Temeli 42 yıl önce bugün atıldı

Bugün, İstanbul Boğazı'nın ilk gerdanlığı olan Boğaziçi Köprüsü'nün temelinin atılışının 42. Yıl dönümü.

Temeli 42 yıl önce bugün atıldı
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Avrupa'yı Asya'ya bağlayan Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, Beylerbeyi ayakları şantiyesinde; dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından 20 Şubat 1970 tarihinde atıldı.

Kabataş ve Kadıköy'den kalkan 2 adet şehir hatları vapuru, Türkiye'nin dört bir yanından gelen davetlileri taşıyarak tören alanına getirdi. 21 pare top atışıyla çalışmalar başladı.

Yapım sürecinin ardından son hazırlıklar ve kontroller de yapılarak, köprü 30 Ekim 1973 tarihinde saat 12.00'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine devlet töreniyle hizmete sokuldu.

Açıldığı gün 28.126 aracın geçiş yaptı, ki bu rakam 402 araba vapurunun taşıyacağı araç adedine eşitti. 29 Aralık 1997 tarihine gelindiğinde Boğaziçi köprüsü, 1 milyarıncı araç geçişine sahne oldu.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Boğaziçi Köprüsü'nün temeli 42 yıl önce bugün atıldı

Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına, 440 milyon lira harcanırken, bağlantı yolları için gerekli olan istimlak çalışmaları ile birlikte bu rakam yaklaşık 2.1 milyar TL'ye çıktı.

Köprüde ilk 10 yıl boyunca 9.500 trafik kazası oldu. Bunlardan ilki daha açılış günü köprünün Ortaköy ayağında bir otomobilin Faruk Attila adlı vatandaşa çarparak ayağından yaralamasıyla yaşandı.

İlk açıldığında köprüden geçiş ücreti otomobiller için 10, yayalar için 1 liraydı.

Köprü ilk açıldığı yıllarda yaya trafiğine açıkken, artan intihar ve kaza vakaları sebebi ile 1 Aralık 1977 tarihinde yaya trafiğine kapatıldı.

Köprü, 1979 yılında ilk kez düzenlenen kıtalararası bir maratona ev sahipliği yaptı. Bugün Avrasya Maratonu adıyla anılan bu maraton, dünyada, iki kıta arasında koşulan tek maraton olma özelliğini korumakta.

Zaman


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir