Üsküdar tarihi kökleri olan kadim bir belde

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul 1 TV'de yayınlanan ''İlçe İlçe İstanbul'' programında, Üsküdar'ın tarihi kökleri olan kadim bir belde olduğunu, fetih öncesinden beri Müslümanların ana yurdu olduğunu, kültürel ve sosyal tesislerin gençlerin hizmetinde olduğunu söyledi.

Üsküdar tarihi kökleri olan kadim bir belde
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul 1 TV'de yayınlanan ''İlçe İlçe İstanbul'' programına konuk oldu.

İstanbul Ajansı internet sitesinde yer alan habere göre Türkmen'in TV'de yayınlanan konuşması şöyle:

ÜSKÜDAR TARİHİ KÖKLERİ OLAN KADİM BİR BELDE

İstanbul'un fethinden önce Müslümanların ana yurdu olmuş kadim bir belde bir huzur şehri. İstanbul 1453 yılında fethedilmiş ama Üsküdar 1350'li yıllardan itibaren Müslümanların ana yurdu olmuş. Önemli kökleri olan geçmişi olan tarihi ve kültürel derinliği olan bir huzur şehri Üsküdar'da görev yapmak tarifsiz bir duygu ve onur.

ÜSKÜDAR'IN KARDEŞ BELEDİYESİ 'BROOKLYN'

Üsküdar Belediyesi olarak yurtiçinde ve yurtdışında değişik kardeş şehirlerimiz, kardeş belediyelerimiz var. Zaman zaman yurtdışında kardeş belediyecilik ilişkileri bağları kurması adına dışişleri bakanlığından başbakanlıktan tavsiye niteliğinde bize yazılar geliyor. Geçtiğimiz aylarda Amerika'dan Brooklyn'den bir talep geldi Üsküdarla Brooklyn'i kardeş şehir yapalım şeklinde. Baktığımız da Brooklyn'de Türkler'in yoğun olduğu bir şehir gözüküyor. Bizim Üsküdar'ımızın demografik yapısına baktığımızda Karadenizli vatandaşlarımız oldukça fazla Brooklyn'de de öyle. Türkiye'den fazla insanlarımız var ve Karadeniz ağırlıklı. Ayrıca kültürel dokuya baktığımız Türkiye ile Brooklyn çok benziyor birbirine. Onlarında kültürel anlamda derinliği olan bir şehir. Bizim boğaz köprümüzün aynısı Brooklyn'de de var.

Brooklyn önemli bir ilçe nüfusu bizden daha fazla. Doğrusu karşılıklı kültürel, sosyal, turizm anlamında o sahada ortak işbirliğimiz, çalışmalarımız olabilir kanaatiyle bizler belediye meclis kararıyla bir kardeş olmaya karar verdik. Geçtiğimiz günlerde Brooklyn Belediye Başkanımız teşrif ettiler bizzat. Üsküdar'da bir kardeşlik protokolü imzaladık. İnşallah bu protokol her iki ülkeye, her iki şehir için önemli bir zenginlik olacaktır diye düşünüyoruz.

KIZ KULESİ ÜSKÜDAR'IN ZENGİNLİĞİDİR

Kız Kulesi Üsküdar'ın bir sembolü ama, Kız Kulesi aslında Türkiye'nin ülkemizin bir sembolü. Yurtdışında bazı önemli organizasyonlarda Türkiye'nin tanıtımla ilgili bir tanıtım filmi gösterildiğinde Kız Kulesi'nden başlıyor. Kız Kulesi Üsküdar için de, İstanbul için de, Türkiye için de önemli bir tarihi turistik bir kazanımdır, zenginliğimizdir. Kız Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Çamlıca Tepeleri...

Üsküdar aynı zamanda bir camiler şehri. Çok güzel tarihi eski Osmanlı camilerimiz var. Buna baktığımızda hakikaten Kız Kulesi'yle birlikte muazzam bir çevreye, tarihe, kültüre atıf da yapacağımız zenginliğimiz var. Bu Üsküdar'ın zenginliğidir, bizim için büyük bir kazanımdır. Ama bir o kadar da sorumluluk sebebidir. Sorumluluğumuzun, yükümüzün ağırlığı anlamındadır. Çünkü bu eserleri korumak, kollamak, bu eserlerden insanların istifade etmesini kolaylaştırmak, teşvik etmek ayrıca bir sorumluluktur tabii ki. Kız Kulesi başta olmak üzere önemli yerlerle ilgili çalışmalarımız vardır.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul 1 TV'de yayınlanan ''İlçe İlçe İstanbul'' programına konuk oldu.

KÜLTÜR ŞEHRİ ÜSKÜDAR

Üsküdar'ın 550 bin civarında nüfusumuz var. Üsküdar'da sekiz tane üniversite var. Üsküdar gençlerin olduğu üniversiteler şehridir. 550 binlik nüfusumuzdan bahsederken üniversiteli gençlerimizin biz de resmî bir kayıtı yok. Tahmini rakamlarımıza göre de 40-50 bin arası üniversite öğrencisi var Üsküdar'da. İlkokul veya üniversiteli okuyan ya da okumayan gençler dediğimiz de bu 550 binin ciddi bir ekseriyeti gençtir. Mesela bizim seçmen sayımız 400 bin. Bu şu demektir; Üsküdar'ın tamamı 20 yaş ve üstü gençlerin tercih ettiği, özellikle insanların oturmak için ikâmet sebebi olarak tercih ettikleri bir ilçedir Üsküdar.

Üsküdar bir sanayi şehri değil. O anlamda bir fabrikaları, büyük alışveriş merkezleri olan bir yer değil. Daha sakin huzurlu bir beldedir.

KÜLTÜREL VE SOSYAL TESİSLER GENÇLERİN HİZMETİNDE

Belediye başkanı adayı olduğumuz günlerden itibaren bir slogan geliştirdik. O sloganın altını doldurmaya çalışıyoruz, bütün hedefimiz o. Gençleri iyilerle, iyiliklerle arkadaş edeceğiz. Gençler iyilerle nasıl arkadaş edilebilir; iyi bir çevrede yetişsinler, iyi bir çevrede oluşsunlar, iyi bir arkadaş çevresinde olsunlar. İşleri olsun, aşları olsun, kültür sanatla bir hobi becerileri olsun, el becerileri olsun gençler. Kaliteli kültürlü donanımlı bir genç nesil arzu ediyoruz.

ANADOLU YAKASI'NIN EN BÜYÜK SPOR TESİSLERİ ÜSKÜDAR'DA

Gençler doğru işlerle meşgul olsun. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak etmek nasıl olacak o ? Kötü alışkanlıklardan uzak etmek için gençleri meşgul etmek lazım. Bir şeylerle meşgul olmaları lazım. Meşgul olmaları gereken şey iyi şeyler. Gençler orta yaşlarda veya ileri yaşlardakiler gibi sakin hareketsiz bir hayat yaşamıyorlar ki. Gençlerimizin kanları kaynıyor adeta. Belediye olarak sportif tesislerimiz, aktivitelerimiz var. Anadolu yakasında en büyük spor tesisleri biz de, yeni açılışını gerçekleştirdiklerimizle. Kültür merkezlerimiz, bilgi evlerimiz, gençlik merkezlerimiz, gençlik akademimiz, aşağı yukarı 60-70 bin arasında gençle irtibat kurmuşuz. Kurslarımıza, gençlik merkezlerimize gelmişler.

Üsküdar'da 24 tane amatör spor kulübü var. Biz bu kulüplerin hemen hemen tamamına, bir iki tanesini de birleştirerek tesis yaptık. Her birinin tesisi var. Ve bu tesisler de, spor kulüplerinde 300 tane genç aktif istifade ediyor. 7 bin gençle de spor kulüpleriyle irtibatımız var.

Tesislerimiz de ev hanımlarına yönelik sabah sporlarımız var. Bunların hepsi ücretsiz. Gençlerimizi hazırlık destek kurslarımız var. Geçen yıl 3 bin tane öğrencimize lisans son sınıf öğrencimize ücretsiz üniversite ek takviyesi verdik. Bunun sonucunu ise geçtiğimiz üniversite sınavında aldık. Çok güzel sonuçlar ortaya çıktı. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı'nın da dikkatini çekmiş. Üsküdar'daki liseler ne oldu da birden bu başarıyı yakaladı şeklinde. İşte bizim bu kurslara atıf da bulunuyorlar. Ücretsiz, bilgi evlerinde çocukların derslerine takviyeler ederek. Anneler, babalar dışarıda boş oturmasınlar diye ailelerine de yönelik kurs var. Annelere yönelik el beceri kursları, takviyeler, kültür gezileri. Her gün bir mahalleyi bir araya getirip İstanbul'u gezdiriyoruz. Bu tür sosyal ve kültürel etkinliklerle ailelerle buluşmak istiyoruz.

ÜSKÜDAR, İSTANBUL'UN MERKEZİDİR

Ben Üsküdar'dan memnun değilim kimse demez. Üsküdar'da olmaktan herkes çok memnun. Üsküdar'da şu an da trafik yoğunluğu var. Üsküdar Anadolu Yakası'nın en merkezi ilçesi. Asya'dan İstanbul'a Anadolu'dan gelenlerin ilk ayak bastıkları yer Üsküdar, Harem. İstanbul'a ayak basan kişi ilk Üsküdar'dan başlıyor. Avrupa'dan Anadolu'ya geçen de ilk ayak bastığı yer Üsküdar. Dolayısıyla tam bir merkez Üsküdar. Üsküdar İstanbul demek zaten.

MARMARAY, EZANI CAĞALOĞLU'NDA DİNLEYİP NAMAZI ÜSKÜDAR'DA KILMAK DEMEK

Marmaray'ın temeli Üsküdar'dan atıldı biliyorsunuz ki. 2004 yılında dönemin başbakanı yani Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan temelini atmıştı. Açılışı da Üsküdar'dan yapıldı 29 Ekim 2013 yılında. Dolayısıyla Üsküdar'ın böyle bir şansı da var. Temeli de, açılışı da Üsküdar'dan başlamış oldu. Marmaray Anadolu Yakası'na geçince ilk istasyon Üsküdar. Avrupa Yakası'nda oturan vatandaşların bugün Üsküdar'a gelmesi çok daha kolay. Mesela Üsküdar'ımızın mahallelerinden Üsküdar'a ulaşmak zor ama Zeytinburnu'ndan Üsküdar'a gelmek daha kolay, çok yakın.

Avrupa Yakası'ndan akşam çayına Üsküdar'a geliyorlar, bir balık yemeye. Üsküdar'daki manevi mekânları Aziz Mahmut Hüdai Hazretlerini ve camileri ziyaret ediyorlar. Hatta bazı vatandaşlar karşı da Cağaloğlu'nda ezan okunurken, namazın farzına Üsküdar'da yetişiyorlar, Marmaray bu kadar hızlı. Hatta ilk açıldığında bir sloganı bile vardı: ''2 yaka 4 dakika'' diye. Düşünebiliyor musunuz 2 kıtayı 4 dakika da geçebiliyorsunuz. Dünya da böyle bir şey yok.

ÜSKÜDAR'DA SANDIKLAR ÇİÇEK AÇTI

Her ilçe de olduğu gibi Üsküdar'da da seçim sandıkları ahşaptı biliyorsunuz. Şeffaf sandıklara geçilince ahşap sandıkları Seçim Kurulu belediyeye bunu değerlendirin yakacak vs. anlamında bize devretti. Biz de bu sandıklara baktık ki güzel sandıklar var aralarında. Arkadaşlarla düşündük bir farklılık olsun ne yapabiliriz diye. Hani demokrasimizin vazgeçilmezi sandıklar diyoruz ya, demokrasi de insan iradesinin, halkın iradesinin çiçek açtığı sandıklar şimdi Üsküdar meydanlarında, sokaklarında bir çiçek gibi açıyorlar. Ana caddelerimizde renk renk boyayıp saksı olarak kullanıyoruz değişik yerlerde. Vatandaşlarımızın da ilgisini çekiyor doğrusu. Çevreci bir anlayışla sokakların ayrı bir estetik görünüme bürünmesi anlamında düşündüğümüz bir iş. Vatandaşlarımız özellikle fotoğraflarını çekiyorlar.

Bugünlerde Üsküdar'da en çok mesaimizi alan üzerinde çokça durduğumuz kentsel dönüşüm meselesidir. Üsküdar'da baktığımızda boğaz bölgesi dediğimiz Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy ve onun arka mahalleleri başta olmak üzere, Üsküdar kentsel dönüşüm noktasında bir an önce düğmeye basılması, harekete geçilmesi gereken bir nokta. İstanbul'un en acil harekete geçilmesi gereken bir ilçe. Biz de bu konuda Üsküdar Belediyesi olarak, başta Üsküdar, Büyükşehir Belediyemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir yıldır ciddi anlamda mesafe katettik. Önümüzdeki günlerde ilk kazmayı kentsel dönüşüm adına vuracağız.

Belediyemize ait arsamız var ve bu arsada projelerimizi yaptık. TOKİ ile de anlaştık. TOKİ bize orada konut üretecek. Kentsel dönüşümü vatandaşımıza sözlü olarak anlatıyoruz, sunumlar yapıyoruz nasıl ve ne şekilde olacağına dair. Bunun ilk somut örneğini inşallah başlatmış olacağız. Bu dönüşüm sayesinde Üsküdar'da yorgun, projesiz, iskansız, ruhsatsız binalara yapılaşmalara son. Artık kaçak yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. İnsanlar daha güzel evlerde, daha güzel binalarda oturabilir yeter ki bu dönüşümle ilgili onları ikna edecek, onların kafasındaki soru işaretlerini kaldıracak hem çalışmalar yapmak hem de anlatabilmek. Önümüzdeki haftalardan itibaren her hafta bir mahallemizde sunumlar yapacağız. Sunumda ekrana mahallenin şu andaki hali ve hemen yan tarafta yeni halini karşılıklı koyup, bakın dönüşüme evet derseniz bu hale gelecek bu mahalle diye. Bu sunumu başlatıyoruz. TOKİ ilk etapta bize 200 daire bir yerde, 650 başka bir alanda 850-900 tane konut üretecek. Biz bu konutları da vatandaşımızın kullanımına açacağız. Ticari anlamda bir gayemizde yok. Maksat örnek bir uygulama olsun, insanlar bu şekilde dönüşüme evet desin.

Kentsel dönüşümün bir takım avantajları da var. Teşvik olsun diye, yasal düzenlemelerle imkanlar getirdi. Kredi şartları çok uygun. Çok düşük faiz oranlarıyla kredi veriliyor. Kira yardımı yapılıyor, inşaat harçlarından muafiyet var. Ciddi anlamda muaf inşaat harçları da alınmıyor biz belediyeler olarak. Dolayısıyla bu dönüşüme biz Üsküdar'da başlamış olacağız ve çok doğru bir projeyle başlıyoruz. Üsküdar'ın bu güzel şehrin geleceğine dair bırakabileceğimiz en güzel miras, en güzel eser, en güzel anlayış estetik, yaşanılabilir, sosyal mekanlar, sosyal alanları oldukça rahat huzur veren bir şehir bırakmak istiyoruz. Ve Üsküdar bunu fazlasıyla bunu hak ediyor. Üsküdar Anadolu Yakası'nın en sakin ilçelerinden birisi. Asayiş olaylarının en az olduğu ilçelerden birisiyiz. Komşuluk hukuku çok güzel devam ediyor. Kentsel dönüşümde olmazsa olmaz iki kriterimiz var, asla müsaade etmeyeceğimiz. Birincisi; site yapılaşması olmayacak. Site projesi geçmez biz de. İnsanları siteleştirip duvarların arkasına atmak, mahalleliden, komşusundan ayırmak istemiyoruz. Mahalle geleneği, bizim köy meydanları, mahalle meydanları oluşacak. Hatta ufak mahalle bakkalları da olacak. O anlamda o anlayışla projeler üretiyoruz. Bir de madem ki kentsel dönüşüm başlıyor, bu binaları tekrar yıkıp yaparken, küt bir binalar çıksın istemiyoruz. Estetik, cephesiyle, saçağıyla, balkonuyla, çatılarıyla, kapılarıyla bizim geleneksel mimarimizin çizgilerini taşıyan bir anlayışla Üsküdar'da dönüşüm başlıyor.

Bizim Ekim'de ilk temelini atacağımız projenin de binamız yükselmeye başlandığında bu dediğim çizgiyi vatandaşlar bizzat görmüş olacak.

İlk kazma Yavuztürk Mahallesi'nde vurulacak. Hemen Ümraniye sınırımız da Nato Yolu üzerinde boğaz geri görünüm etkilenme bölgesi dediğimiz plan bölgesinde inşallah başlatıyoruz.

İBB VE İSTAÇ BÜYÜK DESTEK OLDU ÜSKÜDAR'A

Üsküdar 550 bin nüfus dedik ama resmî kayıtlarda bizim günlük hareketli nüfusumuz 2 milyonun üzerinde. Çok hareketli bir ilçe yaşıyoruz. Herkesin ayağı bir şekilde Üsküdar'dan geçiyor. Dolayısıyla böyle yoğun bir ilçenin ana caddesi özellikle temizlik konusu gerçekten önemli. Gelen insanların ana caddelerde bir yerdeki çöpü anında beş yüz, bin tane göz görebiliyor. Bir mahalle sokak arkasındaki gibi değil. Ana caddeler, meydanlar çok temiz olması lazım. Sağolsun Büyükşehir Belediyemiz, İSTAÇ'ımız bize çok destek oluyorlar. Onlara da huzurunuz da çok teşekkür ediyorum. Zaten Üsküdar, İstanbul demek sonuçta. Bu güzel şehrimize hizmet etmek, bu Harem şehrimize, Kabe toprağı dediğimiz Üsküdar öyledir gerçekten. Üsküdar Kabe toprağıdır. Harem'den Harem'e Osmanlı zamanında insanlar kutsal topraklara, Hacca Harem'den uğurlanırmış. Harem'den Harem'e yolculuk diye. Biz biliyorsunuz geçen sene Surre Alayı yolculuğunu da yapmıştık. Dolayısıyla böyle bir mânâ yüklü bir şehrimiz var. Elbetteki temiz olmalı, pırıl pırıl olmalı. Hamd olsun o konuda iyi.

İstanbul Ajansı


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir