30. yılında silbaştan değişiyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) silbaştan değişiyor.

30. yılında silbaştan değişiyor
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Yüksek Öğretim Kurulu Kurulu (YÖK) silbaştan değişiyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni Yüksek Öğretim Kurulu Yasa Taslağı'nın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre YÖK internet sitesinden kamuoyuna açıklanan taslak üzerinden toplumun tüm kesimleri yeni YÖK'ün nasıl olacağına dair görüş bildirecek.

Yeni taslak ile YÖK'ün adı Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (TYK) olacak. TYK, planlama, koordinasyon ve denetlemeden sorumlu bir kurum haline gelecek. Rektörleri cumhurbaşkanı değil üniversite konseyi seçecek. İki defa atanamayacak olan rektörlerin görev süresi 5 yıl ile sınırlandırılacak.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 30. yılında silbaştan değişiyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın dün açıkladığı yasa tasarısına göre üniversiteler tek tip olmaktan çıkarılarak çeşitlendirilecek. Kurumsallaşmış, büyük üniversiteler kendi kendilerini yönetecek, kurumsallaşmakta olanlar desteklenecek. Üniversitelere idari ve bilimsel özerklik gelecek. YÖK'ün onayıyla gerçekleşen birçok kararı, üniversite konseyleri kendi alacak. Öğretim üyeleri performans puanlarıyla farklılaşacak. Bunun kriterlerini, YÖK yerine kurulacak Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu (TYK) belirleyecek. Akademik gelişime bilimsel çalışmaların dışındaki unsurlar etki etmeyecek. Üniversitelere mali esneklik gelecek. Alternatif hakları devreye sokarak kendi fonlarını oluşturabilecekler.

Rektörler, ikili bir sistemle seçilebilecek. Konseyi bulunmayan üniversitelerde rektör adaylarının seçiminde iki alternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatife göre adayları tespit etme komisyonu üç aday belirleyecek. Bunlardan biri YÖK ve cumhurbaşkanı tarafından atanacak. İkinci alternatife göre de adayı öğretim üyelerinin oyları belirleyecek. En çok oy alan aday, YÖK ve cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Konseyi bulunan üniversitelerde ise adayları belirleme komisyonu üç aday belirleyecek. Adaylardan biri konsey tarafından seçilecek. Üniversite konsey başkanı bu ismi rektör olarak atayacak. Kuruluşundan 15 yıl geçmemiş üniversitelerde de rektörü YÖK ile cumhurbaşkanı belirleyecek. Vakıf ve özel okullarda da rektör, üniversite mütevelli heyeti tarafından yapılan teklifle YÖK tarafından atanacak. 4 yıl olan rektörlük süresi 5 yıla çıkarılacak. Ancak 2 olan atama sayısı 1'le sınırlanacak. 8 yıl olan görev süresi 5'e inecek.

Yabancı üniversiteler, Bakanlar Kurulu izni ile yüksekokul ve fakülte açabilecek. Kontenjanlarını YÖK belirleyecek. Özel sektör de üniversiteye sahip olabilecek. Vakıf aracılığı gerekmeyecek. Türkiye Öğrenci Konseyi, kurumsal ve yasal zemine kavuşacak. Buna göre her üniversitede bir öğrenci konseyi oluşturulacak. Seçimle gelecek konseyin bütçesi ve personeli de olacak. Üniversiteler konseye bütçe takviyesi yapacak.


Zaman


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Eğitim

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir