI

24 Mart 2013 tarihinde yapılmış olan 2013-Yükseköğretime Geçiş Sınavında Temel Matematik Testinde yer alan Temel Soru Kitapçığı 30.sorusu ÖSYM Yönetim Kurulu'nun 29.03.2013 tarih ve 2013/07.02 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Temel Matematik testinde en az bir işareti bulunan adayların 30. soruya doğru yanıt verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapılmıştır.

Yükseköğretim Genel Kurulunun 06-07.12.2012 tarih ve 2012.29.1270-1271 sayılı kararı ile kabul edilen ÖSYS Kılavuzunda açıklandığı üzere adaylara yöneltilmek üzere 5 adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu, Sosyal Bilimler Testinin 36, 37, 38, 39, ve 40. soruları olarak yer almıştır. Yükseköğretim Genel Kurulunun 01/02/2013 tarihli toplantısında ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrencilere mahsus olmak üzere (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), 2013-YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından bu öğrencilerin muaf tutulmasına ve söz konusu öğrencilere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru sorulmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda; 2013-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru sorulmuştur. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olan tüm adayların değerlendirmelerinde; Sosyal Bilimler Testinin ilk 40 sorusunu değerlendirmeye alınmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler; Sosyal Bilimler Testinin 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularına verdikleri yanıtlar göz önünde bulundurularak değerlendirmeye alınmışlardır. Sosyal Bilimler Testi alanında 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti olanların değerlendirme işlemleri ilk 40 soru üzerinden yapılmıştır. Cevap kağıdının 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunanlar, aynı zamanda cevap kâğıdının 41., 42., 43., 44. ve 45. cevap alanlarında da işaretleme yapmışlarsa bu adayların 36-40 arası işaretlemeleri değerlendirmeye alınmış ve 41-45 arası işaretlemeleri dikkate alınmamıştır.

2013-YGS sonuçları 01 Nisan 2013 saat 15.20'dan itibaren;
https://sonuc.osym.gov.tr
İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. 2013-YGS Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Sınava giren adayların soru kitapçıkları ile cevap kâğıtları da gün içerisinde adayların erişimine açılacaktır. Adaylar kendi cevap kâğıtlarının görüntüsünü, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile erişebileceklerdir.
Ayrıca; sınavda kendi cevap kâğıtlarına kodladıkları soru kitapçığı numarasına ve bu kitapçıkta yer alan sorulara da https://skgs.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ile erişebileceklerdir. Adaylar, sisteme giriş yaptıktan sonra, ilgili sınavı ve görüntülemek istedikleri soru numarasını seçtiklerinde ekranda soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabını görebileceklerdir.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.

Sonuçların milletimize, adaylara ve ailelerine hayırlı olmasını diliyoruz. Sınava giren adaylarımızın her birisine geçmiş olsun diyor ve  LYS'de başarılar diliyoruz

LYS BAŞVURU SÜRECİ

Adaylara YGS Sonuç Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir.

YGS puanlarının en az birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar  Lisans Yerleştirme Sınavına başvurmaya hak kazanmıştır. Bu adaylar, 22-29 Nisan 2013 tarihleri arasında LYS'lere başvurabileceklerdir.

LYS'ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYS ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adayların başvuru yapmadan önce  bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

LYS başvuruları bireysel olarak İnternet aracılığı ile yapılabilir. Dileyen adaylar 2 TL hizmet ücreti ödeyerek Başvuru Merkezi aracılığıyla da başvuru yapabilirler. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. Adayların en az iki LYS'ye girmeleri yararlarına olacaktır.

Adayların yapmaları gereken işlemler şunlardır:
Girecekleri LYS'lere karar vermek,
LYS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmak (Adaylar kredi kartı ile de sınav ücretini ödeyebileceklerdir.),
Hangi sınav merkezinde girmek istediklerine karar vermek,
İnternet veya Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak.
LYS'ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin tümüne aynı merkezde gireceklerdir. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecektir.

İnternet üzerinden başvuru yapan adaylar; ''Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.''  uyarısını mutlaka görmelidir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış demektir. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.

2013-LYS'ye katılacak tüm adaylara başarılar diliyoruz.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.


Hürriyet


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Eğitim

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir