Üsküdar Kız Sanayi Mektebi

İstanbul'un Avrupa yakasında buluna biri gündüzlü diğeri yatılı iki kız sanayi mektebi.

Üsküdar Kız Sanayi Mektebi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

İstanbul'un Avrupa yakasında buluna biri gündüzlü diğeri yatılı iki kız sanayi mektebi, 1880'li yıllarda kız meslekî eğitiminde kayda değer gelişmeler kaydetmelerine rağmen, Üsküdar'da böyle bir okulun bulunmayışı burada yaşayan kızların meslekî eğitimden mahrum kalmalarına yol açıyordu. Bundan dolayı Maarif Nezareti, 1890 yılında Üsküdar'da bir kız sanayi mektebi tesis etmek üzere harekete geçti. Fakat bunu yaparken, zaten açık veren devlet bütçesine yeni bir okul açmanın getireceği ek malî yükü asgariye indirmek için, Üsküdar'da uzun yıllardan beri faaliyet gösteren iki kız rüştiyesinden birini gündüzlü kız sanayi mektebine dönüştürmeye karar verdi. Böylece, gerekli malî kaynağı sağlamak üzere lağvedilen kız rüşdiyesine tahsis edilen ödenek yeni okula aktarıldı. Bu meblağ okulun bir yıllık giderlerini karşılamayacağı için, bu sırada âtıl halde bulunan Ticaret Mektebi'ne ayrılan ödenek de bu okula tahsis edildi. Nihayet Üsküdar Kız Sanayi Mektebi, Sultan II. Abdülhamid'in 8 Ekim 1878 tarihli iradesi ile açıldı.

Ahmet Vefik Paşa tarafından, Doğancılar Meydanı'nda büyük, ahşap Ramazan Oğulları Konağı'nda tesis edilen okul, 1881 tarihinde Abdüllâtif Suphi Paşa'nın (1818-1886) Evkaf Nâzırlığı sırasında, okulun şimdiki yerinde bulunan ahşap konağa taşındı.

Kız Sanayi Mektebi olarak açılan okulun adı 3 Mayıs 1943 tarihinde Mithatpaşa Kız Enstitüsü olarak değiştirildi. 1974-1975 Eğitim-Öğretim yılında, IX. Milli Eğitim Şurası Kararları gereği de Kız Meslek Lisesi olarak adlandırılmıştır.


Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Meraklısına Üsküdar Notları

En Çok Okunan Haberler

    +4
    °
    C
    +
    -1°
    Uskudar
    Pazartesi, 14
    Salı
    + +
    Çarşamba
    + +
    Perşembe
    + +
    Cuma
    + +
    Cumartesi
    +
    Pazar
    + +
    7 Günlük Hava Tahmini

    EN ÇOK OKUNANLAR

    Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
    Üsküdar Haritası

    GAZETELER

    Hürriyet Dünya
    Milat Sözcü
    Yeni Şafak Türkiye
    Takip Et :
    Üsküdar 34 Feedburner
    www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
    Destek ve Bilgi : [email protected]
    Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

    www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

    Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

    sanalbasin.com üyesidir