Heykeller Beylerbeyi Sarayı'na ait çıktı

Atlı Köşk'ün atı, Divan Oteli'nin geyiği, Kadıköy'ün boğası Beylerbeyi Sarayı'na ait çıktı.

Heykeller Beylerbeyi Sarayı'na ait çıktı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Atlı Köşk'ün atı, Divan Oteli'nin geyiği, Kadıköy'ün boğası Beylerbeyi Sarayı'na ait çıktı. İadesi istendi.

Sakıp Sabancı Müzesi girişindeki at, Kadıköy'deki boğa, Taksim Divan Oteli'nin önündeki geyik heykellerinin sahibi devletmiş. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Sabancı Müzesi'ndein heykeli istedi. Heykellerin Sultan Abdülaziz döneminde yaptırıldığı öğrenildi.

Sabancı ailesinin sembolü haline gelen Sakıp Sabancı Müzesi girişindeki at heykelinin Beylerbeyi Sarayı'ndan alındığı ortaya çıktı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Sabancı Müzesi'ne resmi yazı yazarak heykelin kendilerine ait olduğunu belirtti. Beylerbeyi Sarayı'ndan çıkartılan heykeller sadece Sakıp Sabancı Müzesi'nin ve Sabancı ailesinin sembolü haline gelen at heykeli ile sınırlı değil. Kadıköy Altıyol'daki boğa heykeli, Koç ailesine ait Taksim Divan Oteli'nin önündeki geyik heykeli, Kalender Orduevi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası önündeki heykeller de Beylerbeyi Sarayı'ndan götürülmüş.

TALEP YAZISIYLA ANLAŞILDI
Olay 8 Nisan'da Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanı Doç. Dr. Bülent Arı'nın, "Saray Heykelleri'nin Geri İstenmesi Talebi" başlıklı yazısıyla ortaya çıktı. Doç. Dr. Arı'nın imzasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kadıköy Belediye Başkanlığı, Kalender Orduevi Müdürlüğü, Sabancı Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Divan Otel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilen Beylerbeyi Sarayı için 12 bronz, 10 mermer heykel yaptırıldığı bilgisine yer verildi. Bu heykellerin zamanla Beylerbeyi Sarayı'ndan alınarak farklı yerlere yerleştirildiği belirtildi.

MİMAR ORTAYA ÇIKARDI
Talep yazısında Beylerbeyi Sarayı'nda olması gerekirken saray dışına çıkartılan heykellerin varlığının peyzaj mimarı Dr. Emine Atalay Seçen ve Beylerbeyi Saray Müdürü Memet Ekinci'nin çalışmalarıyla öğrenildiği anlatıldı. Kurumlar heykellerin durumuyla ilgili bilgilendirildi ve heykellerin saraya geri gönderilmesi istendi.

Padişah emriyle Paris'te hazırlandılar
Sultan Abdülaziz döneminde Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesine yerleştirmek için yaptırılan heykellerin 1864 ve 1865 yıllarında Paris'te hazırlandığı anlaşıldı. Dr. Emine Atalay Seçen'in Milli Saraylar Dergisi'nin 7. sayısında verdiği bilgiye göre, bronz heykellerin dökümü dünyaca ünlü Thiebaut dökümhanesinde gerçekleştirildi. Dökümhane en son ünlü heykeltıraş Rodin'in heykellerini yaptığı yer olarak biliniyordu.

İSTANBUL'A NAKLEDİLDİ
Heykeller Paris'te hazırlandıktan sonra İstanbul'a nakledildi ve Beylerbeyi Sarayı'na yerleştirildi. Daha sonra Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesi ve şüpheli bir ölümle hayatını kaybetmesinin ardından gelişen olaylar zinciri içinde heykellerin bir kısmı yerlerinden alındı.


Tuncay Opçin / Bugün Gazetesi


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir