Aziz Mahmut Hüdâi Türbesinin Yanındaki Bazı Açık Türbeler

Aziz Mahmut Hüdâi'nin, Türbesinin solunda, iki sofa halinde, üstleri sonradan açılmış iki uzun türbe vardır.

Aziz Mahmut Hüdâi Türbesinin Yanındaki Bazı Açık Türbeler
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Aziz Mahmut Hüdâi'nin, Türbesinin solunda, iki sofa halinde, üstleri sonradan açılmış iki uzun türbe vardır. Birinci türbenin, birinci sofasında, üstleri çimentoyla sanduka haline getirilmiş, on üç ve mermer taşlı bir kabir vardır. Bunlardan altısı isimsiz (hanımefendi hazretleri), beşi de (efendi hazretleri) kitabelidir. Ölüm yılları ve kimlikleri bilinmiyor. Bu beton sandukaların yanlarına yapıştırılan mermerlere yatırların adları ve ölüm yılları yeni harflerle yazılmıştır. Şeyh Şihab-üd-din 1050, Şeyh Rûşen Tevfikî (1309) Şeyh Abd-ür-Rahman Nesîfo (1025), Hüdâi'nin torunu Şeyh Mustafa (1056), Hüdâi'nin eşi (tarihsiz ve adsız), Hüdâi'nin damadı Şeyh Mehmed (1053), Şeyh Sadullah (1265), Şeyh Ahmed (1049), Ayşe Sultanzâde Mehmed Paşa (1056), Mihrimah Sultan'ın kızı Ayşe Sultan (tarihsiz), Hüdâi'nin kızı Ümmü Gülsüm (tarihsiz). Buradaki Celvetî serpuşlu mezar taşı 1241'de ölen Şeyh ve meclis-i meşâyıh reisi Gülşen Efendi'nindi.

Bu türbenin kıblesindeki açık türbede de altı lâhit vardır. Bunlardan ikisi adsız ve tarihsizdir. Yalnız taşlarına (hanımefendi) yazılmıştır. Birisi yine adsızdır. (Efendi hazretleri) yazılmıştır. Birisi de Hüdâi'nin torunu 1067'de ölen Mesûd'un, birisi 1048'de ölen Lala Mustafa'nın, öteki de 1037'de ölen Halil Paşa'nındır. Biz bu kitabelerin çoğunun yanlış, bazı kitaplardan gelişigüzel toplanmış olduğuna inanırız. Mihrimah Sultan'ın kızı Ayşe Sultan'ın tarihsiz mezar taşı ile oğlu Mehmed Paşa'ya ait 1056 tarihli mezar taşlarının Sicill-i Osmânî'den alındıkları anlaşılıyor. Hadîka'da yoktur. Hüdâi'nin müridlerinden Sadrazam Halil Paşa'nın burada hususi türbesi vardır.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir