3. köprüye 'kâr' garantili ihale

Yüklenici beklediği kazancı sağlayamazsa zararını devlet karşılayacak.

3. köprüye 'kâr' garantili ihale
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Boğaziçi'ne 3. köprü ve yeni çevre yolu için geçen yıl ağustosta yapılacakken ''Aday firmalar projeyi inceleme süresi istediler'' denerek ertelenen ihalenin yarın gerçekleşmesi bekleniyor.

İlgili meslek odaları, akademisyenler, aydınlar ve sivil toplum kuruluşlarından meydana gelen ''3. Köprüye Karşı Yaşam Platformu'' ihalenin yapılacağı Ankara'daki Karayolları Genel Müdürlüğü önünde aynı gün kitlesel eyleme hazırlanırken, ihale koşulları arasındaki ''kâr garantisi'' endişeyle karşılanıyor.

Şartnameye göre, köprü ve yolların yapım ve işletmesini belli süre için ''yap-işlet-devret'' yöntemiyle yüklenecek firma, geçişlerden öngördüğü geliri elde edemezse, toplanan ve beklenen rakamlar arasındaki farkı devlet ödeyecek. Böylece Boğaz'a ve ormanlara ''kâr garantili rant köprüsü'' ile bağlantı yolları inşa edilmiş olacak.

Köprü 'boş' kalacak!
Garipçe-Poyrazköy arasında tasarlanan 3. köprü projesindeki tüm karayolu bağlantıları ve yeni çevre yolu büyük oranda ''orman''lardan geçtiğinden, İstanbul için tarihin en büyük doğal çevre kıyımına neden olunacağı akademik çalışmalarla kanıtlanmıştı.

Ayrıca gerek Marmaray'ın 1. ve 2. köprülerde yaratacağı yoğunluk azalmasıyla; gerekse İDO'nun Ambarlı-Bandırma arasında başlatacağı Ro-Ro seferleriyle ağır vasıtaların Avrupa-Asya geçişlerinde artık deniz yolunu yeğlemeleriyle 3. köprü gerekçelerinin de ortadan kalkacağı, her iki projenin resmi raporlarında açıkça vurgulanmıştı.

Hükümetin ise bunları gözetmeden ve Marmaray ile Ro-Ro seferlerinin başlamasıyla yaşanacak rahatlamayı ''beklemeden'' 3. köprü ve yollarını ''olası zararlar ulusal bütçeden karşılanarak'' ihale etmek istemesi, çevresel endişelere ekonomik kaygıları da ekliyor.

Son dönemlerde hemen her yıl ''yapılacak'' denilen ihalenin sürekli ertelenmesindeki başlıca nedenin ise yap-işlet-devret modeline müşteri olan firmaların yine Marmaray ve Ro-Ro gerçekleştiğinde köprünün ''müşterisiz'' kalmasından duydukları endişe olduğu söyleniyor...

Nitekim geçen yıl ertelenen ihale için Türkiye'den 7, Japonya'dan 4, Rusya'dan 2, İspanya, Avusturya ve İtalya'dan birer olmak üzere 16 firma şartname almışlardı. Bunlardan bazıları ''vazgeçtiklerini'' açıklarken, şimdiden ''boş'' kalacağı anlaşılan köprü için hükümetin ''kâr garantisi''ne kimlerin aday olacakları merak ediliyor.


Cumhuriyet



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir