Boğaz'ın suyu Haliç'le buluşturuluyor

İstanbul Boğaz'ından Haliç'e temiz su aktarmak için inşa edilecek tüneli kazacak TBM makinası,İBB Başkanı Topbaş tarafından tünele indirildi.

Boğaz'ın suyu Haliç'le buluşturuluyor
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'ndan tünelle Haliç'e temiz su aktarılması halinde buradaki ekolojik parametrelerin yükseleceğini, böylece yeni ''yaşam imkan ve fırsatlarının'' ortaya çıkacağını söyledi.

İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e temiz su aktarmak için inşa edilecek tüneli kazacak TBM makinesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından törenle tünele indirildi.

Topbaş, törende yaptığı konuşmada, İstanbul için çok önemli, dünyaya örnek olacak bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

İstanbul'un 3 değerle anıldığını dile getiren Topbaş, ''İstanbul Boğazı, Haliç ve Tarihi Yarımada... Bunlardan birisi olmazsa İstanbul olmaz. Yıllar önce doldurularak park yapılması gündeme gelen Haliç'i temizlemek için bugüne kadar 663 milyon dolar yatırım yaptık. Haliç'in kültür havzası olabilmesi için başlanan adımlar hızla devam ediyor'' dedi.

Kadir Topbaş, geçmişte Haliç'i besleyen derelere atık suların verilmesi nedeniyle kirlendiğini ve çevreyi de kirletir hale geldiğini söyledi. Topbaş, bu derelerin çok yağış aldığı zamanlarda, taşarak su baskınlarına yol açtığına da dikkati çekti.

Özellikle göreve yeni başladığında, Alibeyköy Deresi'nden kaynaklanan su baskınlarının faturasının kendisine çıkarıldığını dile getiren Topbaş, ancak bu dereleri ıslah ederek sorunları ortadan kaldırdıklarını anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Haliç kenarındaki sanayinin bir bölümünü de buradan kaldırdıklarını, diğerleriyle ilgili farklı önlemler alındığını ifade etti. Artık Haliç'in kendine gelmeye başladığını kaydeden Topbaş, ancak Haliç'i besleyen derelerde su kalmadığı için suda çözünmüş oksijen miktarının azaldığını, bunun da canlı yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi.

-SİSTEM, HAZİRAN 2011'DE DEVREYE GİRECEK-

Oksijen oranı yüksek İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su aktarmak için üniversitelerden görüş aldıklarını, yapılan bilimsel değerlendirmelerin ardından bu projeyi uygulamaya koymaya karar verdiklerini dile getiren Topbaş, şu bilgileri verdi:

''İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su aktarırsak Haliç tekrar oksijenine ve sirkülasyonuna kavuşur ve böylece hayat tekrar ciddi anlamda başlar dedik ve bu işe koyulduk. Kolay bir iş değil. 4 bin 100 metre tünel delinecek. 32 metre yerin altından gidecek. Büyükdere'yi denize bağlamak için de ayrıca 900 metrelik bir bağlantı, boru itme metoduyla yapılacak. Çünkü arazinin şartlarından dolayı açık kazı yapamıyoruz. 2 bin 200 milimetre çapında borular döşenecek. Toplam 5 kilometre uzunluğunda tünel kazılacak. TBM makinesi günde 10 metre kazacak ve 400 günde bitirilecek. Hedefimiz Haziran 2011'de bu sistemi bitirmek. Maliyeti 38 milyon TL olacak. Boğaz'dan su akmaya başladığında Haliç'in ekolojik parametreleri yükselecek. Orada yeni yaşam imkan ve fırsatları ortaya çıkacak. Bu, en güzel çevre projelerinden bir tanesi.''

Kadir Topbaş, tüm bu çalışmaların ''Haliç hayat bulsun. Haliç tekrar yaşasın ve tekrar bu güzellikleri yansıtsın diye'' yapıldığını, bugüne kadar düşünülmeyen bu sistem ile Boğaz'dan günde 260 bin metreküp suyun Kağıthane Deresi'ne aktarılacağını kaydetti.

-HALİÇ ÇEVRESİNE RAYLI SİSTEM ÇALIŞMASI-

Haliç ve çevresi, Cendere Vadisi'yle ilgili de ciddi çalışmaları olduğunu belirten Topbaş, Kağıthane Belediyesiyle, Kağıthane'den başlayıp Alibeyköy'deki Silahtarhane'den Ağaçlı'ya kadar giden ve oradan kömür taşıyan rayları yenileyerek, bu hattı ihya edeceklerini bildirdi.

Topbaş, ''Orada safari yapılacak. Trenle gidenler ormanda hayvanat bahçesini görecekler. Köyde de etkinlikleri yaşayacaklar. Haliç'in çevresinde yaptığımız bu düzenlemelerle Haliç, yeniden kültür adası haline geldi. 2010 için önemli bir nokta'' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş konuşmasının ardından, TBM makinesini tünele indirmek için vince çıktı. Operatörden yerini kendisine vermesini isteyen Topbaş, operatörün izin vermemesi üzerine ''Peki anlaşalım'' diyerek cebinden cüzdanını çıkardı. Operatörden vinçte 3 kişinin görev yaptığını öğrenen Topbaş, ''akşam iftarı benden olsun'' diyerek operatöre 200 TL verdi.

Topbaş, daha sonra vinci kullanarak TBM makinesini tünele indirdi.

 
 

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir