150 yıllık rüyanın tarihi belli oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy'deki Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu'nda 'İlk Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı.

150 yıllık rüyanın tarihi belli oldu
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy'deki Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu'nda 'İlk Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Marmaray Projesi, bakın altını çizerek söylüyorum, bir İstanbul Projesi değildir. Marmaray, bir Türkiye projesidir, Avrupa ile Asya'yı birleştiren, kıtalar arası bir projedir, Marmaray bir dünya projesidir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Kadıköy Ayrılık Çeşmesi İstasyonu'nda düzenlenen ''Marmaray'da ilk ray kaynağı töreni''nde yaptığı konuşmada, bugün ilk kaynağı yapılacak, Türkiye'nin 150 yıllık rüyasında, yeni bir dönüm noktasının yaşandığı Marmaray'ın hayırlı olmasını diledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy'deki Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu'nda 'İlk Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı.

''1860 yılında hayali kurulan, taslağı hazırlanan bir projeyi, 150 yıllık bir hayali, nihayet rayların döşenmesi aşamasına kadar getirdik. Bugün burada, sadece 150 yıllık bir hayali somutlaştırmıyoruz. Bugün, dünyanın en özgün projelerinden birini, bir ulaşım harikasını, bir mühendislik şaheserini de artık ete kemiğe büründürüyoruz'' diye konuşan Erdoğan, yapılan işin kolay bir iş olmadığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy'deki Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu'nda 'İlk Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Marmaray'ı, denizin altına tüpler döşeyip, içine ray yerleştirmek olarak görmek, onu hafife almak olur. Ters yöne iki akıntının olduğu bir denizin altında bu işi gerçekleştiriyoruz. Yüzeyin 60 metre derinliğinde, dünyanın en derin batırma tüp tüneliyle bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Sadece bir raylı ulaşım sistemi kurmakla kalmıyoruz, adeta ince işçilikle bir sanat eseri inşa ediyoruz. Burada şu hususu özellikle ifade etmek istiyorum.

Marmaray Projesi, bakın bunun da altını özellikle çizerek söylüyorum, bir İstanbul Projesi değildir. Marmaray, bir Türkiye projesidir, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan birleştiren kıtalar arası bir projedir, Marmaray bir dünya projesidir. Bu proje, ne kadar İstanbul projesiyse, o kadar Van projesidir, Tekirdağ projesidir, Antalya, Yozgat, Erzurum, Kars projesidir. Hatta bu proje, Batı'da Londra'yı, Doğu'da Pekin'i çok yakından ilgilendiren bir projedir.

Marmaray'ın tamamlanmasıyla birlikte, sadece Anadolu ve Avrupa yakaları raylı sistemle birleşmeyecek. Bu projeyle, Pekin ile Londra arasında, kesintisiz bir demiryolu hattı tesis edilmiş, 'modern bir ipek yolu' inşa edilmiş olacak.''

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile Yüksek Hızlı Tren projeleri tamamlandığında, Türkiye'nin, ulaşımda Asya Avrupa koridorunun en önemli, en stratejik ülkesi konumuna yükseleceğini de belirten Erdoğan, bu projeyi yaparken, azami çevre hassasiyetiyle hareket edildiğini, balıkların yumurtlama dönemi, balıkların göç yollarının dahi dikkate alındığını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy'deki Marmaray Ayrılıkçeşme İstasyonu'nda 'İlk Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, deniz altı kazılarından çıkan atıkları, tabii hayatı korumak adına yeniden denize kazandırdıklarını da ifade ederek, şöyle devam etti:

''Marmaray Projesi kapsamında, Asya ve Avrupa yakalarında 40 adet istasyon inşa ediyoruz. 76,3 kilometre uzunluğundaki hattın, 13,6 kilometresi yer altında, denizin altında inşa ediliyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak. Her 2 dakikada bir tren bu hatlar üzerinde hareket edebilecek. Proje tamamlandığında, Üsküdar Sirkeci arası sadece 4 dakikada alınabilecek. Söğütlüçeşme'den Yenikapı'ya 12 dakikada, Bostancı'dan Bakırköy'e 37 dakikada, Gebze'den Halkalı'ya 105 dakikada ulaşmak artık mümkün hale gelecek.

Şu anda İstanbul'da, şehir içi ulaşımda raylı sistemin payı yüzde 8. Marmaray tamamlandığında bu oran yüzde 28'e yükselecek. İnşallah, Marmaray'ın devreye girmesiyle birlikte, İstanbul trafiği önemli ölçüde rahatlayacak. Bu biraz da toplu taşım kültürüne insanımızın adaptesiyle alakalı. Ciddi bir akaryakıt tasarrufu sağlanacak ve en önemlisi de çok ciddi ölçüde zaman tasarrufu sağlanmış olacak.''


Samanyolu Haber



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir