İkiz köprü projesi paylaşılamıyor

İstanbul ulaşımını rahatlatacak olan Boğaziçi köprüsünün yanına çiftkatlı köprü projesinin yıllardır kabul edilmediği açıklandı.

İkiz köprü projesi paylaşılamıyor
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İnavasyon Proje Araştırma Geliştirme Derneği’nin kendi projesiymiş gibi sunduğu, Boğaziçi köprüsü yanına çift katlı ikiz köprü projesinin 2004 yılında İTÜ’de Yüksek lisans tezi olarak verildiği ortaya çıktı.

Yüksek İnşaat Mühendisi M. Tarık Dündar, projenin doğruluğuna inandığını, bu yüzden de karayolları bölge müdürlüğü ve ilgili bakanlıklara defaatle projeyi sunduğunu ancak kabul görmediğini hatırlattı. Dündar, “Bu proje 2004 yılında İTÜ FBE için hazırladığım yüksek lisans tezinde yaptığım çalışmadır. Projeye inandığım için gerçekleşmesi için çok çabaladım. Yeniden gündeme gelmesi beni sevindirdi.” dedi.

Çift katlı Asma köprülerin dünyada örneklerinin bulunduğunu hatırlatan Dündar, “Maliyeti’de diğer boğaz geçişlerine göre çok daha ucuz olacaktır. Rainbow Bridge ve Tsing Ma Bridge’de mevcut köprü yapılmış bir problem çıkmamıştır. New Carquinez Al. Zampa Bridge ikiz köprüye iyi bir örnektir. ABD’deki Targus River Bridge’de ise mevcut köprünün altına raylı sistem entegrasyonu sağlanmıştır. “ şeklinde konuştu.

ANA GÜZERGAHTA METRO ENTEGRASYONU
Hazırladığı projede 1.Köprünün yanına çift katlı asma köprü yapılması ve köprünün alt katının metro geçişlerine, üst katının ise karayolu geçişlerine hizmet etmesini palanladığını belirten Dündar, “Bu köprüyü kullanacak olan metro sisteminin güzergahının ; Söğütlüçeşme –Hasanpaşa - Altunizade – Metro Köprüsü – Gayrettepe – (M.Köy) olması düşünülmüştür. Ayrıca Mecidiyeköy – Okmeydanı - Haliç köprüsü - Merter arasına yapılması düşünülen raylı sistem, bu sistemin devamı olarak yapılırsa bu hat İstanbul kent içi toplu taşımacılığında ana akslardan biri olur.İlk İstasyon ; Haydarpaşa – Gebze Banliyö hattını metro sistemine entegre etmek maksadıyla ve bu bölgede bulunan Fenerbahçe stadına ve Salı Pazarına yapılan yolculukların da yoğunluğu göz önüne alınarak Söğütlüçeşme Tren istasyonunun altında uygun bir yere yapılır. D-100 çevre yolunu takiben tünel olarak , yapılacak olan Kadıköy – Kartal Hafif Metro sisteminin Hasanpaşa İstasyonun altına yapılacak metro istasyonu ile bu sisteme entegre olmuş olur. 1. Köprünün çevre yolu olan D-100 ‘un yanını (sağ tarafını) takip ederek Altunizade yeraltı istasyonuna gelir .Bu istasyon yapılması planlanan Üsküdar - Ümraniye Hafif Metro sisteminin Altunizade istasyonuna entegre olacaktır. Buradan , Boğaziçi Köprüsünün mümkün olduğunca yakınına (min. 35 m) ve 1.Köprü ile Beylerbeyi Sarayı arasına yapılması planlanan çift katlı asma köprüye bağlanır. Köprüden sonra çevre yolunun yanını (sağ tarafını) takiben mevcut Taksim – 4.Levent Metrosunun Gayrettepe (Zincirlikuyu) Metro İstasyonuna entegre olacak olan yeni yeraltı istasyonuna ulaşır.” dedi.

TÜP GEÇİT YETERLİ OLMAYACAK
Tüp geçidin yeterli olmayacağını iddia eden Dündar, “Boğaz geçişlerinin ana ekseni olan 1 .Köprü güzergahına ; hem karayolunu rahatlatacak , hem de toplu taşıma imkanı sağlayacak raylı sistem içeren bir köprü yapılması İstanbul kent-içi ulaşım ağını tamamlayacaktır. Ayrıca yapılan değerlendirme sonuçlarına göre günümüz ekonomik şartlarında Çift Katlı Asma Köprüsü ile Söğütlüçeşme – Hasanpaşa – Altunizade –Zincirlikuyu’dan geçen metro sisteminin yapılabilir olduğunu ortaya çıkmaktadır. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre günümüz ekonomik şartlarında yapılabilir olduğu ortaya çıkan Çift Katlı Asma Köprüsü ile Söğütlüçeşme – Hasanpaşa – Altunizade –Zincirlikuyu’dan geçen metro sistemi için daha detaylı olan bir fizibilite çalışması yapılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

MALİYET UYGUN
İkiz köprü maliyetinin diğer geçişlere göre daha ucuz olduğun iddia eden Dündar, “Tünel boğaz geçişi 2 milyar 530 milyon dolara mal olurken, çift katlı ikiz köprü metro hattıyla birlikte 804 milyon 14 bin 689 dolara yapılabilmektedir. Ayrı bir yere üçüncü bir köprü yapılmak istendiğinde ise 735 milyon dolar harcanacaktır.

Kaynak: Timetürk

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir