%50 oy alan İstanbul'u kazanır

Adil Gür, 'İstanbul'u almak isteyen parti yüzde 50'yi bulmak zorunda. Çünkü yarış iki aday arasında geçecek' dedi

%50 oy alan İstanbul'u kazanır
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Adil Gür liderliğindeki A&G Araştırma Şirketi, 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde İstanbul’un 26 ilçesinde, 1556 kişiyle yüz yüze görüşüp, kamuoyu yoklaması yaptı. Ankete katılanlar, “seçimde kime ve hangi partiye oy vereceksiniz” sorusuna, parti ve adayları birleştirildiğinde AKP’nin oyu yüzde 41.7, CHP’nin ise yüzde 34.2 olduğu ortaya çıkıyor. Aday olarak bakıldığında Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 7.8, Kadir Topbaş ise yüzde 7.3 puan alıyor. Araştırmayı yapan Adil Gür, “3 haftada herşey değişebilir” diyor ve sorularımızı şöyle yanıtlıyor...

Yarışın iki aday arasında geçeceği söyleniyor. SP ve MHP’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yerel seçimlerde seçmen ’yarışan’ adaydan yana oy kullanacak. Bir başka ifadeyle ilk iki de kim yarışıyorsa, seçmen ilk ikiden birini seçecek. Ancak tercihinde hangi partiye yakın olduğu değil hangi partiye uzak olduğu ön plana çıkacak. SP’yi Davos zirvesi olumsuz etkiledi. Adayları Mehmet Bekaroğlu, iyi bir aday olmasına rağmen kemik seçmen hariç tercihini yine AKP’den yana kullanacak. Çünkü SP’li seçmen sandığa gittiğinde ’CHP geleceğine AKP devam etsin’ diyecek. MHP’de de benzer durum var. AKP’nin icraatlarını beğenmeyenler tercihi CHP’den yana kullanacak.

Araştırmada halk Kadir Topbaş’ı başarılı buluyor. Eğer seçimleri kaybederse bu durumu nasıl değerlendirmek gerekir?

Halkın yüzde 80’i Topbaş’ı başarılı buluyor. Ancak işini kaybeden, krizden etkilenenler refleks gösterirse tablo değişir. Çünkü bugün İstanbul’da AKP ile CHP arasında sadece 7.5 puanlık fark var. Bu ise 3.75 puanın yer değiştirmesi ile kapanabilir. İstanbul’da CHP İBB’yi alırsa, bu Topbaş’ın başarısızlığı olmaz. AKP Hükümeti’nin başarısızlığı olur.

Basında çıkan İBB ile ilgili yolsuzluk haberleri seçim sonuçlarını etkiler mi?

Basında yer alan İBB’deki yolsuzluklar seçimi çok fazla etkilemez. Seçmenin yüzde 15-20’lik bölümünü olşturan eğitimliler bu haberlerden etkileniyor. Zaten bu kesim de genellikle AKP’ye oy veren insanlar değil. Bugün ülke genelinde şu görüş hakim ’Bal tutan parmağını yalar.’ Seçmenin karşısına iki profil çıkartın. Birinci profil çalışkan, işi bilen ama yandaşlarına mefaat sağlayan kişi olsun. İkinci profil ise başarısız olsun. İnsanlar birinci profili ister.

İstanbul’da adayları ve partileri değerlendirisek, en zayıf halka hangisi?

Bugün eğer CHP İstanbul’u almak istiyorsa Topbaş’a yüklenmemeli. Çünkü insanların kafasındaki imajı kısa sürede değiştirmek çok zordur. Şu anda insanların kafasında Topbaş, başarılı ve çalışkan. Ancak CHP, AKP Hükümeti’ne yüklenirse başarılı olur. Bu noktada AKP’nin en zayıf halkası ekonomik krizden dolayı hükümettir.

Her dört denekten birinin CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu olduğunu bilmemesini nasıl açıklarsınız?

AKP’nin adayının Topbaş olduğunu yüzde 80 gibi bir oran biliyor. Kılıçdaroğlu’nda ise oran yüzde 75. Bu başarı. Çünkü kısa süre önce adaylığı belli oldu. Topbaş 5 yıldır bu işi yapıyor.

İstanbul’da İBB’yi kazanmak isteyen ne kadar oy almalı?

Bugün İstanbul’u almak isteyen partinin yüzde 50’yi bulması gerekiyor, baraj yüzde 50. Çünkü bu seçimlerde yarış iki aday arasında geçecek. İlçeler bazında baktığımızda ise genel durum korunacak gibi görünüyor. Ancak Beşiktaş, Üsküdar, Tuzla, Sarıyer, Ataşehir ve Başakşehir’de ilginç sonuçlar yaşanabilir. Beşiktaş’ta bir süpriz yaşanırsa bunun sebebi DSP olacaktır, onun alacağı oylar AKP’nin yolunu açabilir. Üsküdar’da ise SP faktörü ön plana çıkıyor. Eğer burada CHP ipi göğüslerse SP’nin aldığı oylar bunda etkili olacaktır. Tuzla, Sarıyer, Ataşehir ve Başakşehir’de ise büyük çekişme bekliyorum.

İki ayda CHP oyu arttı

A&G şirketinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili Ocak anketinde Kadir Topbaş’ın (AKP) oyları yüzde 41.8, Kemal Kılıçdaroğlu’nun (CHP) oyları yüzde 30.4, kararsızlar yüzde 17.2 idi. 28 Şubat- 1 Mart tarihlerini kapsayan son ankete göre; iki ayda Topbaş’ın oyları değişmezken, Kılıçdaroğlu’nda 3.8 puanlık artış oldu. Kararsızlarda da 1.3 puanlık artış var.

2004 YEREL SEÇİM SONUÇLARI (%)

İSTANBUL

AKP 45.32

CHP 28.92

MHP 4.09

DİĞER 21.67

 
Kaynak: Vatan

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir