Ayşe Sultan Türbesi

Bu türbe Üsküdar'da Mihrimah Sultan Camiinin avlusunda, cami ile medrese arasına yapılmıştır.

Ayşe Sultan Türbesi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

Bu türbe Üsküdar'da Mihrimah Sultan Camiinin avlusunda, cami ile medrese arasına yapılmıştır. Ayşe Sultan Türbesi muntazam kesme Köfeki taştan yapılmıştır. Arka tarafına rastlayan köşeler evvelâ silme halinde devam ederken istalaktitle kubbe eteğini sarar. Kubbenin önünde iki mini mini kubbenin örttüğü iki sütunlu bir revak vardır. Türbeden sağına, soluna ve kıble tarafına dörder pencere açılır. Kapısı kuzey tarafındadır.

Türbeyi sağır bir kubbe örter. Türbenin içinde ikisi erkek, ikisi kadın dört yatır vardır. Erkek lâhitlerinden birisinin başında sarıklı, birisininkinde de dolamalı serpuş vardır. Sağdaki kadın lâhdinin baş taşında çok iyi işlenmiş karanfil ve lâle kabartmaları, kavuğun üstünde de altınla işlenmiş bir sorguç vardır. Taşların hepsi mezar taşı işçiliğinin en muvaffak yadigârlarıdır. Hiçbirisinde yatırların adlarını, ölüm yıllarını gösteren kitabeler, türbenin kapısının üstünde de yaptıranını, yapıldığı tarihi gösteren bir kitabe yoktur. Süreyya Bey, Rüstem Paşa'yı yazarken "Paşa'nın Sultan hazretlerinden mahdum ve kerimeleri olup yirmişer, otuzlar yaşlarında irtihal ile validelerinin Üsküdar'daki camisinde türbeye defn edilmiştir. Başka karısından olan mahdumu Osman Bey dahi 984'te ölmüş, Üsküdar'da o camiye ayrıca defn edilmiştir." Diyor. Erkek mezar taşlarının sorguçlarla, kadınlarınkilerinin de çok kıymetli nakışlarla süslenmesi bunu gösteriyor.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini
    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir