Müsiad inşaat sektörü Malatya'da buluştu

Başkan Mustafa Kara'nın da katıldığı, Müsiad organize edilen inşaat sektör kurulu Türkiye İstişare toplantısı Malatya'da yapıldı.

Müsiad inşaat sektörü Malatya'da buluştu
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından organize edilen ''İnşaat Sektöründe Ruhsat, Harçlar ve İskan Aşamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' konulu İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Malatya'da yapıldı.

MÜSİAD Malatya Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı, Anemon Otel'de yapıldı. Toplantıya Vali Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, bölge illerinden gelen MÜSİAD heyeti, belde ve ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

''VASIFSIZ KİŞİLER MÜTEAHHİT OLMAMALI''
Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, ''Türkiye ekonomisi için, istikrarlı büyüme ve beraberinde istihdam yaratma ihtiyacı her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Geleceğe güvenle yürüme kararlılığında olan bir ülke, bu yürüyüşüne hiç şüphe yok ki inşaat ile başlayacaktır. Ülkemizde hızlı nüfus artışı, hızlı yapılaşmayı gerekli kılmaktadır. Bu nedenle hızlı yapılaşma ile kalite sorununu aynı anda çözmek zorundadır. Hızlı yapılaşma ile müteahhitlik kesimini yakından ilgilendiren sorun, kalitesiz üretimin neden olduğu itibar kaybı ve imaj sorunudur. İnşaat sektörüne girişte hiç bir asgari koşulun bulunmayışı, sektörde yaşanan imaj erozyonunun temel nedenleri başında gelmektedir. Hiç bir mesleki denetimi uygulanmaksızın, her isteyen kolaylıkla müteahhit olabilmektedir ve ihalelerde kıyasıya fiyat kırma yarışı, kalitesiz yapı üretimi, depremlerde can kaybına neden olmaktadır'' dedi.

Şahin, yoğun bürokrasinin azaltılması gerektiğini, iş ve işçi güvenliğinin yeniden düzenlenmesini, vasıfsız kişilere müteahhitlik yetkisinin verilmemesini, vasıfsız taşeronlara iş yaptırılmamasını, yapı denetimi konusundaki sorunların çözülmesini istediklerini belirterek, bayındırlık birim fiyatlarının ve yapı denetim oranlarının yüksek olduğunu, olası bir depreme karşı yeterince hazır olunmadığını, inşaat sektöründe çalışan kalifiye eleman konusunda sıkıntılar yaşandığını da dile getirdi.

''DEPREMDE YIKILAN BİNALARI YAPANLAR MESLEKTEN MEN EDİLMELİ''
MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı ise, ''Yaşanan Van depremi nedeniyle hepimiz hakikaten çok üzüldük. Bizler inşaat sektörü olarak, depremde yıkılan binaların sorumlularını tespit edilerek, en ağır bir şekilde cezalandırılmalarını ve meslekten men edilmelerini talep ediyoruz. Bundan 2 yıl önceki sektörün raporunda da, üzerine basarak vurguladığımız gibi, mesleği girişte mutlaka kriter ve denetim getirilmelidir. Bizler MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu olarak, ülkemizde var olan deprem gereceğine karşı sürekli olarak yetkilileri uyardık. Kentsel Dönüşüm ile ülkemizde sağlıklı ve modern kentler kurulmalıdır'' diye konuştu.

''YASAL DÜZENLEME YAPILMALI''
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ''Dünya ölçeğinde öne çıkan en başarılı alanımız ne diye baktığımız zaman, ilk üç arasında inşaat sektörünü görüyoruz. Ama bir o kadarda inşaat sektörümüz gerçekten geçmiş yıllardaki yasal boşluklarında ortaya koymuş olduğu bir takım sıkıntılardan dolayı sadece Malatya'mız adına değil, Türkiye'nin hangi ilini baz alırsanız alın, bir çok ilin büyük oranda deprem riski içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu oran yüzde 5-60'dır, tartışılabilinir. Ama bu oranın yüzde 10'larda bile olması gerçekten büyük bir eksiklik, büyük bir facia olarak gözüküyor. Belediyelerin bunun altında kalkması kesinlikle söz konusu değil, mevcut yapıların dönüşmesi maliyet ve yasal açıdan çok mümkün gözükmüyor. Bu açıdan çıkacak olan yasanın bu dönüşüme büyük katkı sağlamasını ümit ediyoruz. Malatya'da büyük bir dönüşüm projesi var, Kentsel Dönüşüm Projesi var'' diye konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, Van depremi sonrasında herkesin inşaat sektörüne odaklandığını belirterek, ''Malatya'da çok önemli değişim ve dönüşümler yaşanıyor. Kentsel Dönüşüm'de birinci ve ikinci etap başlamış ve Belediye başkanımız yıkılan binaların kiralarını karşılıyor, üçüncü ve dördüncü etap projeleri hazırlanmış ve çalışmalar başlatılmış vaziyette. kentsel dönüşümü, Malatya'da diğer bölgelerde de yapmamız gerekiyor'' dedi.

''YAPILAŞMA MİMARİ GELENEK VE DEĞERLERİMİZLE UYUŞMUYOR''
Vali Ulvi Saran ise, ''Böylesine önemli bir toplantının Malatya'da yapılıyor olmasının ne kadar yararlı sonuçlar getireceğini hepimiz takdir edebiliyoruz.Esasında bizleri en fazla alakadar etmesi gereken şey, şehirlerimizin son dönemlerde maruz kaldığı hızlı değişimin, şehirlerin ruhunu ve geleneklerini yok ediyor olması. bizler fiziki bir yapıyı oluştururken, elbette ki mühendislik hesaplarını, fizik kanunlarının gereklerini gündeme getireceğiz ve belli bir plan ve proje dahilinde bazı hükümlülükleri üstleneceğiz. Ancak bu sorunun bir parçası olduğu için eğer şehirlerimizde hızlı nüfus artışının ve göç vasıtasının ortaya koyduğu yeni gerekleri, sahip olduğumuz değerler ve gelenekler çerçevesinde çözemezsek, sorunun sadece bir bölümünü dikkate alıyor ve esas önemli bölümünü ihmal ediyor durumda kalırız. Biz bir taraftan hızla şehirleşirken, yeni yapıları ortaya koyarken, bir taraftan belli gelenekleri yok ediyoruz, ancak yerine yeni bir gelenek inşa edemiyoruz. Hangi şehre bakarsak bakalım, bir defa bütün şehirler bir birine benziyor. Son dönemdeki yapılaşmanın bizim sahip olmamız gereken mimari gelenek ve değerlerle uyumlu olarak yürütüldüğünü ne yazık ki söyleyemiyoruz'' şeklinde konuştu.

Toplantı sonrasında ''İnşaat Sektöründe Ruhsat, Harçlar ve İskan Aşamalarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' konulu panele geçildi. Panele konuşmacı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı katıldı.


haber01.com



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Türkiye

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir