Minibüste çömelme dönemi bitiyor!

Toplu taşıma araçlarındaki fazla yolcu başına 60 TL ceza kesilmesini düzenleyen maddesinde değişiklik yapılması için çalışmalara başlandı.

Minibüste çömelme dönemi bitiyor!
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun, toplu taşıma araçlarındaki fazla yolcu başına 60 TL ceza kesilmesini düzenleyen maddesinde değişiklik yapılması için çalışmalara başladı.

Ulaştırma Bakanlığı, TBMM'de kısa süre önce kabul edilen ve bir kaç gün önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun fazla yolcu başına 60 TL ceza kesilmesini düzenleyen maddesinde değişiklik yapılması için harekete geçti.

Bakanlık yetkilileri, özellikle şehiriçinde toplu taşımacılık yapan esnafın çok yüksek bularak, şikayet ettiği fazla yolcu başına 60 TL'lik ceza kesilmesine ilişkin düzenlemede değişiklik yapılması ve ''şehirlerarası-şehiriçi toplu taşımacılık'' şeklinde ayrıma gidilmesi alternatifleri üzerinde durulduğunu bildirdi.

Mevcut uygulama hem yolcuların hem de dolmuş ve minibüs esnafının tepkisini çekiyor. Şoförler bu uygulamanın kazançlarını düşürdüğünü söylerken, yolcular da özellikle işe gidiş ve mesai bitimi saatlerinde minibüslere binebilmek için çömelmekten şikayetçi. ''Fazla yolcu başına 60 lira ceza kesilmesi, yolcunun perişan olacağı anlamına geliyor'' diyen şoför Memduh Üçbaş, yolcunun işe gidiş-geliş saatlerinde fazla yolcu alınmasına izin verilmezse, insanların sabahları işlerine yetişemeyeceklerini ve yolcuların mağdur olacağını ileri sürdü. Üçbaş, ''1-2 yolcuyu fazla aldığımızda biz zengin olmuyoruz ama vatandaşların işleri görülsün istiyoruz. İnanın dolmuşun içine çömelip yatanlar var. Yeter ki işime yetişeyim, diyor vatandaş'' dedi.

Ancak Kanun Cumhurbaşkanlığına gönderildikten sonra bazı değişiklikler yapılması için çalışmalara başlanabildiğini anlatan yetkililer, yeniden düzenleme yapılması için iletilen önerilerde, ceza miktarının ve ''şehir içi'' ve ''şehirlerarası'' ayrımı yapılmamasının ''küçük esnafa haksızlık'' olarak değerlendirildiğine dikkati çekti.

''BU KONU HALLOLDU BİLİNSİN''
Ulaştırma Bakanlığının düzenleme çalışmalarına başlamasında, sektördeki sivil toplum örgütlerinden TESK ve TŞOF yöneticilerinin, esnafın sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettikleri görüşme de etkili oldu.

Başbakan Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, görüşmede, şoförlerin bu konudaki rahatsızlıklarını ilettiklerini ve Erdoğan'ın da konunun çözümü için talimat verdiğini anlattı.

Bendevi Palandöken, ''Başbakan Erdoğan, şoför esnafın durumunu bildiğini, konunun düzeltilebileceğini ifade etti. Bu konu halloldu bilinsin. Sayın Başbakan bu konuya el attı, talimat verdi. Şoför esnafımız bundan böyle rahat olsun'' diye konuştu.

Bu arada, AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca, Karayolları Trafik Kanunu'ndaki her fazla yolcuya kesilecek 60 TL para cezasının 15 TL'ye düşürülmesi için dün TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunmuştu.

TŞOF: KANUN ADİL OLMALI BU CEZA KALDIRILMALIDIR
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, otobüsler, metrobüsler ve metrolarda yüzlerce kişinin ayakta yolcu olarak alındığını belirterek, ''Ancak yasa hepsine çıkmasına rağmen bunlara uygulanmıyor. Onun için çıkan kanun adil olmalı, bu ceza kaldırılmalıdır'' dedi.

Fevzi Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, dolmuş sürücülerinin, özellikle yolcuların yoğun olduğu saatlerde ayakta yolcu aldığını, öte yandan şoförler almak istemese bile yolcuların zorla araçlara bindiğini belirtti.

Cezaların adil ve eşit olması gerektiğini ifade eden Apaydın, ''Bugün otobüsler, metrobüsler ve metrolarda yüzlerce kişi ayakta yolcu olarak alınmaktadır. Ancak yasa hepsine çıkmasına rağmen bunlara uygulanmıyor. Onun için çıkan kanun adil olmalı, bu ceza kaldırılmalıdır'' dedi.

Ayakta yolcu taşıma konusunda sadece dolmuş şoförlerinin hedef yapılmasını doğru bulmadığını belirten Apaydın, ''Ülkemizde yaşanan trafik kazaları fazla yolcu almaktan çok, eğitimsizlikten kaynaklanmaktadır. Trafik kazalarına karışan araçların çoğunluğunu özel araçlar oluşturmaktadır, ticari araçlar en sonra geliyor'' değerlendirmesinde bulundu.


Radikal



Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3

Türkiye

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir