Osmanlı'da Hayır Kurumları

İmaretler, Osmanlılar döneminde çok yaygınlık kazanmış hayır kurumlarından biridir.

Osmanlı'da Hayır Kurumları
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İmaretler, Osmanlılar döneminde çok yaygınlık kazanmış hayır kurumlarından biridir. Başlangıçta her türlü halka açık kuruluşa imaret dendiği halde sonradan aşevlerine özel isim olmuştur. Aşevi demek imaret, talebelerin, fakirlerin ve yolcuların bedava yiyip-içmelerini sağlayan, onları ve yolcuların hayvanlarını barındıran ve çoğu kere zengin hayırseverler tarafından kurulmuş olan sosyal yardımlaşma müesseseleridir. Hemen hepsi vakıf olarak kurulmuştur. XIX. Yüzyıl sonlarında sadece İstanbul'da yirmi imaret mevcuttu.

Davut Paşa İmareti: Kara Nişancı Küçük Davut Paşa tarafından camii ile beraber yaptırılmıştır. Hadîka yazarı, Davut Paşa Camii'ni anlatırken bu imaretten hiç söz etmemiştir. Buna göre imaretin, 1770 tarihinden evvel yok olduğu söylenebilir. Bu imaretin mevcudiyetini 915 Ramazanı evasıtında (1510 senesi Ocak ayının başı) Kasımoğlu Hacı Hamza adına tanzim edilmiş bir vakfiyeden öğreniyoruz. Burada ''Üsküdar benezdi imareti Davud Paşa'' ibaresi kullanılmıştır.

Rum Mehmet Paşa İmareti: Rum Mehmet Paşa Camii civarında bulunan bu imaretten eser kalmamıştır. Paşa, İstanbul'da Hoca Hayreddin Mahallesi'nde bir tek hamamı ve müteaddid evlerden oluşan ve Mustafa Paşa Sarayı denilen gayrimenkulleri bu imaret için akar göstermiştir. Bunlardan başka, Dimetoka'da Ada Nahiyesi'ndeki bir köyü de bu imarete vakfetmiştir. Bu köy, Fatih Sultan Mehmet tarafından Mehmet Paşa'ya hibe edilmiştir.


Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3Puan Ver 3

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir