Zeynep Kâmil Türbesi

Bu türbe Üsküdar'da Zeynep Kâmil Hastanesi'nin bahçesindedir.

Zeynep Kâmil Türbesi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Bu türbe Üsküdar'da Zeynep Kâmil Hastanesi'nin bahçesindedir. Hastanenin şimdi kapatılan eski kapısından girince sağda idi. Türbe muntazam kesme taşla yapılmıştır. Kubbelidir. Üç pencereden ışık alır. İçeride üç tahta sandukalı yatır vardır. Başka Yusuf Kâmil Paşa'nın, ortada manevi kızlarının sandukaları görülür. Üçüncüsü Zeynep Hanım'dır.

Yusuf Kâmil Paşa, Mehmed Ali Paşa tarafından 1262 H. 1845 M. yılında Adile Sultan'ın İstanbul'da yapılan düğününe gönderilmiştir. O zaman padişah olan Abdülmecid, Yusuf Kâmil Paşa'ya miri miranlık vermiştir. Yusuf Kâmil Paşa Mısır'a döndükten sonra Mehmed Ali Paşa'nın ikinci kızı Zeynep hanımı diğer kız kardeşlerinin ve ailesinin istememesine rağmen kendisine nikâhlamıştır. Fakat daha sonra Mısır valiliğine geçen Abbas Paşa, Zeynep hanımdan ayrılması için onu sıkıştırmaya başlamıştır. Yusuf Kâmil Paşa sıkıştırmaya rağmen eşini boşamadığı için Asvan'a sürülmüş, orada hapsedilmiştir. Üç ay kadar hapiste kaldıktan sonra Sadrazam Mustafa Paşa'ya müracaat etmiş, paşa da padişahın fermanıyla Yusuf Kâmil Paşa'nın 1266 H. 1849 M. yılında İstanbul'a gelmesini sağlamıştır.

Rumeli beylerbeyliği rütbesiyle Meclis-i Vâlâ üyeliğine tayin edilmiştir. Aynı yıl içinde vezir olmuştur.

Yusuf Kâmil Paşa ve eşi çok zengin idiler. Türbelerinin yanındaki hastaneyi beraber yaptırmışlardır. Hastane ikisinin adını birden taşır. Paşanın ve eşinin İstanbul'da, Mısır'da birçok emlâki vardı. Bayezid'de Hasan Paşa medrese ve sebilinin karşısında çok muhteşem bir konakları vardı. Sultan Abdül-Aziz bir defa konağa iftara gelmiş idi. Cumhuriyet'in inkılâbından sonra bu konak Fen Fakültesi'ne tahsis edilmiş idi.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir