Zeynep Seçkin

Ödem nedir? Neden oluşur? Nasıl önlenir?

[email protected]
Sabah uyandığınızda elleriniz veya ayaklarınızda sizi rahatsız eden ve gün içerisinde geçmeyen şişkinliklerinizmi oluyor?
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Sabah uyandığınızda elleriniz veya ayaklarınızda sizi rahatsız eden ve gün içerisinde geçmeyen şişkinliklerinizmi oluyor? Beslenmenize dikkat ettiğiniz halde 1-2 gün içerisinde kilo farklılıkları mı yaşıyorsunuz? Su tüketmenize karşı idrar çıkışınız normalden daha mı az gerçekleşiyor? İşte tüm bunların sebebi ihmale gelmeyecek bir vücut problemi olan ödem olabilir.

Ödem Nedir?

İnsan vücudunun yaklaşık %60'i sudur. Ve tüm yaşamsal faaliyetler su vasıtası ile gerçekleşmektedir. Bu sebeple vücuttaki suyun bir dengesi ve sürekli olarak işlemesi durumu mevcuttur. Ödem; damar içerisindeki sıvının damar dışına sızması ile vücutta deri altında su birikmesi halidir. Ellerde, ayaklarda veya yüzde gözle görülür şişkinliklere kendini gösterir. Ödemin oluşumunda böbrekten su ve tuz tutulumu önem taşır.

Ödemin Sebebi Nelerdir?

Ödem çeşitli hastalıkların belirtisi olarak görülebilmektedir. Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, ileri beslenme bozukluğu, tiroid bezi hastalıkları gibi bazı hastalıklar tüm vücutta ödem oluşturabilir. Damar tıkanıklığı ve hareketsizliğe bağlı oluşan ödemler ise genelde kol ve bacak ya da tek bir vücut bölgesinde görülebilir. Alerjik ödemler de göz çevresi, yüz ve dudak gibi tek bölgede görülebilir. Bunların dışında ödem stres, sıkıntı veya psikolojik sebeplerden de yine bölgesel olarak görülebilir.

Kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak ödeme sebep olabilir. Bazı hormon, tansiyon ve romatizma ilaçları ile kortizon ödeme neden olabilmektedir.

Eğer kişide ödeme sebep olabilecek bir rahatsızlık yoksa ödemin sebebi;

  • Fazla kilolar,
  • Aşırı tuz tüketimi,
  • Az su alımı,
  • Yorgunluk,
  • Uzun süre ayakta durmak,
  • Fazla karbonhidratlı beslenmek,
  • Ortamın aşırı sıcaklığı,
  • Kadınlarda adet öncesi dönemde veya gebelik dönemi de olabilir.

Ödem Nasıl Önlenir?

Ödemin önlenebilmesi için nedene yönelik hizmet verilmelidir. Eğer ki ödemin sebebi yukarıda saydığımız hastalıklardan biriyse doktor kontrolünde doktorun önereceği bir çözüm yolu bulunmalıdır. Ama eğer ki rahatsızlık olmama halinde ödem mevcut ise bu durumda doğru beslenme ile vücuttaki ödemi atmaya ve yeni ödemi engellemeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Ödemi Atabilmek için Nasıl Beslenmek Gereklidir?

Vücutta şişmeye neden olan en önemli unsurlardan biri besinlerle alınan tuz ve kimyasal madde miktarıdır. 1 gram tuz, 200 ml sıvı tutulmasına sebep olur. Yüksek oranda alınan tuz, böbreklerden atılamadığında özellikle ayak bileği ve göz çevresi gibi yumuşak dokularda ödem oluşmaya başlar.

Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler ve bol kafeinli içecekler ödem oluşumunu artırırlar. Meyankökü içeren yiyecekler, alkol, kola ve tatlı yiyecekler de ödeme neden olabilirler.

Bu sebeple diyette;

  • Fazla tuz ve tuzlu gıdalar alınmamalıdır.
  • Hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Hazır soslar tüketilmemelidir.
  • Sigara ve kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
  • Alkol kullanılmamalıdır.
  • Bunların yanında bol su tüketimi düzenli olarak devam edilmelidir. Havaların sıcak olduğu yaz aylarında ve egzersiz yapılan günlerde su tüketimini arttırmak gerekmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz de yine sıvı dengesini sağlamada yardımcı olacaktır.
  • Sıvı alımı da yine vücutta su dengesini sağlamakta yardımcı olur, bu sebeple su yerine geçen bitki çayları, süt, ayran gibi gıdalar da tüketilmelidir.
  • Protein oranı yüksek beslenmekten kaçının. Yüksek oranda protein almak da ödem oluşumunu artırabilir.
  • Posa tüketiminizi artırın. Posa oranı yüksek besinler bağırsak hareketlerinizi artırarak, ödeminizi atmanıza yardımcı olurlar.

Dyt. Zeynep Seçkin
Özel Üsküdar Aktif Tıp Merkezi

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5
Diğer Yazılar Başlık Sol Kısım

Bu Yazarın Önceki Yazıları

En Çok Okunan Haberler

Diğer Yazılar Başlık Sağ Kısım
+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.02 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir