Üsküdar'da Bulunan Namazgâhlar

Ayşe Hatun Namazgâhı, Çamlıca Namazgâhı, Haydar Paşa Namazgâhı, Nevnihal Hatun Namazgâhı, Sultan Iv. Mehmed'in Musallası Namazgahı...

Üsküdar'da Bulunan Namazgâhlar
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Ayşe Hatun Namazgâhı

Bu namazgâh, Karacaahmet'te Çiçekçi durağında Harem İskele Caddesi'ne sapan sokağın sağ başındadır.

Çamlıca Namazgâhı

Bu namazgâh Selâmi Ali Efendi zâviyesinden Büyük Çamlıca tepesine çıkarken, tomruk yolunun üzerinde, sağda şeddin üzerindeki çeşmenin yanındadır. Solunda Abdül Aziz'in torunlarının köşkü vardır. Bu namazgâhı 1064 H. 1653 M. yılında Sultan IV. Mehmed yaptırmıştır. Yanında iki de kitabeli mezar vardır. Birisi Mevlevîlerden 1101 H. 1689 M. yılında ölen Derviş Mehmed Dede'nin, ikincisi Sultan Mahmud'un kadınlarından Aşık Beyan kadının 1284 H. 1867 M. yılında ölen ağası Ferhad Ağa'nındır.

Haydar Paşa Namazgâhı

Bu namazgâh Haydarpaşa istasyon köprüsünün önünde idi. Bu namazgâh Sultan III. Mustafa'nın cephane ocağı memuru Ömer Efendinin ruhu için oğlu Mehmed Efendi tarafından yaptırılmıştı. Burası padişah bahçelerinden idi. Sonra Haydarpaşa ailesine geçmişti. Bu namazgâhın yanında taşında yalnız (Haydar Baba) yazılı bir türbe var idi. Son yıllarda yol genişletilirken bu türbe tamir edilmiş, namazgâh yok olmuştur.

Nevnihal Hatun Namazgâhı

Namazgâh Karacaahmed Duvardibi'nden Kadıköyü'ne giden asfaltın solunda, Selimiye Kışlası'ndan gelen yolun tam karşısındadır. Sütre denilen namazgâh taşının arkasında uzun bir servi kabartması vardır. Bu taşın yüzü nakışlarla bezenmiştir.

Kitabeye göre, bu namazgâhı Sultan II. Mahmud'un cariyelerinden Nevnihal Hatun adına 1227 H. 1812 M. yılında yaptırılarak vakf edilmiştir.

Yolcular ve Karacaahmed Camiine ölü defn etmeye gelenler burada namaz kılarlardı.

Sultan Iv. Mehmed'in Musallası Namazgahı

Bu musalla namazgâh, Büyük Çamlıca'da, Su Başında, Yusuf İzzeddin Efendi Kasrının sağındaki set üzerindedir. Sultan IV. Mehmed, buraya 1071 H. 1660-61 M. yılında bir çeşme yaptırmış, Sultan II. Mahmud da bu çeşmeyi esaslı bir surette tamir ettirmiştir. Bu çeşmenin suyu biraz arkasından çıkar. Nefis suyu, dört tavada dinlenerek akıyor. Çok temizdir. Güvenilerek içilebilir. Fakat çok azdır. Sultan IV. Mehmed, çeşmesinin arkasına, üç-dört basamakla çıkılan musallâsını yaptırmıştır. Yanında çeşme ve musallâ ile yaşıt olduğu anlaşılan ulu bir çınar vardır. Musallânın 22 mısralık kitabesi mermer taş üzerine, çok güzel bir sülüs ile kazılmıştır.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir