Seçimlerde mühür devri sona eriyor

Yüksek Seçim Kurulu, ''dijital oy kullanma'' sistemi için harekete geçti.

Seçimlerde mühür devri sona eriyor
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Sistemin pilot uygulaması, 2014'te cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacak. Pilot uygulamaya, yurt dışındaki gurbetçilerle başlanması planlanıyor.

Seçimlerde mühür devri kapanacak, yeni sistemde seçmen, bilgisayar ekranında desteklediği partinin üzerine ''tıklayarak'' oyunu verecek. Akşam'dan Mahmut Gürer'in haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Havelsan'la birlikte üzerinde çalıştığı projeyle yeni seçim sistemi tamamen dijital olacak. Oy vermeye gelen seçmen listede adının karşısına yine imza atacak. Ancak bu kez sandık kurulundan oy pusulası almayacak. Bunun yerine kabinde dokunmatik bir bilgisayar ekranın karşısına geçecek ve desteklediği partinin üzerini ''tıklayarak'' oyunu vermiş olacak.

ÜÇ AŞAMALI SAĞLAMA YAPILACAK
Tıklamanın ardından, bilgisayar kişinin oyunu dijital olarak ulusal yargı ağı üzerindeki sistemde saklayacak. Bunun yanı sıra, bilgisayar kendi içinde yer alan ''sanal sandığa'' da seçmenin kullandığı oyun bir örneğini gönderecek. Ayrıca bilgisayar, oy kullanan her seçmene, bir çıktı verecek. Seçmen, tercihini gösteren bu kağıdı zarfa koyup, sandık kurulunun önündeki sandığa atacak. Oy verme işlemi bitince bilgisayarın sakladığı veri, bilgisayardaki 'sanal sandık' ve sandık kurulu önündeki gerçek sandıktaki oylar karşılıklı kontrol edilerek, üç aşamalı sağlama yapılacak.

PİLOT DENEME SENEYE
Tercih yapılmaz ya da bilgisayar çıktısı sandığa atılmazsa oy geçersiz sayılacak. Eski sistemdeki gibi, ''mürekkep bulaşmış'' gibi nedenlerle oy geçersiz olmayacak. Yetkililer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurtdışındaki oy verme işlemlerinde sistemin pilot olarak denenebileceğini söyledi.

SANDIK İÇİN YENİ SİBER GÜVENLİK
İnternet korsanlarının (hacker) kamu kurumlarının bilişim sistemlerine yönelik siber saldırılarındaki artış, kurumların yeni güvenlik önlemlerini de hızlandırdı. Kendilerini ''Redhack'' olarak tanıtan yerli hacker grubunun, kısa adı ''SEÇSİS'' olan ''Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü'' sistemine yönelik tehdidi üzerine sistemi hazırlayan Havelsan ve Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK), yeni siber güvenlik önlemleri için harekete geçti. Ülke genelindeki tüm seçmenlerin kayıtlarının tutulduğu ve sandık sonuçlarının bölgesel bazda birleştirilerek kısa sürede ülke genelindeki seçim sonuçlara ulaşılmasını sağlayan ''SEÇSİS'' sistemindeki siber güvenlik önlemlerini artırma çalışması tamamlanma aşamasına geldi. ''SEÇSİS'' sistemi, Adalet Bakanlığı'nın kurduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden işletildiği için, UYAP'a ilişkin güvenlik önlemleri de, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde en üst seviyeye yükselecek.


Akşam


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Politika

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir