Güneysu Derneği'nin öncülüğünde başlatılan ''Yedi İklim Yedi Kültür'' projesi kapsamında gerçekleştirilen ''Yeni Demokratik Anayasa İçin Çanakkale Buluşması'' etkinliği yapıldı. Etkinliğe AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara da katıldı.
15 dernek ile gerçekleştirilen muhabbet toplantılarının sonunda Türkiye'nin 81 ilinden temsilciler ile Çanakkale Vakfı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Anafartalar Kampüsü Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte ilk önce dernekler adına konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmacılar sivil anayasanın yapılmasında sivil toplum kuruluşlarının (STK) önemine değinerek, panelin de bu amaçla gerçekleştirildiğini açıkladılar.
Açılışta bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, yeni anayasanın sivil, kolay ve herkese göre farklı yorumlanmayan bir anayasa olmasının gerektiğini belirterek, ''Yeni anayasanın, bir iktidar değiştiğinde o iktidara göre yorumlanabilir bir anayasa olmaması gerekir. Bu anayasa aynı zamanda kimsenin silahı olmaması gerekir. Yani anayasa, halka karşı kullanılan bir silah olmaması lazım. Partilerin de birbirlerine karşı silah haline gelmemesi gerekir. Tam tersi yeni anayasa merkezinde milletin olduğu bir anayasa olması lazım'' dedi.
''Türkiye Bir Darbeler Anayasası ile Sıkışmış Durumda''
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise, Türkiye'nin bir darbeler anayasası ile sıkışmış durumda olduğunu belirterek, ''Yeni anayasa ile Türkiye'nin rahatlaması gerekiyor. Türkiye'nin rahatlaması, etrafındaki coğrafyanın da rahatlaması anlamına geliyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin önemi, etrafındaki coğrafyanın da önünü açacak önemde ve güçtedir. Bu millet de bu sivil anayasayı yapacak güçtedir. İşte 12 Haziran'da milletin iradesinin sandıkta tecelli etme biçimi bunun göstergesidir'' diye konuştu.
Üsküdar 34