Üsküdar'da Şekercilik ve Şekerci Hüseyin Alptekin

Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, Şekerci Hüseyin Alptekin'i ve dükkanını şöyle anlatır:

Üsküdar'da Şekercilik ve Şekerci Hüseyin Alptekin
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Rahmetle andığımız Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre, "Üsküdar, Ah Üsküdar" diyerek hasretini çektiği Üsküdar'ın bütün güzelliklerini bize anlattığı kitabında, Şekerci Hüseyin Alptekin'i ve dükkanını şöyle anlatır:

"Halk arasında, Şekerci Güzeli diye anılan Hasan (Alptekin) Bey, kendi imalatı enva-ı çeşit akide şekeri, lâtilokum, badem ezmesi, karamelâ, tahin helvası, lâhuk, reçel ve meyve şekerlemesiyle haklı bir ün kazanmıştı. Ayrıca Hindistan cevizli şekeri ile armut biçiminde ve kokusundaki şekeri de pek meşhurdu. Rahmetli babaannem Hasan Bey'in Hindistan cevizli şekerini ya da bergamotlu akide şekerini başucundan hiç eksik etmezdi. Hakimiyet-i Milliye Caddesi üzerinde, Yeni Camii'nin kapısının hemen karşısında Atlas Sokağı'nın köşesinde bulunan bu şekerci dükkanının arkası imalathanesiydi. Rahmetli annem Pakize Hanımla sokağa çıktığımda bu imalathanenin Atlas Sokağı'na açılan kapısından beyaz mermer tezgah üzerinde akide şekeri hamurunun nasıl küçük küçük kesildiğini ve lokumların nasıl yapıldığını, çifte kavrulmuşa özel kazanında nasıl tav verildiğini, tahin helvalarının nasıl imal edildiğini merakla seyreder, oradan ayrılmak istemezdim. Şekerci Hasan Bey'in Doğancılar semtinde, itfaiyenin yanında üç katlı zarif bir konağı ve vasi bir de gül bahçesi vardı. Bugün artık ne Alptekin Şekercisi ve ne de Alptekin Pastanesi kaldı. Şekerci Hasan Bey'in o nâdide güllerinin yerinde ise zevksiz beton binalar bitmiş durumda! Ailenin elinden miras meselesi yüzünden çıkmış olan o güzelim konak da artık esaslı bir tamir hasretin çekmekte."


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir