Haydarpaşa Garı'nın son yolcuları

Haydarpaşa Garı, hızlı tren ve Marmaray çalışmaları nedeniyle dün saat 23.30'da son seferini yaparak kapılarını kapattı.

Haydarpaşa Garı'nın son yolcuları
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Haydarpaşa Garı, hızlı tren ve Marmaray çalışmaları nedeniyle dün saat 23.30'da son seferini yaparak kapılarını kapattı. 30 ay kullanılmayacak tarihi gar, eski Türk filmlerinde yaşayacak.

Anadolu ve Avrupa'ya açılan tarihi kapı Haydarpaşa Garı'ndan hareket eden Boğaziçi, Güney, Anadolu, Fatih,Yataklı Ankara Ekspresleri, hızlı tren çalışmaları ve Marmaray Projesi nedeniyle son seferlerini yaptı. 104 yıllık gardan Ankara, Eskişehir ve Adapazarı'na yapılan tren seferleri 30 ay boyunca yapılmayacak. Çift yönlü hat, elektrikli, sinyalli, en son teknolojiye göre yapılıyor. Mevcut demiryolu hattının hızlı tren için kullanılacak olması sebebiyle seferlere ara veriliyor. Haydarpaşa-Gebze arasındaki banliyö seferleri ise Haziran ayına kadar devam edecek. Anadolu'ya son seferlerin yapıldığı gün gardaki sakinlik dikkat çekerken, bu duruma en çok üniversiteliler üzüldü. Kocaeli ve Sakarya'da okuyan üniversiteliler için ek otobüs seferleri düzenlenecek. Yenileme projesinin yürütücüsü Prof. Atilla Dikbaş ise ''Tarihsel ve kentsel süreklilik kriterleri kapsamında garın bir istasyon binası dışında herhangi bir işlevle restorasyon projesini yürütmedik. Burası bir istasyondu, istasyon kalacak'' dedi.

Haydarpaşa Garı, hızlı tren ve Marmaray çalışmaları nedeniyle dün saat 23.30'da son seferini yaparak kapılarını kapattı.

Osmanlı'dan Kalan 104 Yıllık Tarih
Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Binanın bulunduğu sahaya III. Selim'in paşalarından Haydar Paşa'nın adı verilmiştir. Bina inşaatını, Anadolu Bağdat adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirdi. İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan proje yürürlüğe girdi, Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalıştı. I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu binanın büyük bir bölümü hasar gördü. Onarılan bina bugünkü şeklini aldı.


Star Gazete



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir