İstanbul'a yapılacak 3. köprü ihalesi sonuçlandı

Yap-işlet-devret modeline göre yapılan 3. köprü ihalesini İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.

İstanbul'a yapılacak 3. köprü ihalesi sonuçlandı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Yap-işlet-devret modeline göre yapılan 3. köprü ihalesini İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünü n yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi''nin ihalesinde, yapım süresi dahil en kısa işletme süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini bildirdi.

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapım ını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) Kesimi''nin ihalesine teklif veren iş ortaklıklarının teklifleri açıklandı.

Bakan Yıldırım, tekliflerin açıklanmasının ardından dü zenlediği basın toplantısında, yapım süresi dahil en kısa işletme süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini bildirdi.

Yap-işlet-devret modeline göre yapılan 3. köprü ihalesini İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazandı.

Firma temsilcilerinin 24 Mayıs'ta davet edildiğini ve tekliflerin huzurlarında açıldığını anımsatan Yıldırım, tüm detayları n incelendiğini ve Salini-Gülermak Ortak Girişimi'nin üçüncü köprü tasarımının şartnameye uygun olmadığının tespit edildiğini ifade etti.

Söz konusu tasarımın, köprünün ayaklarının denizin içinde olmasını öngördüğünü, bunun da şartnameye uygun olmadığını belirten Yıldırım, bu nedenle söz konusu girişim grubunun elendiğini söyledi.

Projenin maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulacağını ve 36 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Yıldırım, köprünün 2015 yılı sonunda İstanbullulara hizmet vermeye başlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Yıldırım, Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnş aat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun da 14 yıl 9 ay 19 gün işletim süresi verdiğini ifade etti.

SONRAKİ ADIM BAKANLIK ONAYI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, en uygun teklifi ilan ettiklerini, bundan sonraki adımın bakanlık onayı olduğunu söyledi. Yıldırım, ''3. Köprünün ve otoyolun kısa süre içerisinde yapılarak İstanbulluların hizmetine girmesi için gereken titizlik ve gayret gösterilecek'' dedi.

SORULAR
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldırım, köprünün yapım sü resinin 3 yıl olarak öngörüldüğünü, ancak bunun daha çok yüklenici firmay ı ilgilendirdiğini söyledi. Yüklenici ne kadar kısa sürede bitirir ve trafiğe açarsa yatırımın geri dönüşünün o kadar hızlı olacağı nı vurgulayan Yıldırım, ''O bakımdan yüklenicilerin zaman kaybetmeden, krediyi de beklemeden yapım için harekete geçeceğini tahmin ediyoruz, bekliyoruz'' dedi.

Yatırım tutarının sorulması üzerine de Bakan Yıldır ım, yatırımın yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulacağını bildirdi. Bu rakamın değişebileceğine dikkati çeken Yıldırım, ''Bu firmanını namı ve hesabınadır. Artabilir de azalabilir de. İdare bakımından bizim herhangi bir dahlimiz yok, ancak biz bazı işler verirsek bu fiyata yansımaz. İlave iş verirsek, o ilave işler de süreye ilave edilecektir'' dedi.

İhalenin bundan sonraki süreci hakkında da bilgi veren Yıldırım şunları söyledi:

''Şimdi uygun teklifi ilan ettik. İçtaş-Astali ortaklığı 10 yıl 2 ay 20 gün olarak teklif verdiler. İkinci adım bakanlık onayıdır. İhale komisyonu çalışmalarını tamamlayıp, genel müdür onay için bakanlığa gönderecek. Bakanlık onayı yaptıktan sonra görevli şirkete bu durum bildirilecek ve gerekli hazırlıklarını yapıp sözleşme imzalanması için idareyle bir araya gelecek. Bu işlem tamamlandıktan sonra iş yeri teslimi süreci var. İş yeri teslim edildikten sonra da kredi çalışmalarını beklemeden firma isterse öz kaynakla çalışmaya başlayabilir. Buna mani bir hal yoktur. Doğrusu biran önce projenin tamamlanması için Biz de böyle olmasını arzu ediyoruz. Hedefimiz 36 ay içerisinde köprüyü, otoyolu yapıp en geç 2015'in sonunda İstanbulluların hizmetine sunmaktır. Projenin bugünlere gelmesinde bize sınırsız destek veren Sayın Başbakanımıza, İstanbullular adına, milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Projenin ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Dünyada krizlerin konuşulduğu, yaprak kıpırdamadığı bir dö nemde Türkiye'nin ardı ardına marka projeleri kamu kaynağı kullanmadan çok da cazip şartlarda gerçekleştiriyor olması, Türkiye'nin bir başarısıdır. Türkiye'deki güvenin ve istikrarın bir sonucudur. Kuvvetli siyasi iradenin bir sonucudur. Bu sonuç sosyal fayda, ekonomik fayda olarak, İstanbulluların trafik sorununun çözümü olarak, milletimize, İstanbullulara geri dönmüş olacaktır.''

Bakan Binali Yıldırım, mümkün olan en kısa zamanda inşaatın başlamasını beklediklerini belirterek, bunun için idare olarak her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.

Kredi bulma sürecinin uzaması ihtimaline karşı şartnamede iş başlama için süre konulduğunu belirten Yıldırım, firmanın 6 ay içerisinde kredi bulamasa da öz kaynakla işe başlaması gerektiğine dikkati çekti. Yıldırım, ''Kredi bulunursa ne ala bulunmaza firma daha önce de çalışmalara başlayacaktır. Bu ihale şartlarından bir tanesidir. Süre kaybı beklenenin dışında olmayacaktır'' diye konuştu.

Kamulaştırma, müşavirlik hizmetleri gibi benzeri maliyetlerin idareye ait olduğunu, yüklenici sadece köprüyü ve yolu yapacağını hatırlatan Yıldırım, ''Yüzde 85 civarında kamuya ait güzergahta araziler olduğu için çok büyük kamulaştırma beldeli çıkacağını öngörmüyoruz'' dedi.


Haber Seyret


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir